Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oamenii l-au iubit pe Volontir pentru talent, simplitate şi modestie

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaМихай Волонтир
Михай Волонтир - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Duminică: Mihai Volontir s-a afirmat ca actor de excepţie datorită talentului său genetic. El spunea totul doar cu privirea lui pătrunzătoare de pe ecran.

CHIŞINĂU, 16 sept – Sputnik. Ion Duminica, cercetător științific în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe din Moldova, a declarat pentru Sputnik Moldova că țara noastră a pierdut o mare notorietate din lumea artistică. „Republica Moldova are două valori: pământul și oamenii. Dacă e să ne referim la oamenii născuți în țara noastră, atunci putem afirma că asemenea personalități precum Mihai Volontir sunt foarte puține”, a spus el

Михай Волонтир и Александр Лазарев, Mihai Volontir - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vitalie Rusu: Volontir l-a jucat pe Cantemir aşa cum l-a descris Eminescu

„După aportului său în cultura Moldovei, îl putem plasa pe Mihai Volontir alături de Maria Bieșu, Maria Drăgan, Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Mihai Munteanu, Gheorghe Mustea, Eugen Doga”, a opinat interlocutorul.

Referindu-se la principalele repere din biografia regretatului actor, ion Duminica a precizat că Mihai Volontir nu a fost doar un patriot al Republicii Moldova: „Pentru mine este mai fascinant faptul că el a fost patriotul orașului Bălți, având foarte multe oferte de a pleca din acest oraș, și la Chișinău, și la Moscova. Dar, uitați-vă cu cât devotament și-a dedicat el întreaga carieră artistică scenei, și anume teatrului dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți”.

Народный артист СССР Михаил Волонтир - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Volontir nu a reuşit să-şi realizeze marele vis

Invitatul Sputnic Moldova a subliniat că „Mihai Volontir, pe lângă faptul că și-a dedicat viața scenei teatrale, a devenit arhicunoscut anume datorită cinematografiei, și anume rolului lui Budulai din filmul „Țiganul”. Am mai avut un actor celebru, Grigore Grigoriu, care a avut, de asemenea, o filmografie bogată și multe roluri. Dar s-a întâmplat că anume rolul din filmul „O șatră urcă la cer”, Zobar, a devenit clasic. Un alt regizor clasic de cinema, Emil Loteanu. A avut și el o filmografie bogată, inclusiv celebrul film „O întâmplare la vânătoare”. Dar, în viziunea multora, el a devenit arhicunoscut anume cu filmul „O șatră urcă la cer”. Regizorul Loteanu, actorii Volontir și Grigoriu au avut un aport inegalabil în arta, în patrimoniul cultural al Republicii Moldova, promovând totodată cultura și tradițiile romilor, ei nefiind de etnie romă”.

Vorbind despre o altă latură a lui Mihai Volontir, Ion Duminica a spus că îl fascinează simplitatea sa în interpretarea pieselor muzicale. „Celebrul cântec „Viața asta-i scurtă tare” nu știu cine ar putea să-l mai interpreteze așa de sincer, așa de cald, așa de esențial, de parcă acest cântec a fost compus special pentru dumnealui”, a menționat interlocutorul redacției Sputnik Moldova.

Волонтир - Sputnik Moldova
Societate
A plecat un simbol al școlii de actorie națională - Mihai Volontir

„Este important să nu uităm de acest actor care și-a dedicat viaţa, cariera acestei ţări și să ne mai aducem aminte de el încă cel puțin 80 de ani. Oamenii l-au iubit anume pentru că era un om simplu și modest, pentru talentul său”, a declarat cercetătorul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM.

Fiind întrebat ce și-ar dori pentru dezvoltarea culturii din țara noastră, Ion Duminica a spus că ar vrea ca personalitățile din această țară să fie promovate și după trecerea lor din viaţă. Trebuie să reînviem cinematografia moldovenească, a adăugat invitatul emisiunii „Pachet social”, dând drept exemplu marile realizări ale țării noastre în acest domeniu, și anume filmele „Lăutarii”, „Dimitrie Cantemir” şi altele, care au fost turnate la studioul „Moldova Film”.

„Dar pentru aceasta trebuie voință politică și sponsori. Din păcate nu există interes și această ramură a artei moare”, a conchis Ion Duminica.

Mihai Volontir s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, pe data de 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, unde s-a aflat mai bine de două luni, după ce a fost transferat de la spitalul din Bălți. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ziua funeraliilor lui Mihai Volontir, 17 septembrie, a fost declarată drept zi de doliu național.

Artistul Poporului și-a început activitatea în anul 1957, la Teatrul „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți. A debutat ca actor de film la studioul cinematografic "Moldova-Film" în anul 1967, în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1967), Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973), însă rolul lui Budulai din serialul „Țiganul” (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc şi sovietic din anii '70-'80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată „Întoarcerea lui Budulai”. I s-au decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice (1980), Premiul Frații Vasiliev (1980) și titlul de Artist al Poporului (1984).

În cariera sa, Mihai Volontir a interpretat peste 120 de roluri de teatru și film. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din filmului moldovenesc.

Fluxul de știri
0