Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Morala zulusă sau operațiunea „fraudarea” în Moldova

Comportamentul opoziției moldovenești și al statelor occidentale care o sprijină în perioada campaniei electorale ne duce cu gândul la așa-numita “morala zulusă”.
Sputnik

Morala zulusă descrie exact ceea ce se întâmplă în jurul alegerilor prezidențiale din Moldova. Ce reprezintă „binele” prin prisma acestei morale? E atunci când tribul nostru a năvălit în satul vecin, a ars casele, a furat toată recolta și a “confiscat” femeile. Răul e atunci când, respectiv, tribul vecin s-a năpustit asupra satului nostru, a ars casele, a furat recolta și ne-a „confiscat” femeile.

Parafrazând această maximă, “bine” este atunci când în alegerile prezidențiale învinge Maia Sandu, iar „rău” este atunci când alegătorii nu îi vor oferi un vot de încredere. Iar în cel din urmă caz alegerile sunt fraudate, nedemocratice și nu pot fi recunoscute drept legitime.

Țineți hoțul!

O particularitate a campaniei electorale desfășurate de opoziție este înclinarea directă spre structurile europene. Până la declanșarea procesului electoral, Maia Sandu a pus la îndoială corectitudinea și transparența alegerilor. Însă afirmațiile sale, precum și ale concurenților ei, sunt adresate nu cetățenilor moldoveni, ci Europei și SUA.

A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri

Drept exemplu poate servi scrisoarea deschisă, semnată de Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu și Tudor Deliu, adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate Comună, Josep Borrelle, secretarului Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și directorului Biroului Instituțiilor Democratice și Drepturilor Omului a OSCE, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

În document se menționează că “astăzi Comisia Electorală Centrală trebuie să ia o decizie cu privire la numărul secțiilor de votare în afara țării. Îndemnăm ca această decizie să fie bazată pe lege și interesele cetățenilor. Lupta în această campanie se duce împotriva furtului, a fraudei și a celui care stă în fruntea intenției de falsificare – Igor Dodon. Avem datoria să-l oprim și să ne asigurăm că votul cetățenilor este respectat și reprezentativ”. Ce tangență au demnitarii europeni menționați cu decizia CEC, componența căruia, apropo, se află anume sub controlul fracțiunii “proeuropene”? Însă anume lor candidații la funcția de președinte le solicită neadmiterea falsificărilor.

În opinia Maiei Sandu, secțiile de vot din Rusia și Transnistria nu au dreptul la existență, pentru că, așa cum afirmă cel mai popular candidat al opoziției, “CEC a ignorat falsificări masive în înregistrările prealabile pentru deschiderea secțiilor de vot în Federația Rusă, fapt care a servit la deschiderea a 17 secții de vot în această țară”. De asemenea, oferirea dreptului de vot locuitorilor republicii nerecunoscute, care dețin pașapoarte moldovenești, provoacă o indignare, pentru că cei de la Chișinău (adică, opoziția) nu le vor putea controla.

Între timp, potrivit datelor părții moldovenești, pe teritoriul Transnistriei locuiesc 300 de mii de cetățeni ai Moldovei. În Rusia, potrivit Centrului pentru susținerea migranților moldoveni în Federația Rusă, se află 600 de mii de moldoveni. Lipsirea acestor oameni de dreptul constituțional de a-și alege conducerea țării este dictată de dorința opoziției de a lipsi actualul președinte de potențiali alegători, pentru că moldovenii care locuiesc în stânga Nistrului și cei care muncesc în Rusia nu sunt deloc simpatizanții dreptei. Totodată, Sandu și concurenții-parteneri insistă asupra sporirii numărului secțiilor de vot pe teritoriul UE și al SUA, pentru a “prinde” niște voturi suplimentare în diasporă.

Vasnețov și Jonker speră că alegerile prezidențiale din Moldova vor fi transparente

E destul de clar de unde vine această idee „democratică”. Mai devreme, anume așa a procedat Ucraina, care și-a închis toate secțiile de vot din Rusia, lipsind în acest fel 3 milioane de cetățeni, care locuiesc în această țară, de dreptul de a participa la alegerile prezidențiale și parlamentare.

