Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele spun NU majorării vârstei de pensionare pentru femei

© SputnikЖенщина
Женщина - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicatele consideră că majorarea vârstei de pensionare de la 57 la 62 de ani ar fi o povară mult prea grea pentru femeile din Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 7 oct – Sputnik. Sindicaliștii moldoveni nu susțin o eventuală majorare a vârstei de pensionare a femeilor. În cadrul mesei rotunde “Sunt femeie, la ce vârstă mă pensionez?!”, sindicatele au declarat că o asemenea decizie ar fi o povară mult prea grea pentru femeile din Republica Moldova. 

Профсоюзы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicatele către FMI: economia Moldovei se prăbuşeşte

Vicepreşedintele Federaţiei “Sindlex”, Angela Otean, a declarat că participarea sindicatelor la această dezbatere este una importantă, deoarece astfel se va face auzită mai bine vocea salariaților. Sindicatele susţin că în loc de majorarea vârstei de pensionare de la 57 la 62 de ani pentru femei este nevoie de îmbunătăţirea condițiilor de muncă pentru acestea.

Ion Chicu, consilierul președintelui Federației “Sănătatea”, a subliniat că autoritățile ar trebui să se gândească nu la majorarea vârstei de pensionare a femeilor, ci la diminuarea muncii informale, care a atins proporții deosebite în ultimii ani.

Строительство стадиона Космос Арена в Самаре к ЧМ-2018 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicaliştii cer majorarea sancţiunilor pentru economia informală

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și-a exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora cu cinci ani vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează actualmente bărbații. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la data de 1 iunie 2015, la evidență se aflau 672, 6 mii de beneficiari de pensii. Două treimi din totalul pensionarilor beneficiari de pensie pentru limita de vârstă o constituie femeile.

Fluxul de știri
0