Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus: Suntem împotriva oricărui amestec extern în procesul electoral din Moldova

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля
Здание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля - Sputnik Moldova
Abonare
Moscova avertizează asupra inadmisibilității oricărui amestec extern în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și speră că neregulile din primul tur nu se vor repeta în etapa finală a scrutinului.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Ministerul rus de Externe a venit cu o reacție în preajma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, pronunțându-se împotriva oricăror imixtiuni din externe în procesul electoral.

”Rusia urmărește cu atenție mersul campaniei prezidențiale din Republica Moldova. Observatorii ruși participă la misiunii internaționale de monitorizare în cadrul CSI și OSCE”, este menționat în comentariul Departamentului de Informații și Presă al MAE de la Moscova.

Diplomația rusă își exprimă speranța că pentru alegătorii moldoveni vor fi asigurate toate condițiile în vederea exprimării oneste, libere, transparente și democratice a voinței poporului, în conformitate deplină cu legislația electorală moldovenească și actele internaționale a cărora semnatară este Republica Moldova, inclusiv Convenția CSI de la Chișinău, din anul 2002, cu privire la standardele democratice ale alegerilor, libertăților și drepturilor electorale, precum și documentul OSCE de la Copenhaga din 1990.

Флаги ОБСЕ - Sputnik Moldova
Observatorii OSCE: Alegerile, organizate profesionist

“Ne pronunțăm împotriva oricărei imixtiuni în procesele politice electorale din Republica Moldova. Este important să evităm situația care a avut loc în timpul primului tur al alegerilor, despre care au vorbit observatorii internațional și presa. Printre acestea, transportarea în masă a alegătorilor la un număr fără de precedent de mare de secții de vot în Europa de Vest și SUA, în contextul blocării forțate a votării în cazul cetățenilor moldoveni din Transnistria. Astfel de tehnologii politice brute nu contribuie la conturarea unui tablou clar privind exprimarea voinței cetățenilor Republicii Moldova”, mai este arătat în nota MAE de la Moscova.

De asemenea, diplomația rusă se arată convinsă că cei doi candidați care participă în turul doi al alegerilor prezidențiale vor accepta cu onoare și demnitate rezultatele votului popular, indiferent care vor fi acestea și se vor abține de la organizarea unor acțiuni violente ilegale, îndreptate spre revizuirea rezultatelor scrutinului.

Alegeri prezidențiale în Moldova

Pe 1 noiembrie au avut loc alegeri prezidențiale în Moldova. CEC le-a recunoscut ca fiind valabile - prezența la vot a depășit pragul necesar de 33,33%. Cu toate acestea, niciun candidat nu a reușit să obțină mai mult de 50% din voturi.

Выборы президента - Sputnik Moldova
Alegerile din Moldova: Vestul ne va salva

Pe primele două locuri s-au clasat fostul premier Maia Sandu, care s-a bucurat de sprijinul a 36,16% dintre alegători, și de actualul președinte Igor Dodon, cu 32,61% din voturi.

CEC a decis că cel dea-al doilea tur de scrutin se va desfășura pe 15 noiembrie. Potrivit legislației, candidatul care acumulează cele mai multe voturi în al doilea tur este considerat ales.

În octombrie 2016, Dodon și Sandu la fel s-au confruntat în turul doi al alegerilor. Atunci învingător a fost Igor Dodon.

Igor Dodon pledează pentru relații bune cu toate țările și cooperarea strategică cu Rusia, dezvoltarea relațiilor cu UEEA - în timpul președinției sale, Moldova a primit statutul de observator în cadrul UEEA. Programul său include consolidarea statutului limbii ruse în Moldova ca limbă de comunicare interetnică și combaterea falsurilor care denaturează istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Maia Sandu este considerată principalul candidat pro-occidental, pe care mizează atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul. Ea pledează pentru integrarea Moldovei în UE și este gata să discute planurile de aprofundare a cooperării cu NATO în toate domeniile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0