Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova salariaţii sunt exploataţi de către angajatori

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Accesați arhiva multimediaВесенние полевые работы на полях
Весенние полевые работы на полях - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicatele constată că în Moldova omul muncii nu este remunerat în măsura, în care aceasta să-i asigure un trai decent.

CHIŞINĂU, 7 oct – Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a lansat un apel către toți cetățenii, autorități și parteneri sociali, să-și conjuge eforturile în vederea promovării principiilor muncii decente în Republica Moldova. 

Îndemnul a fost făcut în cadrul întrunirii cu genericul “Stop îmbogățirii prin exploatarea salariaților”, care s-a desfășurat miercuri, la Chișinău, cu prilejul marcării Zilei Mondiale pentru Muncă Decentă.

Vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a declarat că sindicatele, în calitatea lor de reprezentanţi ai salariaţilor, au militat permanent pentru o muncă decentă sub toate aspectele, cum ar fi condiţii normale de muncă, asigurarea sănătăţii şi igienei muncii, nivel de salarizare capabil să satisfacă cerinţele materiale ale omului muncitor şi familiei acestuia. 

Женщина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicatele spun NU majorării vârstei de pensionare pentru femei

”Spre regret, acest element este foarte des subapreciat, uneori chiar trecut cu vederea, alteori exploatat. Dovadă a acestora servesc datele statistice privind orele peste program, accidente de muncă şi îmbolnăviri profesionale, folosirea muncii forţate, precum şi remunerarea neadecvată a muncii. Este o ruşine pentru statul nostru faptul că omul muncii nu este remunerat în măsura, în care aceasta să-i asigure un trai decent, constată liderul sindical”, a declarat Chiriac.

Şeful Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stăvilă, a menţionat că statul are datoria de a asigura o viață decentă cetățenilor săi, în primul rând prin asigurarea unor condiții adecvate de muncă. „Angajatorul trebuie să facă investiții pentru a asigura aceste condiții,”, a declarat Stăvilă. 

Профсоюзы - Sputnik Moldova
Societate
Sindicate: în Moldova, salariul minim este cel mai mic din Europa

Anual, Inspectoratul de Stat al Muncii efectuează peste de 6500 vizite de control la întreprinderi și depistează încălcări ale legislației muncii, examinează petițiile cetățenilor și înaintează prescripții. Numai pe parcursul lunilor aprilie-august ale anului curent s-au depistat mai mult de 650 de persoane care munceau ilegal și au fost înaintate prescripții pentru ca aceste persoane să fie repuse în drepturi. 

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicatele solicită statului să compenseze plăţile pentru electricitate şi gaz

După mai mult de două ore de discuții, sindicaliștii au formulat o listă cu revendicări care va fi înaintată factorilor de decizie. Acestea țin de stabilirea unui salariu minim unic pe ţară egal cu nivelul minimului de existenţă, cu o viitoare majorare a acestuia până la 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, lichidarea restanţelor la plata salariilor, reducerea decalajului dintre salariile diferitor categorii de angajaţi, elaborarea unei strategii de creare a locurilor de muncă, intensificarea activităţilor de contracarare a muncii „nedeclarate” şi a achitării salariilor „în plic”, diminuarea poverii fiscale prin majorarea scutirilor personale la impozitul pe venit al persoanelor fizice până la nivelul minimului de existenţă, unificarea sistemului de pensionare în Republica Moldova şi neadmiterea majorării limitei de vârstă pentru pensionare. 

Ziua mondială pentru Muncă Decentă este marcată anual la 7 octombrie de către centrele sindicale din toată lumea. 


Fluxul de știri
0