Oare astfel de recroire artificială a câmpului politic nu este, la rândul său, o falsificare?

Toată această activitate propagandistică virulentă demonstrează adevărata atitudine față de compatrioții săi, pe care, în cele mai bune tradiții ale începuturilor anilor 40 ai secolului XX, i-au împărțit în übermensch și untermensch, în dependență de viziunile politice și locul de trai. Pentru cei de dreapta, cetățenii sunt inferiori “sovietului european”, care din ajun a fost inundat cu plângeri din partea celor care sunt convinși că vor pierde. Altfel, ce rost ar avea îngrădirea cetățenilor “incorecți” față de urnele de vot ș ce rost ar avea acuzațiile nefondate în adresa guvernării de “fraudare”, prin care se distrage atenția de la fraudele pe care le pregătește opoziția cu susținerea deplină a SUA și UE? Tactica hoțului, care strigă prin târg “prindeți hoțul!” e veche de când e lumea, însă rămâne una extrem de eficientă.

Nu vor avea încotro

Tactica oponenților actualei guvernări de subminare a legitimității alegerilor nu reprezintă inițiativa lor personală. Dacă rezultatele alegerilor, publicate de CEC, nu vor conveni partenerilor occidentali ai Chișinăului, Bruxellesul și Washingtonul nu le vor recunoaște. Toate premizele juridice au fost create, iar declarațiile reprezentanților statelor occidentale nu lasă loc de nicio îndoială ce candidat trebuie să devină următorul șef al statului.

Cele 10 întrebări adresate de Maia Sandu: Ce mesaj ascund

Recent, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, a publicat un articol, care arată mai mult a indicație liderilor Moldovei “de a asigura un proces electoral liber și corect... De asemenea, trebuie să aibă loc dezbateri active și civilizate pentru ca alegătorii să poată face o alegere conștientă”. În cazul dat e clar că e vorba de o piatră în grădina lui Igor Dodon, care spre deosebire de Maia Sandu, care bate pragurile oficiilor europene, preferă să se vadă cu propriul popor.

Mai mult, comunicarea cu moldovenii, în opinia partenerilor occidentali, e un mare păcat, așa cum e un pacăt și protecția socială a cetățenilor. Potrivit unui articol publicat pe site-ul Consiliului European pentru Afaceri Internaționale, profesorul de studii ucrainene la UCL School of Slavonic and East European Studies Andrew Wilson, “partidul de guvernare este îndreptat spre persoane în vârstă și cele vulnerabile din punct de vedere economic. El va oferi îndemnizații speciale în contextul pandemiei, de 35 de euro de persoană, în septembrie și octombrie, nu primăvara, când virusul se afla într-un punct critic. A oferit deja astfel de plăți lucrătorilor medicali”. E îngrozitor, nu-i așa? Cu totul altceva este permisiunea oferită de Curtea Constituțională ONG-urilor pro-occidentale de a oferi servicii cu plată partidelor politice. Banii trebuie să fie direcționați doar cetățenilor „corecți”.

Despre corectitudinea alegerilor au vorbit și statele UE, care au publicat o declarație specială, în care îndeamnă „autoritățile Republicii Moldova să îndeplinească în totalitate și fără nicio amânare recomandările Comisiei de la Veneția și ale rapoartelor finale ale OSCE/ODIHR”.

Recomandările Comisiei de la Veneția, care ar fi îndreptate spre apărarea drepturilor omului, reamintesc, constă în inadmisibilitatea organizării alegerilor în Transnistria. OSCE vorbește prealabil de posibilitatea coruperii votanților, utilizarea resurselor administrative, pericolul presei controlate politic, lipsa transparenței în finanțarea campaniei electorale și riscul manipulării sau presării alegătorilor din Transnistria și diasporă.

