Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicate: în Moldova, salariul minim este cel mai mic din Europa

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicatele consideră că actuala legislație a Moldovei și modificările care i-au fost aduse în ultima perioadă nu au contribuit la creşterea plății muncii, ba dimpotrivă, au redus capacitatea de cumpărare.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. În Moldova sunt cele mai mici salarii minime din Europa, a declarat marți la o conferință de presă Petru Chiriac, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

”Plata minimală a muncii este în medie pe țară de 1000 de lei. Asta constituie doar 57 la sută din minimul de consum și nu permite acoperirea tuturor cheltuielilor. Atunci când salariul este mare, crește și productivitatea muncii. Din asta au de câștigat și întreprinderea, și angajații”, a spus Chiriac.

Bani - Sputnik Moldova
Expert: majorarea salariilor cu 12% - o schimbare nesemnificativă

Potrivit lui, legislația în vigoare și modificările care i-au fost aduse în ultima perioadă nu au contribuit la creșterea plății muncii, ba dimpotrivă, au redus capacitatea de cumpărare.

”Cel mai mic salariu pentru populație nu trebuie să fie mai mic decât minimul de existență”, consideră șeful sindicatului SINDICONS, Victor Talmaci.

Din martie până în iulie 2015, sindicatele au realizat un studiu privind piața plăţii muncii, care a confirmat necesitatea soluţionării urgente a problemelor din acest domeniu.

Fluxul de știri
0