CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik, Serghei Țurcanu. Pe piața imobiliară din Moldova s-a instalat o stare de acalmie legată de problemele economice ale țării, a comunicat, pentru corespondentul agenției Sputnik Carolina Climovețcaia, directorul unei agenții imobiliare.
Potrivit acesteia, nu se prevede ca într-un viitor apropiat prețurile la locuințe să revină la cele anterioare, deoarece volumul total de vânzări pe piața imobiliară primară și cea secundară s-a redus considerabil.
„Dacă în iulie – începutul lui august s-a înregistrat o stagnare totală pe piața imobiliară și cumpărătorii nu manifestau nici un interes — fapt condiţionat și de unele momente politice —, în prezent lucrurile au început „să se miște”, însă piața va mai rămâne inertă încă multă vreme. Cât despre prețuri, acestea nu au fost exagerate. Când au fost la cote maximale, ele erau dictate de cererea din partea cumpărătorilor. Acum această cerere este foarte selectivă. Dacă mai înainte apartamentele se vindeau ca pâinea caldă, în prezent clientul știe ce-și dorește. Apartamentele bune au fost și rămân în continuare scumpe”, a precizat Climcovscaia.
Nu are rost să ne așteptăm la o creștere a prețurilor la apartamente, acest lucru nu se prevede în viitorul apropiat, a menționat și un alt expert imobiliar, Piotr Oleinik.
„Piața imobiliară este una din părțile inseparabile ale economiei. Ea este influențată direct de cursul valutar, de nivelul inflației, de rata împrumutului și volumul transferurilor bănești, adică de toți indicatorii macroeconomici. De aceea, dacă acum acești indicatori sunt în scădere, înseamnă că și prețurile la apartamente se reduc. Piața imobiliară nu se află într-un vid. Cred că într-o perspectivă apropiată – un an sau doi – aceste prețuri vor continua să scadă sau, cel puțin, nu vor crește”, a opinat Oleinik.
Sputnic amintește că, potrivit statisticii, prețurile pe piața imobiliară, comparativ cu luna ianuarie 2015, s-au redus cu 5 – 10%, însă o parte din ofertă, în primul rând apartamentele de lux, nu s-au ieftinit deloc. În afară de aceasta, menționează experții, s-a modificat structura noilor construcții: la momentul de față cei care construiesc blocuri locative țin cont mai mult de capacitatea de cumpărare a cetățenilor. De aceea se pune accentul mai mult pe apartamentele cu una sau două camere.