Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovenii și-au asigurat mai puțin viața în vremuri de pandemie

Asigurările generale au înregistrat o creștere de zeci de procente anul acesta. Pe de altă parte, moldovenii și-au asigurat mai puțin viața. Fenomenul surprinde, pentru că în pandemie riscurile au crescut.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Experții au comentat pentru Sputnik ce aspecte formează mentalitatea moldovenilor în privința asigurărilor.
Cel mai recent raport statistic oficial arată că moldovenii au cheltuit cu 40% mai mulți bani pentru diverse polițe de asigurare în prima jumătate a acestui an, comparativ cu intervalul corespunzător din 2020.
În perioada ianuarie-iunie 2021, primele brute subscrise au însumat 878,3 milioane de lei, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).
Companiile de asigurări au avut un profit de 81,8% până la impozitare, comparativ cu prima jumătate a anului trecut. Despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite de asigurători în ianuarie - iunie 2021 au constituit 312,3 milioane de lei și s-au majorat cu 2,5% față de achitările efectuate în perioada corespunzătoare a anului 2020. În ianuarie-iunie 2021 veniturile şi cheltuielile asigurătorilor s-au majorat în raport cu perioada respectivă a anului 2020 cu 17,4% şi 13,8%, respectiv.
Editoriale
Maia Sandu va fi forțată să ia decizia luată cândva de Vladimir Voronin

Uluitor: Asigurările de viață au scăzut cu 8% în plină pandemie

Ne-am propus să analizăm în ce măsură și cum anume anul pandemic 2020 a influențat atitudinea moldovenilor față de asigurări și de unde a rezultat creșterea impresionantă de 40%.
Este cunoscut că moldovenii își asigură în primul rând mașinile, de nevoie, pentru că polițele de răspundere civilă auto sunt obligatorii. Acest tip de asigurări a înregistrat o creștere de peste 39% în primele șase luni ale anului curent, comparativ cu prima jumătate a anului trecut – ar însemna că mulți cetățeni au preferat să contracteze polițele de răspundere civilă auto de la începutul anului, dar nu să amâne acest lucru pentru a doua jumătate a anului.
Raportul statistic anunță o creștere de 44% a asigurărilor generale – adică a asigurărilor de sănătate și a vehiculelor terestre. Asigurările de sănătate au fost în creștere cu aproape 66% - inclusiv din cauză că, de la începutul pandemiei, oamenii sunt nevoiți să-și cumpere un tip de polițe de sănătate la plecarea peste hotare.
În mod neașteptat, asigurările de viață au fost în scădere cu 8% - din cele 878,3 milioane de lei achitate de cetățeni în general pentru asigurări, acestora le-a revenit 46,1 milioane de lei, cu patru milioane mai puțin față de ianuarie-iunie 2020.
„Vedem o creștere bună la categoria de asigurări generale. În partea ce ține de asigurările de viață, este o reducere. În statele dezvoltate ponderea asigurărilor de viață este una mult mai mare decât se întâmplă să fie în Moldova”, a constatat, solicitat de Sputnik, expertul economic Viorel Gîrbu.
Societate
Ce fel de restricții vor fi impuse dacă va fi instituit Cod Roșu de alertă epidemiologică

„Moldovenii au cunoștințe superficiale în domeniul asigurărilor”

În general, cetățenii cumpără de nevoie polițe de asigurare – le perfectează pe cele obligatorii, a menționat, solicitat de Sputnik, specialistul în asigurări Ghenadie Dodița, angajat al unei companii în domeniu.
„Domeniul asigurărilor face parte din inteligența financiară a fiecărui cetățean. Și, cu mare regret, acest aspect lasă mult de dorit la noi și în tot spațiul ex-socialist”, a apreciat interlocutrorul.
„Moldovenii au cunoștințe foarte superficiale despre produsele de asigurări. Nu cunosc posibilitățile și nu se descurcă în acest domeniu. Apelează doar la produsele care sunt obligatorii - RCAI (asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto față de terțe persoane), Carte Verde (care funcționează asemenea RCAI, doar că peste hotarele țării) și asigurări medicale de plecare în străinătate, care au devenit obligatorii odată cu această pandemie. Celelalte tipuri de asigurări facultative sunt abordate de la caz la caz”, a declarat Ghenadie Dodița.
Industria turismului din Republica Moldova la sfârșit de sezon estival

Sărăcia – iată ce stopează în primul rând dezvoltarea sectorului de asigurări

În trimestrul doi din 2021, câștigul salarial mediu lunar nominal brut (până la impozitare) a constituit 9044,5 lei în Republica Moldova, a informat BNS. Este o medie a salariului calculată pentru unitățile din sectorul real al economiei cu patru și mai mulți salariați și instituțiile bugetare. Mărimea indicatorului este în creștere cu 15,2% față de trimestrul II al anului 2020 și cu 6,8% față de trimestrul I din 2021.
Respectivul salariu mediu pe economie, care depășește puțin echivalentul a patru sute de euro, nu este deloc impresionant, dacă-l raportăm la prețuri și la câștigurile cetățenilor din țările europene. Și, evident, sunt sute de mii de cetățeni care câștigă sub acest indicator. Întrebarea este retorică: cum să crezi că poți dezvolta sectorul asigurărilor, dacă oamenii se văd nevoiți să trăiască cu grija zilei de astăzi? Între a-și procura de mâncare și a-și perfecta o poliță de asigurare benevolă, după principiul „să mă gândesc și la viitor”, ei se limitează, bineînțeles, la prima opțiune.
Economie
Schimbări pe piața produselor petroliere: Iată ce se va întâmpla cu prețurile de astăzi
Acest aspect a ținut să-l evidențieze Ghenadie Dodița.
„La noi se face multă zarvă, deja de zeci de ani, despre apropierea de condițiile de trai ale țărilor din UE. Dar toate guvernările care au fost au păstrat tăcere la subiectul adevăratelor schimbări pentru cetățenii simpli. Nicio guvernare nu a ridicat problema salariilor minime mizere, care sunt sursa principală a corupției în toate sferele vieții. Nicio guvernare nu a ridicat problema programelor de asigurare de viață cu acumulare de capital!”, a comentat specialistul în domeniul asigurărilor.
Expertul economic Viorel Gîrbu a constatat, în discuție cu reporterul Sputnik, că nici oamenii de afaceri, adică cetățenii mai înstăriți, nu apelează frecvent la un tip de asigurare care i-ar scuti de probleme în situații problematice pe viitor: asigurarea afacerii.
Dacă nu este asigurat, iar afacerea îi intră în criză, „agentul economic este scos din joc pe o perioadă lungă de timp”, a menționat expertul. Interlocutorul a adăugat că „nu este întâmplător faptul că sectorul asigurărilor deține o pondere foarte mare în economiile dezvoltate”.
Societate
Alarmant: Profesori calificați ar putea să părăsească sistemul – declarație