Specificul alegerilor prezidențiale din acest an – expert

Politicienii de nivelul doi sunt mai puțin reținuți în declarații. Așa cum a subliniat președintele delegației Parlamentului European, Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European în Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, Andrzej Halicki, acțiunile recente ale guvernului moldovenesc subminează corectitudinea procesului electoral: “Partidul preşedintelui Dodon este lipsit de ruşine şi de scrupule atunci când interpretează şi modifică reglementările electorale doar pentru a ajuta candidatul său să obţină o nouă victorie. Este mai îngrijorător cum Comisia Electorală Centrală (CEC), o instituţie al cărei unic rol este de a asigura alegeri libere, corecte şi transparente, joacă, de asemenea, după scenariul PSRM-ului. Orice manipulare sau abatere de la standardele democratice va avea drept rezultat o condamnare puternică şi o revizuire a relaţiilor UE – Moldova”.

Europa recurge chiar și la șantaj. Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Mihalko, a menționat că autoritățile moldovene nu au suficientă voință politică pentru a modifica Codul Electoral, adoptarea căruia “rămâne una din condițiile indispensabile pentru oferirea asistenței macrofinanciare Moldovei”.

Așa cum arată experiența din Ucraina și cea recentă din Belarus, “alegerile libere și corecte”, în traducerea din limbajul occidental în cel general uman, presupune victoria doar a candidaților convenabili Europei și SUA. Orice altă exprimare a voinței populare este considerată falsificată, indiferent de numărul voturilor oferite actualei guvernări. Un exemplu este Svetlana Tihanovskaia, recunoscută în calitate de președinte al Belarusului, în pofida faptului că a acumulat 10 la sută din voturi, conform calculelor oponenților lui Aleksandr Lukașenko.

Aveți grijă la mâini

Până când nu contenesc acuzațiile la adresa lui Igor Dodon că ar primi sprijin financiar și politic din partea Rusiei, precum și învinuirile de amestecul Moscovei în alegeri, Uniunea Europeană militează deschis pentru Maia Sandu.

Sandu îi răspunde lui Năstase, care i-a cerut să se retragă din cursa prezidențială

Lui Donald Tusk i s-a alăturat președintele Uniunii Creștin-Democrate din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, care a spus:

„Dragi prieteni din Moldova, trebuie să faceți o alegere decisivă. Aceste alegeri ar putea să decidă pentru o perioadă îndelungată viitorul țării dumneavoastră. De aceasta depinde dacă Moldova își va ocupa locul în familia democrațiilor europene. Maia Sandu întruchipează acest viitor grație încrederii pe care a câștigat-o în rândul populației din Moldova, precum și în rândul partenerilor țării dumneavoastră în UE, inclusiv în țara noastră. Maia Sandu este alegerea potrivită pentru această misiune dificilă. Ea întruchipează onoarea, perseverența și politica ce servește țara și oamenii. CDU german susține candidatura Maiei Sandu. În calitate de președinte al țării dumneavoastră, ea poate conta pe sprijinul nostru".

Să revenim însă la articolul lui Andrew Wilson, deoarece documentul merită atenție datorită tupeismului său, în speranța că nimeni nu se va chinui să îl traducă în rusă.

După cum scrie autorul, „UE trebuie să își folosească pârghia semnificativă din Georgia și Moldova pentru a contracara vastul arsenal de trucuri electorale murdare ale partidelor sale de guvernământ”.

Despre ce este vorba? Domnul Wilson raportează că sute de conturi ale utilizatorilor care o critică pe Maia Sandu sunt blocate pe Facebook pentru a lupta împotriva „falsurilor rusești”.

În 2020, sunt cenzurate acuzațiile că fostul premier a susținut vânzarea terenurilor către străini și finanțarea partidului său de către George Soros.

Politolog, despre prezidențialele din această toamnă: Va fi un absenteism fără precedent

Actuala putere de guvernământ este acuzată și de numărul mare de candidați de dreapta, care cică ar fi sprijiniți de socialiști la alegeri pentru a-i face concurență Maiei Sandu. Potrivit lui, „candidații de centru-dreapta, în afară de Sandu, primesc mult timp de difuzare în mass-media controlată de Partidul Socialist”.

