Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Profesori calificați ar putea să părăsească sistemul – declarație

© Photo : Miroslav RotariSală de clasă
Sală de clasă - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Federația Națională a Sindicatelor în Domeniul Educației și Științei insistă pe revizuirea deciziei CNESP privind testarea din banii proprii a angajaților din educație.
CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică privind vaccinarea obligatorie a profesorilor sau prezentarea testelor PCR/antigen odată la două săptămâni, nu corespunde legislației. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de președintele Federației Naționale a Sindicatelor în Domeniul Educației și Științei, Ghenadie Donos. Mai mult, Donos spune că această decizie ar putea să nu fie revizuită.
„Ni s-a dat de înțeles că foarte greu sau chiar imposibil va fi de revizuit această decizie. Trebuie găsit un compromis. În sistemul de educație la nivel de municipiul Chișinău avem aproximativ 80% de persoane imunizate, iar la nivel de țară – 60%. Este o cifră estimativă. Sindicatele nu dețin cifrele veridice pe care le deține Ministerul Sănătății. Chiar și așa, bănuiesc că aceste cifre pot fi chiar și mai mari. Îndemn colegii de la minister să nu tărăgăneze și să prezinte date statistice clare și exacte privind nivelul de vaccinare în domeniul educației”, a mai spus Ghenadie Donos.
Președintele sindicatelor din educație se arată cu atât mai indignat cu cât în decizia anterioară a CNESP se anunța de un număr de 70% a persoanelor vaccinate și la doar o săptămână au mărit cifra la 95%. Donos mai spune că trebuie să fie luate măsuri în contextul în care noua tulpină a coronavirusului este mult mai contagioasă, dar măsurileluate nu trebuie să fie forțate.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Politică
Gafă de proporții! Premierul Gavrilița: „Profesorii nevaccinați să-și caute altă ocupație”
„Colegii ar putea să părăsească sistemul. Avem multe semnale de acest gen. Vom avea deficit de cadre calificate în sistem. Dialogul s-a oprit. Noi nu am mai fost invitați la discuții. Nu cunoaștem dacă va fi sau nu revizuită această decizie. Sper că vom fi invitați și noi la consultări în cazul în care se va decide să fie revizuită. În caz contrar, ar putea să apară anumite tensiuni sociale, pe care noi nu le dorim”, a mai spus șeful de sindicat.
Acesta a anunțat că, dacă va fi cazul, vor fi organizate proteste. Totodată, Ghenadie Donos spune că acuzațiile precum că Federația Națională a Sindicatelor în Domeniul Educației și Științei a cedat în fața autorităților este una nefondată. Donos spune că în debutul ședinței cu reprezentanți ai Ministerului Educației a fost înaintat un set de argumente al Federației ce țin de prevederile din Codul Muncii, Acordurile Internaționale, etc.
Testare coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Societate
Chicu: Profesorii pot ataca în judecată decizia privind testarea obligatorie la COVID-19
„Am prezentat argumente ale Convenției O.I.M 155. În articolul 21 al Convenției este stipulat clar că măsurile de securitate și de igienă a muncii nu trebuie să antreneze nicio cheltuială pentru muncitori. Noi avem un dialog bun cu Ministerul Educație. Dacă ar fi fost un dialog bun și la nivel de comisii, dacă sindicatele ar fi fost consultate înainte de a se lua decizia, bănuiesc că acest punct ce ține de testarea din resurse proprii a profesorilor, nu ar fi existat în decizia CNESP”, a precizat Donos.
Profesor și elevi - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Societate
Ceban propune celor de la Finanțe să aloce 17 milioane de lei pentru testarea profesorilor
Aceasta a mai spus că obligativitatea celor nevaccinați de a prezenta odată la două săptămâni teste negative la COVID-19 este o încălcare a drepturilor omului. Totodată, Donos spune că numărul persoanelor nevaccinate din domeniul educației ar fi unul mic.
Fluxul de știri
0