Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Appaturai: nu poţi să fii țară neutră și totodată membru NATO

© Sputnik / Александр Имедашвили / Accesați arhiva multimediaСпецпредставитель НАТО Джеймс Аппатурай
Спецпредставитель НАТО Джеймс Аппатурай - Sputnik Moldova
Abonare
Appaturai a declarat că NATO speră să consolideze parteneriatul cu RM, precizând în același timp că ”Moldova nu poate să apere NATO”.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik Moldova. Nu este cu putință să fii țară neutră și concomitent membru NATO, este alogic și incorect juridic, atâta timp cât în Constituția Moldovei este stipulat statutul neutralitate, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, James Appaturai, șeful Comitetului Alianței Nord-Atlantice pentru colaborare în domeniul parteneriatului și securității, care se află într-o vizită la Chișinău.

Габурич и НАТО - Sputnik Moldova
Politică
NATO continuă cooperarea cu Moldova

Potrivit reprezentantului NATO, ”Alianța respectă neutralitatea Moldovei și nu încearcă să o oblige să devină membru NATO, dar se străduieşte să o facă mai încrezută și mai sigură”.

”Am lucrat strâns împreună cu ministerul apărării pentru a clarifica unde anume ar putea NATO să acorde mai multă susținere. Unul dintre aceste aspecte este expertiza pe care o putem efectua pentru revizuirea și reînnoirea Strategiei naționale de securitate, a politicii de apărare și forțelor armate – a tuturor problemelor de care este preocupat acum Ministerul apărării. Aceasta va ajuta Moldova să aibă o armată mai eficientă, în baza mijloacelor și utilajelor corespunzătoare cerinţelor”, a declarat Appaturai.

Președintele Comitetului alianței Nord Atlantice pentru colaborare în domeniul parteneriatului și securității al NATO a mai adăugat că structura respectivă speră să consolideze parteneriatul cu ţara noastră, menţionând în același timp că ”Moldova nu poate să apere NATO”, în contextul unei întrebări privind avantajele pe care le-ar obţine Alianţa.

Fluxul de știri
0