Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De două ori mai puţini turişti anul acesta la Sărbătoarea Vinului

© Sputnik / Evgheni PanasencoВино
Вино - Sputnik Moldova
Abonare
Fluxul de turişti care vor vizita în acest an Sărbătoarea Vinului va scădea.

CHIŞINĂU, 23 sept – Sputnik. Numărul turiştilor care vor vizita în acest an Sărbătoarea Naţională a Vinului va fi cu 50% mai mic în comparaţie cu anul trecut, a declarat pentru Sputnik viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama. 

День вина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ziua vinului: excursii în podgorii și beciurile subterane

În acest an, pentru prima dată în 14 ani de organizare a Sărbătorii Naţionale a Vinului, Ziua Vinului se va desfăşura la vinării şi nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Decizia a fost luată la şedinţa comisiei republicane pentru organizarea şi desfăşurarea Sărbătorii Naţionale a Vinului, din cauză că PMAN este ocupată de protestatari. 

Anul trecut, total vizitatori au fost 130-140 de mii, turiştii din străinătate reprezintă 10%, sau în jur de 15 mii de peroane. Anul acesta preconizăm că sărbătoarea vinului va fi vizitată cu 50% mai puţini turişti decât anul trecut”, a declarat Grama.  

Виноградники в Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova, un fel de terra incognita a Europei moderne

„Din momentul când am anunţat că se va schimba formatul din cauza ocupării PMAN, normal că fluxul de turişti va scădea”, a continuat viceministrul.

Potrivit viceministrului Agriculturii, vor fi şi turişti care indiferent de situaţie şi schimbarea formatului organizării sărbătorii vor merge la vinării şi vor savura din plin programul Zilei Naţionale a Vinului. 

„Pentru aceşti turişti ne pregătim ca să poată să aibă posibilitatea să viziteze vinăriile, alte locuri frumoase din Moldova, astfel ca să acoperim într-o măsură oarecare pierderile pe care le vom suporta din cauză că sărbătoarea nu se desfăşoară în PMAN”, a declarat Grama.  

Agenţiile de turism din Moldova au estimat pierderile pe care le vor suporta din cauza schimbării formatului Zilei Vinului la 8-10 milioane de euro.

Sărbătoarea vinului moldovenesc a devenit un punct de atracţie pentru zeci de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare. Anul trecut, pe parcursul celor două zile, evenimentul a fost vizitat de turişti din 37 de state ale lumii. În topul ţărilor cu cei mai mulţi cetăţeni veniţi la Chişinău s-au aflat România, Rusia, SUA, Germania şi Turcia. Timp de două zile, s-au comercializat 95 000 de sticle de vin. Încasările celor 45 de vinificatori aflaţi în PMAN au atins valoarea de 5 milioane de lei.

 

 

Fluxul de știri
0