Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un sfert dintre persoanele cu dizabilităţi din Moldova sunt de vârsta a treia

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaРабота пенсионного фонда в Калининграде
Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 50 de mii de bătrâni din Moldova au diverse dizabilităţi, cauzele predominante ale acestora fiind bolile aparatului circulator.

CHIŞINĂU, 30 sept – Sputnik. Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi în vârstă de 60 ani şi peste este de circa 46,7 mii persoane sau 25,4% din numărul total de persoane cu dizabilităţi — beneficiari de pensii şi alocaţii de dizabilitate. 

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fiecare a treia persoană în etate din Moldova se plânge de sănătate precară

Circa 97,4% dintre persoanele în vârstă de 60 ani şi peste sunt beneficiari de pensii de dizabilitate şi doar 2,6% de alocaţii.

Pe parcursul anului trecut, în urma expertizării primare au fost recunoscute 12,3 mii persoane cu dizabilităţi primare, inclusiv 0,4 mii femei în vârstă de 57 ani şi peste, şi 0,3 mii bărbaţi în vârstă de 62 ani şi mai mult.

Cauzele predominante ale dizabilităţii primare rămân a fi bolile aparatului circulator (28%), în cazul a fiecărei a patra persoane dizabilitatea primară a fost determinată de tumori maligne, iar în cazul a fiecărei a şasea persoane — de bolile ochiului.

Fluxul de știri
0