Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Probabil, alianţa a renunţat la Maia Sandu

© SputnikМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatura Maiei Sandu nu a fost susţinută de două componente ale alianţei – Partidul Democrat şi Partidul Liberal.

CHIŞINĂU, 27 iul — Sputnik. Redat pe scurt, totalul întâlnirii de luni a liderilor partidelor care formează alianţa de centru-dreapta “Pentru Integrare Europeană” ar putea fi exprimat prin următoarea frază: „Trebuie să uităm despre candidatul la funcţia de prim-ministru al Moldovei, Maia Sandu”.

Майя Санду и Наталья Герман - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Istoria Maiei Sandu continuă...

Liderii celor trei partide s-au retras în grabă după ce au ieşit de la întâlnire, fără a face vreo declaraţie. Doar deputatul Sergiu Sârbu le-a comunicat jurnaliştilor că participanţii la negocieri nu au ajuns la un consens privind candidatul.
Iurie Leanca si Maia Sandu - Sputnik Moldova
Iurie Leancă clatină barca Maiei Sandu?

Astfel, prognoza agenţiei Sputnik Moldova s-a adeverit la moment: candidatura Maiei Sandu nu este susţinută de două componente ale alianţei – Partidul Democrat şi Partidul Liberal.
Ce ne aşteaptă mai departe? Corespondenţii Sputnik Moldova au desfăşurat un sondaj-expres printre politologii şi editorialişti politici ai ţării. În linii mari, esenţa răspunsurilor este următoarea: fie partenerii externi vor face presiuni pentru a o susţine pe Sandu (ceea ce este puţin probabil), fie am putea să ne  aşteptăm la alegeri parlamentare anticipate, fie va fi desemnat un premier tehnocrat, care va avea însă o activitate profesională destul de scurtă în această funcţie.

Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Cu Maia Sandu ieşim din zona de confort?

O astfel de  evoluţie putea fi prevăzută încă în lunile februarie şi martie, când liberalul Mihai Ghimpu înainta în mod intenţionat cerinţe irealizabile, iar partenerii occidentali încercau să —l convingă să intre în coaliţie cu PLDM şi PD. Pe când Maia Sandu a încercat să tragă plapuma peste sine, cerând demisia procurorului general şi a şefului Băncii Naţionale, dar şi dreptul de a forma Guvernul de sine stătător.

Potrivit experţilor, actuala  anarhie nu poate continua prea mult: ţara are nevoie de bani, iar aceştia pot veni doar de la FMI şi de la alţi sponsori occidentali.
Fără premier, opinează experţii, bani nu vor fi. Este oare aşa? În această privinţă interlocutorii Sputnik Moldova au opiniile împărţite. Unii consideră că FMI va aloca întreaga sumă, întrucât Occidentul nu are nevoie în coasta sa de încă o ţară instabilă din punct de vedere politic şi geopolitic. Alţii consideră că Moldova va primi bani, cu condiţia ca ea să nu se reorienteze  spre Răsărit. O altă parte dintre experţi sunt convinşi că FMI va merge până la capăt pentru a arăta cine este stăpânul în casă.

Este evident că situaţia din Moldova poate evolua în cel mai imprevizibil mod. Să faci prognoze în zilele apropiate este dificil. Dar şi ingrat.

Fluxul de știri
0