Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dosar penal pe cazul Cesiului 137 descoperit în centrul capitalei

© Sputnik / Мирослав РотарьSubstante radioactive
Substante radioactive - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au deschis dosar penal pe cazul Cesiului 137 descoperit în centrul capitalei în luna septembrie. Oamenii legii investighează cazul sub aspectul infracţiunilor ecologice.

CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Procuratura sectorului Râşcani al capitalei a deschis dosar penal pe cazul Cesiului 137, descoperit pe strada Sfântul Andrei, intersecţia cu strada Pruncul. Informaţia a fost oferită în exclusivitate pentru Sputnik de către procurorul sectorului Râşcani, Igor Popa. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cesiul descoperit în capitală este în fază activă de contaminare radioactivă

„În cazul Cesiului 137, organul de urmărire penală a deschis la 1 octombrie un dosar penal pe marginea poluării mediului”, a declarat procurorul pentru agenţie.

În cadrul audierilor în comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Bălan, a declarat că în spatele răspândirii substanţei radioactive Cesiu 137 pe o stradă din centrul capitalei stau anumite persoane. 

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Substanţa radioactivă din centrul capitalei a ucis câteva persoane

 „Problema este serioasă. Sunt premise pentru deschiderea unui dosar penal. Nu putem avea astfel de atitudine când se depistează o aşa cantitate de sol contaminat şi să operăm cu presupuneri referitor la sursele de contaminare”, a declarat directorul SIS.

Vicedirectorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR), Ionel Balan, a declarat în cadrul audierilor în comisia parlamentară că Cesiul 137 depistat pe strada Sf. Andrei din capitală în luna septembrie a fost răspândit în sol acum 16 ani.

Bălan a declarat că nivelul de radiaţie depăşea norma de aproape o mie de ori. „Am înţeles că este un caz ieşit din comun. În urma prelevării probei de sol, s-a stabilit că este vorba de o contaminare radioactivă foarte serioasă. În urma investigaţiei, am aflat că astfel de cazuri nu au mai fost în Europa”, a declarat Bălan.

Ofiţerul Departamentului situaţiilor Excepţionale, Alexandru Oprea, a dat asigurări că în prezent  „pericol pentru cetăţeni nu există”.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 455 de obiective radiologice nucleare, dintre care două autorizate în stânga Nistrului.

Cesiul 137 a fost descoperit pe strada Sfântul Andrei din capitală la 19 septembrie de un angajat al ANRANR. Lucrările de evacuare a pământului au început pe data de 21 septembrie. În total, au fost evacuate peste 120 metri cubi de sol contaminat.


Fluxul de știri
0