„Sputnik” continuă tradiționala trecere în revistă a evenimentelor din ultima săptămână sub sloganul „Spunem ceea ce alții trec sub tăcere”.
Asupra Moldovei adie vântul dinspre… Jagland
Incredibilul este chiar alături! Ca să vezi, Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, al cărui articol apărut în această săptămână în „The New York Times” a stârnit atâta vâlvă printre politicienii moldoveni, este în legătură directă cu pseudo-opoziția locală. Nu vă vine să credeți? Degeaba!
Iată ce a declarat Grigori Petrenco, un fost deputat în Parlamentul RM, inițiatorul mitingurilor de protest mediatizate pe larg într-un cerc restrâns de revoluționari pe internet: „…tot ce a scris secretarul general al Consiliului Europei, toate tezele despre „capturarea statului”, despre „oligarhii de la putere”, „corupția pe un cap” și altele, toate acestea au fost sonorizate deja de sute de ori de către opoziție… Iar acum însuși Jagland a repetat totul cuvânt cu cuvânt…”.
Grozav!
Valeriu Streleț, prim-ministrul Moldovei, a fost mai rezervat în aprecierea afirmaţiilor şefului structurii europene care şi-a dobândit faima celui mai mare club de dezbateri de pe vechiul continent. Probabil, așa-i dictează funcția. El a menționat că noul guvern va face totul pentru „a scăpa de aceste clișee pe care, uneori, cu părere de rău, le-am meritat în perioada anterioară”.
Iată un adevărat diplomat! Câte idei într-o singură frază, ce nuanțe și aluzii!
Valeriu Ostalep, expert permanent al agenției „Sputnuk”, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, deşi relativ nu demult ocupa funcția de viceministru al afacerilor externe al țării, s-a exprimat în mod direct, mai puțin diplomatic. Potrivit acestuia, ar fi mai bine ca structurile europene să nu se mai amestece în treburile interne ale Moldovei.
Ostalep consideră că Europa nu pricepe nimic în procesele care se produc în Moldova și, implicându-se, nu face decât să agraveze situația.
Eu m-aș face cercetaș, numai să fiu învăţat…
Săptămâna care s-a scurs a fost împurpurată de flăcările unui incendiu nocturn, declanșat în centrul Chișinăului. S-a aprins o clădire cunoscută nu doar de chișinăuieni, ci și de mii de oaspeți ai capitalei. La subsolul acestui edificiu se află renumitul restaurant cu bucătărie națională moldovenească, „La Taifas”.
Flăcările nu au ajuns până la el, în schimb au distrus în întregime toate birourile situate la etajele doi și trei. În dimineața următoare, sinistrații evacuau care şi cum putea ceea ce a mai rămas după pârjol: calculatoare, diferite obiecte neînsemnate. Iar pâlcurile de gură-cască și jurnaliștii se tot întrebau: cum de s-a putut întâmpla una ca asta? Versiunile erau dintre cele mai diferite: de la scurtcircuit până la incendiere. Pompierii au anunțat o pauză, promițând că peste zece zile vor aduce la cunoștință cauza catastrofei.
Publicul a respirat, însă nu ușurat: deci, s-ar putea să fie adevărată versiunea incendierii? Unii au reușit chiar să imprime acestei presupuneri o nuanță politică. Chipurile, în clădirea respectivă se afla oficiul unui cunoscut om de afaceri care are o influență reală asupra unor procese importante din viața economică a Moldovei și că, în acest mod, el a fost avertizat să nu se amestece unde nu-i fierbe oala. S-a făcut referire la anumite surse de informații care au dorit să-și păstreze anonimatul. Drept argument era invocat faptul că acestui om de afaceri nu-i place să se afişeze în public, evită orice întruniri mondene și, în general, este o persoană cam ciudată.
La Chișinău temperatura în termometre sare uneori peste 40 de grade Celsius. De aceea nu-i de mirare apariția celor mai extravagante versiuni cu privire la natura unor sau altor evenimente.
Însă pompierii deja a doua zi după incendiu au constatat: cauza izbucnirii focului a fost un scurtcircuit.
Ce să-i faci! Arșița-i arșiță, însă nu poți neglija părerea specialiștilor.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei a devenit „persona non grata” printre iubitorii de animale
Fie că arșița este de vină, fie că alta este cauza, însă Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, prin propunerea sa de a împușca animalele fără stăpân a provocat indignarea a mii de cetățeni. La ultima ședință a Guvernului, Duca a propus să fie premiați vânătorii care vor împușca cel mai mare număr de vulpi şi câini vagabonzi. Academicianul a ignorat proiectul de lege elaborat de curând de către un grup de parlamentari moldoveni cu privire la regulile de îngrijire și ocrotire a animalelor.
„Eu calific declarațiile dumneavoastră drept un apel la exterminare. Eu consider că cel care este în stare să omoare o ființă vie, nu este capabil de fapte nobile. Pe cine veţi propune să fie împușcat în continuare?”, astfel de gânduri au exprimat mai mulţi dintre cititorii noştri, solicitaţi de corespondenții agenției „Sputnik”.
Valentina Dudnic, președintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Alga” consideră că tratarea cu cruzime a animalelor este o consecință a „degradării societății”.
Cei de la protecția animalelor le-au propus autorităților să soluționeze problema animalelor fără stăpân, menționând că, chiar și sterilizarea totală nu este cea mai bună soluţie. Ei insistă să fie construit un azil pentru animale la Chișinău, să fie adoptată o lege cu privire la protecția animalelor și să fie înăsprite pedepsele pentru acte de cruzime față de acestea. În afară de aceasta, apărătorii animalelor susțin că este necesară instituirea poliției veterinare, pentru ca animalele să fie supravegheate de organe competente.