Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A plecat un simbol al școlii de actorie națională - Mihai Volontir

© SputnikВолонтир
Волонтир - Sputnik Moldova
Abonare
Mihai Volontir este simbolul școlii naționale de actorie și cinematografiei sovietice, cel mai sensibil, cel mai bun și cel mai strălucit bărbat pe care l-am cunoscut, a spus Svetlana Bivol.

CHIȘINĂU, 15 sept – Sputnik. Școala actuală de actorie a pierdut mult odată cu plecarea lui Mihai Volontir, a declarant pentru Sputnik Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. Cunoscutul actor a decedat în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 81 de ani. Acest lucru l-a anunțat văduva artistului, Efrosinia Dobândă-Volontir. Ea a precizat că motivul decesului a fost ”o boală îndelungată”. Actorul a murit la Chișinău, la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Михай Волонтир в роли кузнеца Будулая в фильме Цыган - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mircea Snegur: sunt copleşit de tristeţe şi amărăciune

În ultimele două luni și jumătate, Volontir s-a aflat permanent la tratament, mai întâi în Spitalul Municipal din Bălți, iar apoi la SCR. Potrivit medicilor, actorul a decedat pentru că s-au agravat mai multe boli de care suferea artistul, în cea mai mare parte din cauza vârstei înaintate. Până la aceasta, Volontir nu mai făcuse un control medical timp de trei ani.

”Aceasta este o veste foarte tristă. Mihai Volontir este un nume de referinţă în cinematografie. Este simbolul școlii naționale de actorie, cel mai sensibil, cel mai bun și cel mai strălucit bărbat pe care l-am cunoscut. A fost un om extraordinar, foarte cumsecade, deschis, plin de lumină. Edificând teatrul din Bălți, el și-a ridicat un monument în timpul vieții”, a menţionat Bivol.

Potrivit interlocutoarei, Volontir are o familie extraordinară – o fată, o nepoată și o soție devotată care l-a sprijinit şi i-a fost tot timpul în preajmă.

Михай Волонтир и Александр Лазарев, Mihai Volontir - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vitalie Rusu: Volontir l-a jucat pe Cantemir aşa cum l-a descris Eminescu

”Deși și ea este o actriță talentată, de dragul soțului aceasta a ales să se afle mai mult pe planul doi. Un om de mare talent are nevoie anume de o asemenea soţie. L-am cunoscut personal pe el și familia sa. Cumsecădenia, educația aleasă, modestia – aceste trăsături l-au făcut întotdeauna deosebit de ceilalți. L-am văzut de multe ori în culise, când îşi punea pălăria şi ieşea să interpreteze cunoscuta sa piesă ”Viața asta-i scurtă tare”. În spatele culiselor era deosebit de modest, se pregătea, se străduia să intre în pielea personajului pe care urma să-l prezinte și apărea întotdeauna foarte elegant. Apariția lui pe scenă trezea întotdeauna multe emoții”, a subliniat Bivol.

Biografia lui Mihai Volontir

Mihai Volontir s-a născut în anul 1934, în satul Glinjeni din raionul Șoldănești. A absolvit Școala Pedagogică din Orhei. Din 1957, a fost în serviciul Teatrului muzical-dramatic (în prezent – Teatrul Național) Vasile Alecsandri din Bălți. Pe scena de aici a interpretat mai mult de 120 de roluri.

Şi-a făcut debutul în cinematografie cu ”Chirița în Iași” după piesa lui Vasile Alecsandri, în 1967. Cele mai cunoscute dintre filmele în care a jucat sunt: ”Se caută un paznic”, ”Dimitrie Cantemir”, serialele de televiziune ”Țiganul” și ”Întoarcerea lui Budulai”.

S-a învrednicit de titlurile artist al Poporului din RSSM, artist al poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al RSSM, al Premiului de Stat al RSFSR frații Vasiliev, cavaler al Ordinului Republicii (Moldova) și al altor distincții importante. A fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească (conform versiunii Academiei de Științe a Moldovei).

A fost membru al Uniunii cinematografiștilor din URSS. Deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislatura a XII.

 

Fluxul de știri
0