Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mitingul de protest al forţelor de stânga şi-a formulat revendicările

© Sputnik / Мирослав РотарьМассовая акция протеста нпрошла в центре Кишинева в воскресенье.
Массовая акция протеста нпрошла в центре Кишинева в воскресенье. - Sputnik Moldova
Abonare
Participanţii la mitingul de la Chişinău au aprobat rezoluţia întrunirii, care a sunat aproape ca un ultimatum pentru putere.

CHIŞINĂU, 27 sept – Sputnik. Participanţii la mitingul antiguvernamental de la Chişinău, organizat de Partidul Socialiştilor şi „Partidul Nostru”, au adoptat o rezoluţie şi au acordat un vot de neîncredere conducerii ţării.

Într-o primă etapă, protestatarii cer demisia procurorului general, şefului SIS, preşedintelui CSJ, conducerii Centrului Anticorupţie, CNA etc.

„Numirea în funcţiile de conducere ale statului va avea loc doar în baza unor concursuri deschise, în faţa unor comisii speciale cu participarea societăţii civile”, a menţionat consilierul municipal din partea „Partidului Nostru”, Ilian Caşu.

Участники массового митинга в Кишиневе выдвинули властям ультиматум: бессрочные протесты продолжатся, пока не уйдут в отставку руководители страны и главы государственных учреждений. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liderii PSRM şi "Partidul Nostru": vom protesta până la victoria deplină

Manifestanţii au pledat de asemenea „pentru eliberarea tuturor deţinuţilor politici arestaţi în timpul acţiunii paşnice din 6 septembrie”.

La următoarea etapă este planificată demisia şefului statului, Nicolae Timofti, după cum a menţionat consilierul municipal din partea socialiştilor, Ion Ceban.

Pledăm pentru acordarea unui vot de neîncredere Guvernului Streleţ, cu cererea ulterioară a demisiei. Cerem modificarea art.78 din Constituţia Republicii Moldova şi revenirea la alegerea directă a preşedintelui ţării de către întreg poporul. Poporul trebuie să-şi aleagă singur preşedintele”, a punctat Ceban.

Principala revendicare a protestatarilor este organizarea alegerilor anticipate care, în opinia acestora, ar trebui să aibă loc cel târziu în primăvara anului 2016.

Calea cea mai scurtă către alegerile anticipate ar fi demisia lui Timofti. Dacă până la sfârşitul săptămânii viitoare nu vor fi făcuţi paşi în direcţia respectivă, vom recurge la alte metode, mult mai dure, dar legale”, a declarat şeful socialiştilor, Igor Dodon.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor cu privire la numărul participanţilor la mitingul din faţa Parlamentului, politicianul a declarat că nu s-a făcut o evidenţă exactă. „Este vorba de zeci de mii de oameni”, a subliniat Dodon.

Protestatarii s-au îndreptat către reşedinţa preşedintelui Nicolae Timofti de la Condriţa.

Fluxul de știri
0