Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Vladimir Plahotniuc nu se teme de alegeri parlamentare anticipate

© © Sergiu PraporşcicSergiu Praporşcic
Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Abonare
Desfășurarea unor alegeri parlamentare anticipate ar legitima regimul de la Chișinău, despre care liderii protestatarilor spun că ar fi „corupt, criminal și oligarhic”.

Guvernanții au prins pe picior greșit Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre care liderii protestatarilor spun că ar fi capul tuturor relelor din Republica Moldova, cel mai oligarh dintre toți oligarhii moldoveni, a plasat un text pe o rețea de socializare în care afirmă că alegerile parlamentare anticipate revendicate de protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale pot fi o soluție pentru situația creată în țară. Atenție la ce scrie Vladimir Plahotniuc: „… nu trebuie uitat faptul că alegerile anticipate pot fi oricând o opțiune, dacă majoritatea populației dorește acest lucru, dacă cetățenii au o alternativă la guvernarea actuală și doresc să o schimbe înainte de termen, în acest caz, chiar la câteva luni după cele două scrutine”. Auziți ce spune el: „dacă cetățenii au o alternativă la guvernarea actuală”. Dar nici cetățenii, nici Platforma Civică Demnitate și Adevăr nu au o alternativă la guvernarea actuală pentru că asta ar însemna să aibă nici mai mult, nici mai puțin decât un partid politic. Și nu unul oarecare, ci un partid care să poată absorbi, cel puțin, o parte dintre voturile celor trei formațiuni politice aflate la guvernare, care își zic pompos proeuropene. Pentru că, spre exemplu, Partidul Nostru al primarului de Bălți, Renato Usatâi, care își dorește să organizeze și el proteste și să participe la alegeri parlamentare anticipate, nu are cum să ia voturile Partidului Democrat, ale Partidului Liberal Democrat, și cu atât mai mult ale Partidului Liberal, pentru că este plasat pe alt segment al eșichierului politic. În cazul unui scrutin anticipat, formațiunea lui Usatâi va absorbi voturile comuniștilor lui Vladimir Voronin și ale socialiștilor lui Igor Dodon, dar, așa cum am mai spus, nu și pe cele ale democraților, liberal-democraților și liberalilor.

Valdimir Plahotniuc - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Plahotniuc: Alegerile anticipate nu trebuie să sperie pe nimeni

Mai mult, intrarea în forță a lui Renato Usatâi în campania electorală va fi prezentată de către presa controlată de guvernanți, dar asta înseamnă de aproape toată presa din Republica Moldova, drept o amenințare la viitorul european al țării, drept o ofensivă a forțelor imperiale de la Moscova. Vom avea o isterizare mediatică generală. Regimul va face din Usatâi o sperietoare numai bună pentru a determina electoratul de centru-dreapta să voteze din nou cele trei partide de tristă faimă: PDM, PLDM și PL. Și cum lumea de la noi votează nu pornind de la interesele de zi cu zi, ci de la imaginare pericole geopolitice, cum a fost și în cazul realegerii lui Dorin Chirtoacă în fruntea administrației municipale, cele trei partide își vor menține pozițiile în Parlament și nimic în esență nu se va schimba. 
Să mai dăm un citat din mesajul lui Plahotniuc pe pagina sa de facebook: „Dacă asta e dorința reală a societății și nu a unui grup de interese care vrea să pună mâna pe putere, eu nu văd o problemă să o susțin; e o opțiune care trebuie analizată serios, trebuie evaluate toate riscurile și luate decizii curajoase”.

Тысячи кишиневцев с флагами митинговали за отставку правительства Молдавии - Sputnik Moldova
Un adevăr trist: protestele din centrul Capitalei sunt sortite eșecului

Dacă e să citim printre rânduri, Vladimir Plahotniuc le spune următoarele liderilor Platformei DA: dacă vreți alegeri parlamentare, primesc, doar că nu aveți nicio șansă de reușită. Dar, mai precizează acesta, dacă alegerile nu vor aduce o altă configurație politică în Parlament, atunci voi constata că aceste proteste sunt jocul „unui grup de interese care vrea să pună mâna pe putere”, aluzie transparentă la verii Țopa, care sunt dușmanii de moarte ai lui Plahotniuc, despre care lumea mai spune că odată ar fi fost și buni prieteni. Ca mai jos tot el să adauge: „După eventualele alegeri anticipate, vom avea cu toții posibilitatea să vedem cine și ce a avut de câștigat, care au fost scopurile, care este alternativa și așa mai departe. Iar dacă lucrurile ies prost, știm și cine poartă răspunderea”.

Dacă lucrurile ies prost… Așa cum am arătat mai sus, în cazul desfășurării alegerilor parlamentare anticipate, pentru Plahotniuc lucrurile nu pot să iasă decât bine. În general, pentru liderul neformal al Partidului Democrat alegerile parlamentare sunt de preferat unui protest de durată, care ar șifona imaginea și așa nu tocmai bună a guvernanților de la Chișinău. Pe dura campaniei electorale, oamenii vor uita de problemele din sistemul bancar, de salariile mizerabile, de tarife, pentru că vor fi preocupați de spectacolul electoral. Dar, mai ales, aceste alegeri vor legitima actualul regim de la Chișinău, pe care protestatarii îl numesc cu atâta patos “corupt, criminal și oligarhic”. 

Fluxul de știri
0