Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Criza imigraţiei dezbină Europa

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaБеженцы на острове Лесбос в Греции
Беженцы на острове Лесбос в Греции - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile statelor afectate cel mai mult de valul migraţional care a lovit Europa par să fie depăşite de situaţie. Liderii acestor ţări se învinuiesc reciproc că încearcă s-şi soluţioneze problemele pe seama vecinilor şi acuză împreună instituţiile europene de incapacitate de a gestiona această criză.

CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Astfel, președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a declarat că că țara sa a fost lăsată singură în faţa acestei probleme şi că europenii au uitat de Balcani.

„Principala rută a imigranților trece prin Macedonia. Cheltuim un milion de euro pe lună pentru a-i ajuta pe aceștia și 800.000 de euro pentru forțele de poliție suplimentare. Problema noastră rezultă din evenimente care se întâmplă în UE — imigranții sosesc în Macedonia de pe teritoriul Uniunii, deoarece nimeni nu-și protejează granițele”, a afirmat președintele Ivanov într-un interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza și preluat de agenția MIA, informează AGERPRES.

emigranți - Sputnik Moldova
UE s-ar putea confrunta cu milioane de imigranţi, dacă va ignora cauzele crizei

Preşedintele macedonean a mai menţionat că Grecia, ţară din care sosesc imigranţii în Macedonia, a primit peste 450 de milioane de euro de la UE. „Noi am primit doar 90.000 de euro până acum”, a precizat acesta.

Şi ministrul croat de interne a declarat că Croația îi va cere Greciei să înceteze trimiterea imigranţilor sosiți din Orientul Mijlociu către restul Europei. 

„Afluxul de imigranți din Grecia trebuie oprit. Voi cere aceasta la reuniunea de mâine (marți) a miniștrilor de interne din țările Uniunii Europene'', a declarat ministrul Ranko Ostojic,  citat de Reuters.

''Este absolut inacceptabil ca Grecia să-și golească centrele de refugiați și să-i trimită pe oameni către Croația, via Macedonia și Serbia'', a mai spus acesta.

Ungaria apără „familia europeană”

Pe de altă parte, Ungaria este criticată dur pentru acţiunile întreprinse în vederea stăvilirii valului migraţional. În acest context, premierul ungar Victor Orban a declarat în Parlamentul de la Budapesta că măsurile luate de Ungaria au rolul de a proteja „familia europeană”. Totodată, el consideră că unele instituţii europene trebuie reformate.

Ponta Понта - Sputnik Moldova
Scandal diplomatic între România şi Ungaria, pe fondul crizei refugiaţilor

"Ungaria este de o mie de ani un membru onorabil al marii familii europene şi are o responsabilitate istorică şi morală de a apăra Europa. Când Ungaria îşi protejează frontierele, protejează familia europeană", a declarat Viktor Orban, citat de Mediafax.

"Ungaria luptă pe două fronturi: îşi protejează frontierele şi luptă împotriva politicilor europene cu perspective scurte. Europa nu poate prelua problemele întregii lumi, nu putem oferi susţinere tuturor imigranţilor din raţiuni economice", a spus Orban.

Walesa: europenii se tem că "ar putea fi decapitaţi"

În acelaşi timp, Polonia se oferă să primească mai mulţi imigranţi decât prevăd cotele propuse de UE.

„Polonia este capabilă să găzduiască mai mulți refugiați decât cotele propuse de Uniunea Europeană, însă UE trebuie să-și securizeze frontierele și să garanteze siguranța cetățenilor săi”, a declarat luni șeful diplomației poloneze Grzegorz Schetyna, potrivit  AFP.

Dar anume capacitatea de a garanta siguranţa cetăţenilor este pusă astăzi la îndoială. Lech Walesa, fostul președinte al Republicii Polone, laureat al premiului Nobel și co-fondator al Centrului European de Solidaritate nu este solidar cu refugiații și imigranții care vin masiv în Europa.

Walesa subliniază că europenii se tem de refugiați pentru că „ei vin din zone unde oamenii sunt decapitați. Suntem îngrijorați că același lucru se va întâmpla și cu noi”. Walesa spune că îi înțelege pentru că și polonezii au fost imigranți și refugiați în comunism, dar nu empatizează cu ei.

„Este o problemă. Dacă Europa își deschide granițele, milioane de oameni vor veni și în timp ce vor trăi printre noi, vor începe să-și exercite propriile obiceiuri, inclusiv decapitarea”, a spus Lech Walesa, potrivit The Jerusalem Post, citat de dcnews.ro.

Walesa propune ca țările bogate din Europa, cum este Germania, să-i ajute în alt mod pe aceşti oameni, creând locuri de muncă în țările de origine ale refugiaților.

Шенгенская виза - Sputnik Moldova
Ministrul german de Interne: criza imigranţilor pune în pericol spaţiul Schengen

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, pare optimist şi declară că așteaptă să se ajungă la un acord asupra unei scheme de redistribuire a 160.000 de imigranți în cadrul reuniunii de marţi a miniștrilor justiției și afacerilor interne europeni, care va avea loc la Bruxelles.

Pe de altă parte, statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) declară că își vor menține poziția de respingere a cotelor fixe de preluare a refugiaților, după cum a precizat luni premierul ceh Bohuslav Sobotka, transmite DPA, citată de AGERPRES.

Toate aceste mişcări şi declaraţii indică clar că discuţiile la reuniunea de marţi vor fi „cu scântei”, iar realizarea unui acord în problema imigraţiei pare destul de problematică.

Fluxul de știri
0