Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova poate deveni sursa unei crize de securitate în Europa

© Sputnik / Sergei Subbotin Турбьерн Ягланд
Турбьерн Ягланд - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova ar putea deveni sursa unei crize de securitate în Europa, consideră Secretarul General al Consiliului Europei

CHIŞINĂU, 11 aug — Sputnik. Guvernul Moldovei ar trebui să grăbească implementarea reformelor, în caz contrar ţara se va confrunta cu o criză care s-ar putea extinde departe de frontierele sale şi va afecta securitatea întregii Europe, a scris Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un articol pentru New York Times.

Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
Republica Moldova
UE a îngheţat finanţarea Republicii Moldova

Forţele politice proeuropene, care au acces la putere în Moldova în anul 2009, au făcut paşi insuficienţi pentru ca economia şi instituţiile statului să devină mult mai deschise, consideră Jagland. „Statul rămâne a fi captiv în mâinile oligarhilor, iar corupţia continuă să înflorească”, — scrie Jagland.

Statul şi-a demonstrat totala incapacitate de a apăra interesele cetăţenilor în contextul scandalului cu privire la dispariţia miliardului de dolari din trei bănci, care a izbucnit la sfârşitul anului trecut, aminteşte politicianul.

Atât adepţii integrării europene, cât şi susţinătorii Uniunii Economice Euro-Asiatice, în frunte cu  Rusia, nutresc resentimente faţă de „elitele” moldoveneşti, scrie Secretarul General al Consiliului Europei.

Правительство Рекспублики Молдова - Sputnik Moldova
Candu: dacă vom avea guvern, vom avea şi finanţare externă

Totodată, ţara ar putea în scurt timp „să se confrunte cu şocuri economice serioase”, dacă autorităţile nu vor reuşi să realizeze tot ce e necesar pentru reluarea finanţării externe, suspendate în aşteptarea acţiunilor concrete de luptă cu corupţia, menţionează Jagland.

Potrivit lui, în ultima perioadă se atestă o înrăutăţire a relaţiilor dintre Moldova cu Transnistria. Un conflict de amploare este puţin probabil, dar situaţia ar putea ieşi de sub control „într-o asemenea atmosferă încordată”.

Jagland cheamă autorităţile Moldovei să înveţe lecţia evenimentelor din Ucraina: potrivit lui, rezistenţa şi stabilitatea statului în Europa de astăzi depind de aderenţa acestuia la valorile democraţiei şi statului de drept. „Noi nu trebuie să uităm că în Ucraina criza a început cu o dezamăgire profundă a populaţiei faţă instituţiile politice”, a subliniat el.

Guvernarea din Moldova trebuie să adopte de urgenţă măsuri de luptă împotriva corupţiei şi de consolidare a băncilor, consideră Jagland. În afară de aceasta, trebuie protejat sistemul judiciar de ingerinţă politică. În caz contrar, urmările crizei de securitate, care ameninţă Moldova, se va extinde departe de frontierele ţării, avertizează Secretarul General al Consiliului Europei.

Fluxul de știri
0