Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fiecare a treia persoană în etate din Moldova se plânge de sănătate precară

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
Vârsta înaintată cauzează numeroase probleme de sănătate, inclusiv un risc mai mare al afecţiunilor cronice de lungă durată.

CHIŞINĂU, 29 sept – Sputnik. Conform datelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, circa 69% din vârstnici suferă de boli cronice, cele mai mari rate de prevalenţă fiind înregistrate pentru bolile aparatului circulator (49,6%), boli ale sistemului osteoarticular (16,1%), boli ale aparatului digestiv (7,8%) şi boli endocrine, de nutriţie şi metabolism (7,6%). 

пожилые люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova îmbătrâneşte

Potrivit cercetării, în jur de două treimi din vârstnici îşi apreciază starea de sănătate ca fiind una satisfăcătoare, fiecare al treilea o consideră rea sau foarte rea, iar 5,2% din persoanele vârstnice şi-au declarat starea de sănătate ca fiind bună. Persoanele în etate din mediul urban declară mai frecvent o stare de sănătate satisfăcătoare decât cei din mediul rural.

Una din maladiile care este în continuă creştere şi afectează tot mai mulţi vârstnici sunt tumorile maligne. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în anul 2014, circa 59% din cazurile noi de tumori maligne au afectat persoanele în vârstă de 60 ani şi peste.

În structura incidenţei prin tuberculoză activă, cazurile vârstnicilor reprezintă 20,1% din totalul cazurilor înregistrate, cele mai afectate fiind persoanele în vârstă de 55-64 de ani, în special bărbaţii. Circa 94% din cazurile noi sunt cazuri de tuberculoză a aparatului respirator.

Fluxul de știri
0