Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șalaru vrea ca Moldova şi România să aibă o armată unică

© Sputnik / Евгений ПанасенкоAnatol Salaru Анатол Шалару
Anatol Salaru Анатол Шалару - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul apărării a declarat la București că Republica Moldova are ca obiectiv pe termen lung aderarea la NATO.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik, Cristina Danuța. Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a declarat în cadrul unei vizite la Bucureşti că ţara noastră are ca obiectiv pe termen lung aderarea la NATO.

Şalaru a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă după întrevederea cu omologul său român, Mircea Dușa.

Senior US administration official said that Ukraine's membership in NATO is not being considered by the alliance. - Sputnik Moldova
În Europa a fost dat startul aplicațiilor trupelor aeropurtate NATO

Ministrul moldovean şi-a mai exprimat speranţa în crearea unei armate unice a Republicii Moldova şi României.

„Deocamdată, avem două armate și doi miniștri, sper că pe viitor vom avea doi miniștri și o singură armată, ca să mai simplificăm lucrurile”, a declarat Şalaru.

În opinia avocatului Pavel Midrigan, prin aceste afirmaţii Şalaru şi-a depăşit atribuţiile. 

„În Constituție este clar indicat că noi suntem o țară neutră. Ministrul nu trebuie să uite de aceasta. Nu poate fi o singură armată. În Europa nu sunt câteva țări care să aibă o armată unică. Blocul NATO este o uniune de armate, de forțe armate. Fiecare stat are armata proprie”, a comentat pentru Sputnik avocatul.

Midrigan este de părere că aceste declarații nu sunt coordonate nici cu Guvernul, nici cu Parlamentul.

Спецпредставитель НАТО Джеймс Аппатурай - Sputnik Moldova
Politică
Appaturai: nu poţi să fii țară neutră și totodată membru NATO

„Declarațiile lui pot produce zâzanie în societate deoarece noi cunoaștem că potrivit sondajelor, 60 la sută din cetățenii Republicii Moldova sunt contra aderării la NATO a țării noastre”, a menționat el.

Doctorul în istorie, Ruslan Șevcenco, a declarat pentru Sputnik că afirmaţiile făcute de ministrul Apărării, Anatol Șalaru, sunt nefondate.

„Mulți politicieni au vorbit deschis despre cursul spre NATO al Moldovei. Dar nimeni la Bruxelles nu pune ca scop intrarea Moldovei în Alianţa Nord Atlantică în următorii 5-10 ani”, a declarat Șevcenco.

Anatol Șalaru a efectuat prima sa vizită oficială în calitate de ministru al Apărării al Republicii Moldova în România. 

Fluxul de știri
0