Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rata sărăciei în gospodăriile cu vârstnici este de 12,8%

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
La 1 octombrie, comunitatea mondială marchează Ziua internaţională a oamenilor în etate.

CHIŞINĂU, 1 oct – Sputnik. Persoanele în vârstă de 60 ani şi peste constituie 16 la sută din numărul total al populaţiei stabile în Moldova. La începutul anului curent, în ţara noastră locuiau 576,6 mii de persoane în vârstă de 60 ani şi peste.

În Moldova, pe parcursul ultimilor ani, ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani a fost în creştere. În anul 2014, coeficientul de îmbătrânire al populaţiei s-a majorat comparativ cu anul precedent cu 0,5 puncte procentuale şi constituie 16,2%. 

пожилые люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova îmbătrâneşte

Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, în anul 2014, 43,7% din totalul gospodăriilor din Moldova au în componenţa sa cel puţin o persoană în vârstă de 60 ani şi peste, din care 67,2% constituie gospodăriile formate doar din vârstnici, iar restul sunt gospodării în componenţa cărora sunt şi alte persoane. Din total gospodării formate doar din vârstnici, 56,0% locuiesc în mediul rural şi respectiv 44,0% în mediul urban. 

Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un sfert dintre persoanele cu dizabilităţi din Moldova sunt de vârsta a treia

Veniturile gospodăriilor cu vârstnici sunt determinate de mai mulţi factori. În medie pe republică, o gospodărie în componenţa căreia trăieşte cel puţin o persoană în vârstă de 60 ani şi peste dispune de 1628,8 lei lunar pe o persoană. Principala sursă de venit a gospodăriilor cu vârstnici sunt prestaţiile sociale, care constituie 48,8% din veniturile lunare ale gospodăriei.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor cu vârstnici sunt determinate de mărimea veniturilor disponibile. În medie o gospodărie cu vârstnici cheltuieşte lunar 1707 lei pe o persoană.

Preponderent cheltuielile sunt destinate necesarului de consum alimentar, după care urmează cheltuielile pentru întreţinerea locuinţei, îngrijire medicală şi sănătate. 

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fiecare a treia persoană în etate din Moldova se plânge de sănătate precară

Gospodăriile cu vârstnici se dovedesc a fi în condiţii mai puţin avantajoase cu referire la nivelul de dotare şi confort al locuinţelor deţinute. Dacă gospodăriile cu vârstnici şi alte persoane dispun de baie sau duş în locuinţă în proporţie de 47,4%, atunci în cazul gospodăriilor unde locuiesc doar persoane în etate, 38,2% dispun de aceste comodităţi. Situaţia este similară dacă ne referim şi la dotarea cu apeduct şi sistem de canalizare.

Rata sărăciei pentru această categorie de populaţie a constituit 12,8% depăşind media pe ţară cu 1,4 puncte procentuale. În ultimii 5 ani aceasta a înregistrat tendinţe semnificative de scădere înregistrând o diferenţă de 12,8 puncte procentuale faţă de anul 2010. Cea mai înaltă rată a sărăciei se înregistrează la vârstnicii din mediul rural, unde circa 17% din vârstnici cad sub incidenţa sărăciei comparativ cu 7% în urban.

În mediul urban, 28,2% din gospodăriile formate numai din persoane în etate apreciază condiţiile de trai ca fiind rele sau foarte rele, pe când în mediul rural, doar 17,1% din gospodăriile formate numai din vârstnici sunt nesatisfăcuţi de nivelul de trai.

În ajunul Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, din mijloacele Fondului republican de susţinere socială a populaţiei au fost alocate 5,5 milioane de lei pentru acordarea ajutoarelor materiale persoanelor vulnerabile de vârsta a treia.

 

Fluxul de știri
0