Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova se află în zona de risc de contaminare radiologică

© Sputnik / А. Соломонов / Accesați arhiva multimediaКонтейнер с радиоактивными веществами.
Контейнер с радиоактивными веществами. - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova este înconjurată de ţări care au pe teritoriul lor reactoare nucleare. Este vorba de 6 reactoare nucleare, dintre care 2 în România şi 4 – în Ucraina.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Moldova se află în zona de risc de contaminare radiologică, a declarat într-un interviu pentru Sputnik directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR), Artur Buzdugan.

În ţările din vecinătatea Moldovei sunt în prezent 6 reactoare nucleare, dintre care 2 în România şi 4 – în Ucraina. În total, în UE sunt 147 de reactoare nucleare, iar în lume aproape 500. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dosarul Cesiului 137: investigaţie de lungă durată

„Zona de risc tot timpul există, dar la toate centralele atomo-electrice din regiune au fost efectuate estimări după incidentul din Japonia (Fukushima 2011) şi securitatea radiologică a crescut foarte mult”, a declarat Buzdugan.

Directorul ANRANR a dat asigurări că în cazul unui accident nuclear ţara noastră va putea face faţă atât cu tehnică, cât şi cu personal.

„Moldova va putea face faţă unei situaţii excepţionale la cel mai înalt nivel cu dotare tehnică foarte bună şi cu specialişti de calificare înaltă”, a precizat pentru agenţie directorul ANRANR.

Totuşi, în opinia lui Artur Buzdugan, cultura securităţii radiologice în Moldova este foarte joasă. „Nu este vorba doar de populaţie, dar şi de cei care sunt împlicaţi în exploatarea surse radiologice, mai ales medicii”, a notat şeful de la ANRANR.

„Timp de trei ani, agenţia organizează seminare privind implementarea culturii radiologice, mai ales în rândul medicilor şi tehnicienilor. Educaţia radiologică ar trebui să fie inclusă în programul şcolar. O oră — două în clasele superioare, mai mult nu trebuie. Dar, această propunere nu are răspuns”, a declarat Buzdugan.

Agenţia are acum în proiect implementarea unui curs obligatorii la Academia de Administrare Publică, deoarece cei care trebuie să ştie cum să reacţioneze în cazul unui pericol radiologic sunt primarii.  

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cesiul descoperit în capitală este în fază activă de contaminare radioactivă

„După alegeri, vin persoane noi la conducerea administraţiilor locale. Aceste persoane trebuie să cunoască despre pericolul radiaţiei, trebuie să ştie că asigurarea securităţii nucleare şi radiologice este obligatorie. Acum, mai puţin de jumătate din primăriile din Moldova au cultura radiologică şi ştiu cum să reacţioneze în cazul unui pericol radiologic”, a declarat directorul ANRANR.

Directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice susţine că lipsa de cunoştinţe în gestionarea unei situaţii de contaminare radiologică poate duce la paralizarea activităţii unei localităţi întregi, aşa cum a fost în anul 1987 în Brazilia, Goiania. Atunci, doi cetăţeni au sustras cilindrul de plumb al dispozitivului cu cesiu dintr-un spital părăsit, după care au spart recipientul. Nivelul de radiaţie a fost atât de mare încât a dus la moartea mai multor oameni, spitalizarea a peste 100 de mii de cetăţeni şi demolarea mai multor clădiri.

 

Fluxul de știri
0