Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se va abate oare asupra Moldovei taifunul migrației

© Sputnik / Miroslav RotariНовосадюк Владимир
Новосадюк Владимир - Sputnik Moldova
Abonare
Majoritatea absolută a locuitorilor Moldovei consideră că ceea ce se întâmplă astăzi în sudul Europei nu-i va afecta pe ei în niciun fel.

Informaţiile care vin din Europa în ultimul timp amintesc de buletinele operaţiunilor militare de pe câmpul de luptă: numărul imigranţilor ilegali a atins în ţările vechiului continent o cifră record pentru întreaga perioada postbelică. Cinovnicii discută problema reluării controlului la frontierele intereuropene — numai în ultimele zile paza de coastă italiană a evacuat de pe ambarcaţiuni artizanale circa 4,5 mii de imigranţi care încercau să traverseze Marea Mediterană… Triste sunt şi imaginile din reportajele televizate în care imigranţii, purtându-şi în braţe pruncii, străpung rândurile trupelor armate macedonene.

EU flagg - Sputnik Moldova
Europenii migrează în ţările mai dezvoltate ale Uniunii Europene

Majoritatea absolută a locuitorilor Moldovei îşi imaginează că ceea ce se întâmplă astăzi în sudul Europei nu-i va afecta nici într-un fel. Chipurile, şi distanţa este impunătoare, şi direcţiile de deplasare a imigranţilor parcă ne ocolesc şi, în general, Moldova nefiind o este ţară-membră a Uniunii Europene, care a fi interesul refugiaţilor să se abată spre noi. Principalul argument: de ce ar schimba o sărăcie pe alta?!

Parcă-i aşa, însă nu-i chiar aşa.

În Moldova, aparent, domneşte liniştea.

Până nu demult, informaţiile alarmante din sudul Europei părea să nu-i deranjeze pe cetăţenii Moldovei. Aceştia percepeau în linii generale ştirile din Macedonia, Italia, Grecia şi din alte ţări ca pe un material pur informativ. Ne spulbera orice urmă de îngrijorare şi poziţia funcţionarilor responsabili de procesul migraţional în Moldova. De exemplu, Olga Poalelungi, şefa Biroului  Migraţie şi Azil (BMA) de pe lângă MAI al RM, părea să fie calmul întruchipat. La prima vedere, temei pentru asta pare să existe: în Moldova a sosit un număr nesemnificativ de persoane din diferite state. După cum a comunicat ea pentru Sputnik, unul dintre factorii principali care garantează stabilitatea în ţară şi înţelegerea reciprocă dintre cetăţenii RM şi persoanele care au obţinut statutul de refugiat, este faptul că autorităţile Moldovei caută în fel şi chip să le integreze în spaţiul nostru cultural, valoric şi lingvistic.

ООН ПАКИСТАН БЕЖЕНЦЫ ПЕРЕПИСЬ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinia experților: Moldova nu este amenințată de valurile de migranți islamici

Cât de mult se aseamănă aceste afirmaţii cu retorica funcţionarilor europeni despre toleranţa politică şi multiculturalism. Astăzi, tonalitatea acestei retorici s-a înăsprit brusc. De exemplu, Thomas de Maizière, ministrul de externe al Germaniei, a declarat zilele trecute că, dacă alţi membri ai UE nu vor respecta regulile europene ale migraţiei, Germania nu exclude  suspendarea acordului Shengen care prevede călătoria fără vize într-un şir de ţări ale UE.

Şi iată că poporul a început să se neliniştească

валюта - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Migranții trimit tot mai puțini bani în Moldova

Această declaraţie a ministrului de externe al Germaniei, în contextul problemelor migraţionale care s-au abătut asupra Europei, a prins în mrejele neliniştii şi societatea moldovenească. Şi nu e greu să-ţi dai seama de ce. Pentru că este pusă la îndoială singura realizare, trâmbiţată prin toate colţurile Europei, privind procesului aşa-numitei integrări europene a Moldovei. Câte epitete dintre cele mai elogioase au revărsat până odinioară peste ţara noastră eurocinovnicii?! Principalul dintre ele fiind, desigur, „Moldova — o poveste de succes”.

Puţin cui îi pasă în Moldova de faptul că astăzi nimeni dintre aceşti eurocinovnicii nu-şi mai aminteşte de acest lucru. Ei bine, au inventat aceştia „succesul”, au justificate astfel cheltuirea unor sume enorme… Toate acestea nu sunt decât vorbe.

Însă faptul că actualmente este în pericol ceea ce contează cu adevărat pentru cetăţenii moldoveni – circulaţia fără vize în Europa – reprezintă deja o problemă serioasă!

Вывеска ФМС РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Moldovenii vor plăti mai scump pentru dreptul de a munci la Moscova

Doar în esenţă, un număr important de cetăţeni moldoveni sunt aceeaşi imigranţi, însă cu o precizare importantă: imigranţi care muncesc şi care caută, ce-i drept, nu doar în Europa, ci şi în Rusia, o viaţă mai bună. Doar că în Europă ei pleacă până acum absolut liber, prezentându-le cu mândrie grănicerilor europeni paşaportul de culoare albastră. Anume pentru asta, sperau actualii şi viitori imigranţi moldoveni, au semnat autorităţile RM acel Acord, deloc simplu pentru ţară, de Asociere cu Uniunea Europeană.

Şi naţi-o bună! Din cauza refugiaţilor, călătoria fără vize este în pericol pentru poporul muncitor al Moldovei. Pe când Acordul va rămâne. Şi vom fi nevoiţi să trecem peste principii, să punem la pământ economia ţării, în goana după o bunăstare iluzorie, chiar şi într-un viitor îndepărtat!

Dacă Europa va anula regimul de liberă circulaţie, este greu de imaginat cum va fi percepută această decizie în Moldova relativ liniştită acum.

Fluxul de știri
0