Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vin de calitate și multă voie bună, duminică la Orhei

© Sputnik / Rodion ProcaZiua Vinului Orhei День Вина в Оргеев
Ziua Vinului Orhei День Вина в Оргеев - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de oaspeți din țară și de peste hotare au participat duminică la Sărbătoarea Vinului din Orhei.

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Vin, bucate tradiționale moldovenești, muzică și voie bună. Din toate acestea au putut savura la Orhei locuitorii raionului și oaspeții din țară și de peste hotare. Duminică, la Orhei, s-a desfășurat ediția a XVI-a a Sărbătorii Naționale a Vinului. Zeci de producători locali și vinării cu renume au ademenit sute de vizitatori la standurile sale amenajate în stil rustic moldovenesc. 

Вино - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De două ori mai puţini turişti anul acesta la Sărbătoarea Vinului

Vinificatorii au expus la degustare și vânzare vin din recolta anului 2015, dar și vinuri deja testate de timp. Cea mai ieftină băutură costa 15 lei litrul, iar cea mai scumpă sticlă expusă la vânzare – 600 de lei.

Oamenii veniți la Sărbătoarea Vinului din Orhei au declarat că asemenea evenimente le oferă posibilitate să cumpere direct de la producători vinul la un preț redus și chiar să discute cu vinificatorii  despre procesul de pregătire a vinului. 

День вина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ziua vinului: excursii în podgorii și beciurile subterane

Președintele raionului Orhei, Tudor Golub, a declarat că în Orhei de 16 ani există o tradiție frumoasă de a promova valorile țării. “În Moldova avem două comori fără de preț: locuitorii și pământul. Cea mai mare comoară a pământului este vița de vie, care ne-a dus faima departe peste hotare”, a declarat Golub.

Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a salutat prezența la Sărbătoarea Vinului a sutelor de orheieni și oaspeți din țară și de peste hotare. Edilul și-a exprimat speranța că această platformă le va oferi producătorilor de vin din Orhei o șansă de ași promova vinurile și de a identifica noi piețe de desfacere.

Vinul este unul dintre principalele produse din Moldova. Suntem bucuroși că astăzi ne-au onorat cu prezența mai mulți oaspeți din România, Cehia, Rusia. Această demonstrează că vinul moldovenesc este apreciat”, a declarat Șor. 

Винодельческий завод Массандра в Крыму - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ziua Vinului va fi organizată la fiecare vinărie în parte

Prezent la evenimentul de la Orhei, viceministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Ion Stratulat, a remarcat că un lucru important pentru vinificatori este identificarea piețelor de desfacere nu numai în țară, dar și în afara ei.

La Sărbătoarea Vinului din Orhei au venit oaspeți din mai multe țări. Printre ei și un delegat din Cehia care a declarat că evenimentul respectiv oferă posibilitate de a consolida  relațiile economice dintre cele două țări. „Moldova este o țară frumoasă, cu vinuri gustoase și de calitate”, a declarat oaspetele ceh.

Consilierul local din municipalitatea Șolkovo, regiunea Moscova, Marina Graciova, a felicitat orheienii cu ocazia Sărbătorii Vinului și a dorit întregului raion Orhei prosperitate și dezvoltare.

“Binecuvântat pământ al Moldovei, vă mulțumim pentru invitația la acest eveniment. Vom fi bucuroși să vă avem oaspeți la noi în Șolkovo”, a declarat consilierul rus.

În cadrul Sărbătorii Vinului, administrația raionului Orhei a oferit diplome pentru trei vinării din Moldova: Purcari, Cricova și Wine.md.

Ziua Vinului la Orhei a continuat cu un concert susținut de colectivele de amatori din localitățile raionului, dar și de interpreți de muzică populară cu renume. Programul artistic a culminat cu evoluarea ansamblului de dansuri populare Joc”.

Pentru prima dată, Ziua Vinului la Orhei a fost sărbătorită în anul 1999. Ulterior, în anul 2001, această sărbătoare s-a extins pe întreg teritoriul republicii și se marchează în fiecare an la finele primei săptămâni a lunii octombrie. 

Fluxul de știri
0