Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Istoria Maiei Sandu continuă...

© SputnikМайя Санду и Наталья Герман
Майя Санду и Наталья Герман - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu nu mai cere demisia Procurorului General și a Guvernatorului Băncii Naționale

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Istoria desemnării Maiei Sandu în calitate de prim-ministru continuă și e plină de lucruri inedite. Acestea erau de așteptat, după ce ea a înaintat un șir de condiții dure alianței, între care demisia Guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu și a Procurorului General, Corneliu Gurin, dar și dreptul de a forma de sine stătător viitorul cabinet de miniștri.

Participând vineri la o emisiune la unul din posturile de televiziune locală, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a făcut câteva declarații dure la adresa Maiei Sandu.

Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Cu Maia Sandu ieşim din zona de confort?

Declaraţiile liberalului sunt simptomatice şi ele indică asupra faptului că poziţia Maiei Sandu nu la convine nici liberalilor, dar nici democraţilor. Această opinie intransigentă a celor două partide, pe care a exprimat-o Ghimpu, nu a putut să rămână neobservată de candidatul la funcția de premier. Și dacă majoritatea susținătorilor ei au așteptat de la aceasta replici dure și consecvenţă, în special în adresa lui Ghimpu, acest lucru nu s-a întâmplat. Ba dimpotrivă, sâmbătă au apărut pe rețelele de socializare informații cum că Maia Sandu nu mai cere demisia Procurorului General și al Guvernatorului BNM.

Aceasta nu mai aminteşte în general despre condițiile impuse anterior, în special în ceea ce privește Procuratura Generală, iar în privinţa Banca Națională face doar o constatare dezaprobatoare  cum că aceasta este ”un partener care nu se bucură de încrederea guvernului”.

DAR DE CE NU NATALIA GHERMAN?

”Dacă e să continuăm acest gând, atunci candidatura ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, este mult mai potrivită în toate privințele, comparativ cu cea a Maiei Sandu”, a declarat pentru Sputnik Moldova o sursă dintr-un partid care a dorit să rămână anonimă.

Experții locali remarcă mai multe calități pozitive ale Nataliei Gherman, cum ar fi inteligența deosebită, capacitatea de a apăra interesele țării în situații complicate, abilitatea de a găsi limbă comună cu cei mai dificili parteneri și nu în ultimul rând, patriotismul profund.

Membrii alianței de centru dreapta încearcă acum să treacă printre Scila și Caribda cu pierderi minime pentru imaginea acestor formațiuni politice. Sarcina este dificilă și aproape imposibil de soluţionat. Desigur, în această situație, alegerea premierului, va fi acea piatră de încercare care va verifica sinceritatea declarațiilor liderilor celor trei partide, care declară astăzi că vor îndrepta lucrurile și vor lichida acele probleme care s-au acumulat în ultimii ani. Timpul le oferă această șansă.

Fluxul de știri
0