Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vasnețov și Jonker speră că alegerile prezidențiale din Moldova vor fi transparente

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы 2019
Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Diplomatul rus și șeful misiunii de observare al OSCE / ODIHR din Moldova au discutat despre viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov, și șeful biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Corin Jonker și-au exprimat speranța că alegerile prezidențiale din țara noastră vor fi corecte, transparente și conforme cu legislația națională și cu normele democratice recunoscute la nivel internațional.

"În timpul unei conversații detaliate și constructive, părțile au făcut schimb de opinii cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale din Moldova, programate pentru 1 noiembrie, exprimându-și speranța că acestea se vor desfășura onest, transparent, în strictă conformitate cu legislația țării și cu normele democratice recunoscute la nivel internațional", se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice.

Vasnețov și Jonker au căzut de acord să continue schimbul de opinii în chestiuni de interes reciproc.

Ce trebuie să știți despre alegerile șefului statului

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie 2020. CEC a înregistrat opt ​​candidați. Este vorba de Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țicu și Dorin Chirtoacă (în ordinea înregistrării lor) care au fost admiși în cursa electorală.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Dodon, pe urmele lui Lukașenko – Un scenariu după alegeri?

Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016. Atunci, candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Conform Constituției țării, președintele Moldovei este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, care a locuit sau locuiește pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la postul de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0