Măsurile care trebuie luate de Uniunea Europeană pentru prevenirea „falsificărilor” presupun interzicerea votului în Transnistria, creșterea sprijinului acordat ONG-urilor „care contracarează propaganda și știrile false”, trimiterea din timp a unei misiuni de observație în Moldova pentru controlul „practicilor neoficiale” ale autorităților, pentru pregătirea unei declarații privind nerecunoașterea alegerilor „trucate”, precum și asistența în pregătirea unui exit-poll alternativ. 

Reamintim că rezultatele exit-poll-urilor „independente” au servit ca bază pentru „al treilea tur” al alegerilor din Ucraina din 2004, iar în Belarus numărătoarea paralelă a arătat că Lukașenko a obținut 40,5% din voturi, iar Tihanovskaia - 47,9%, ceea ce nu a fost confirmat nici de ea însăși. Nu a avut îndrăzneala. 

Portretele candidaților la prezidențiale 2020

Faptul că UE luptă de fapt nu pentru corectitudinea rezultatelor alegerilor, ci pentru „câștigarea războiului cu Rusia” este demonstrat de afirmația lui Wilson conform căreia „forțele antireformiste din Ucraina sunt din ce în ce mai puternice, simțind că există oportunități, dar nu există pedepse. UE ar trebui să ofere sprijin pentru asigurarea unor alegeri cinstite în cele două țări ale Parteneriatului estic (Moldova și Georgia), unde forțele democratice încă luptă pentru voturi, precum și în zonele gri dintre deteriorarea democrației și autocrația potențială”.

În lumina acestui fapt, apelul Departamentului de Stat al SUA de a elimina „sprijinul ilegal străin pentru campaniile politice” pare deosebit de emoționant. Sperăm că subsecretarul de stat american David Hale se referea la numeroasele investiții occidentale în ONG-uri și partidele de dreapta.

De exemplu, în noul program USAID „Combaterea influenței rău intenționate a Kremlinului”, care funcționează în Moldova. Dar ce să mai vorbesc? „Forțele democratice” au mare nevoie de ajutor pentru a asigura „alegeri corecte”. Este cu totul altceva, așa cum spune celebrul „internet meme”.

Va fi totuși maidan?

Manifestând tact diplomatic, președintele Moldovei, Igor Dodon, a menționat că „nu avem potențialul de proteste ca în Belarus. Dacă acesta nu va fi adus din străinătate, el nu va apărea. Nu cred în destabilizare și în „maidane” fără sprijinul geopolitic al unui jucător extern”. 

Maia Sandu a vorbit despre orientarea sexuală, extratereștri și masoni

Dar tot acest sprijin geopolitic există, artileria grea sub formă de observatori internaționali este deja țintită, ONG-crația a fost mobilizată, iar avocații Comisiei de la Veneția și OSCE au îmbrăcat deja mantiile.

Toate aceste pregătiri indică faptul că, în cazul în care Igor Dodon va câștiga, alegerile vor fi recunoscute de UE și SUA ca fiind trucate, cu toate consecințele care urmează. Sau „forțele democratice” vor reuși să le falsifice singure.

Mitingurile cu mii de protestatari nu sunt deloc obligatorii, deși, după cum arată practica, în ciuda tuturor contradicțiilor din timpul campaniei electorale, ele își unesc întotdeauna forțele pentru a se opune puterii în exercițiu după anunțarea rezultatelor alegerilor. Și li se alătură deja ONG-urile care primesc granturi din exterior pentru mass-media, bisericile și sectele netradiționale, precum și, în cazul Moldovei, combatanții și ex-președintele Vladimir Voronin.

Să împiedice implementarea „scenariului de stradă” poate doar reținerea poporului moldovenesc. „Perioada de turbulență” însă nu poate fi împiedicată de nimic. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova