Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Furtul la MAIB: Despăgubiri contrar obligației și riscul casetelor de valori - experți

De ce „Moldova Agroindbank” (MAIB) va achita despăgubiri pe care nu era obligată să le plătească și ce riscuri comportă casetele de valori. Precizările MAIB, Băncii Naționale și părerea experților economici.
Sputnik

În perioada 11 iulie - 1 septembrie, clienții „Moldova Agroindbank”, ale căror casete de valori au fost sparte și golite de conținut în urma furtului din 6 iulie, pot depune cereri de solicitare a despăgubirilor. Consiliul „Moldova Agroindbank” a decis să le acorde clienților păgubiți sume de până la 500 de mii de lei (echivalentul a 25 de mii de euro).

Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții

Banca a precizat că hoții au deschis forțat 84 de casete de valori, 81 dintre care conțineau bunuri, și că 41 de persoane s-au declarat păgubite până în data de 10 iulie.

Decizia de a-i despăgubi pe titularii casetelor de siguranță a fost prezentată de bancă drept una „fără precedent” și „luată în pofida prevederilor contractuale şi a practicilor naţionale şi regionale bancare”.

Banca nu cunoștea conținutul casetelor

Pe întregul mapamond, contractele de închiriere a casetelor de valori nu obligă băncile să acopere eventualele pierderi ale clienților. Și iată de ce: titularul închiriază caseta contra unei taxe lunare, după care este singurul care depozitează sau retrage bunuri din ea, în timp ce banca nu știe cu exactitate ce păstrează titularul în cutie.

„Clienții nu au obligația să declare bunurile păstrate în casetele de siguranță. Este la discretia lor dacă vor să o facă sau nu”, a fost răspunsul oferit Sputnik de Serviciul de presă al „Moldova Agroindbank”.

La închirierea unei cutii de siguranță, „riscurile sunt asumate atât din partea clientului, cât și din partea băncii”, a precizat pentru Sputnik și Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

„Moldova Agroindbank” și-a explicat decizia de a le plăti compensații păgubiților, „în pofida prevederilor contractuale”, prin „prioritatea pe care le-o dă clienților”. Banca a informat, într-un comunicat de presă, că vestea a fost adusă la cunoștința clienților păgubiţi, iar „aceştia au mulţumit băncii pentru deschidere şi gestionarea operativă a situaţiei de criză”.

Experți: Banca își drege imaginea

„Moldova Agroindbank” a decis să-și despăgubească clienții pentru că astfel își salvează imaginea, au fost de părere analiștii economici Veaceslav Ioniță și Viorel Gîrbu, solicitați de Sputnik

„Banca a luat această decizie pentru propria reputație”, a comentat Viorel Gîrbu.

Moldovenii - record la credite: Ce înseamnă aceasta și ce fac oamenii cu banii

Expertul economic a apreciat că „în mod cert nu se va ajunge la compensarea integrală a pierderilor”, pentru că banca oferă cel mult o jumătate de milion de lei, iar bunurile păstrate în casete de unii titulari pot depăși această sumă.

Viorel Gîrbu a remarcat că banca, deși afirmă că va plăti despăgubiri „în pofida prevederilor contractuale”, oricum nu și-a respectat obligațiile contractuale în raport cu clienții, de vreme ce hoții au reușit să pătrundă în instituție și să golească de conținut casetele de valori.

Or, băncile asigură că în casetele de valori poți păstra în siguranță anumite bunuri. În mod ironic, „casetele de siguranță” au fost lipsite de siguranță în acest caz.

Decizia de a le plăti compensații păgubiților „este o investiție în imaginea băncii”, pentru că imaginea bună îi garantează clienți și pe viitor, a apreciat analistul economic Veaceslav Ioniță.

Suma totală a despăgubirilor nu va constitui un efort financiar major pentru instituție, potrivit expertului economic.

Veaceslav Ioniță a relevat că „Moldova Agroindbank” este cea mai importantă bancă din Republica Moldova, acestei instituții revenindu-i peste o jumătate din volumul de credite acordate în anul 2018 și în primele șase luni ale anului în curs, într-o perioadă în care moldovenii au înregistrat un record la contractarea împrumuturilor.

Ce sunt casetele de valori, cum sunt închiriate și accesate

Casetele de siguranță înseamnă mici seifuri aflate într-o încăpere specială a băncii, numită și „tezaur”. Băncile din Republica Moldova practică taxe lunare de minimum 90 de lei și maximum 500 de lei pentru închirierea unei casete.

Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve

În casetele de valori clienții păstrează bani, acte, bijuterii, alte obiecte de valoare. Este interzisă păstrarea în casetă a următoarelor obiecte: arme, muniţii, explozibil, substanţe narcotice, substanţe toxice şi alte substanţe similare acestora, produse perisabile sau urât mirositoare, bunuri dobândite pe cale ilegală sau urmărite pe cale penală.

În practica internațională, casetele de valori sunt descuiate cu ajutorul a două chei. O cheie se păstrează la titularul casetei, iar a doua cheie o deține banca. Unele bănci au o cheie ce se potrivește la toate casetele de valori, în timp ce alte bănci au chei individuale pentru fiecare casetă.

Clientul introduce/scoate bunurile în/din casetă de sine stătător, în prezenţa reprezentantului/reprezentanţilor băncii. Reprezentantul/reprezentanţii băncii nu participă la  introducerea/scoaterea  bunurilor în/din casetă, aflându-se la distanţă, fără a vedea bunurile plasate/scoase în/din casetă de către deponent.

Recompensă de un milion de lei pentru informații despre hoți

Banca a anunțat o recompensă de un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro) pentru cei care vor oferi informații ce vor ajuta la identificarea și reținerea celor trei hoți cu cagule pe cap care au dat spargerea în noapte spre 6 iulie.

De ce se tem cel mai mult moldovenii

„Recompensa va fi acordată doar după reţinerea infractorilor şi confirmarea de către organele de anchetă a faptului că informaţia în cauză a contribuit la reţinerea persoanelor vinovate”, a precizat „Moldova Agroindbank”.

Pe faptul furtului de la bancă a fost deschis un dosar penal în baza articolului 186, alineat 5 din Codul Penal: „Furt în proporții deosebit de mari”, pedeapsa prevăzută de lege fiind de la 7 până la 12 ani de închisoare.

Din primele cercetări, „rezultă că fapta a fost plănuită cu mult timp înainte de comiterea acesteia”, a comunicat MAI. Surse polițienești neoficiale au declarat pentru presă că hoții erau persoane „bine pregătite”.

La rândul său, MAIB a precizat că hoții au deconectat clădirea „de la reţeaua electrică, distrugând sistemul de alarmă şi deteriorând o parte din camerele video”.

„În vederea asigurării secretului anchetei, schema nu poate fi dezvăluită în totalitate. La momentul actual, putem menţiona doar că infractorii au acţionat după un scenariu sofisticat pregătit din timp de o manieră foarte minuţioasă”, a informat pe site-ul său „Moldova Agroindbank”.

MAIB este păzită de cea mai mare companie de securitate și de „Pază de Stat”

Cine asigură securitatea „Moldova Agroindbank”: Noi detalii despre spargere și păgubiți

Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) declara, într-un comunicat de presă, că la filiala „Moldova Agroindbank” din Sectorul Buiucani la care a fost dată spargerea în noaptea spre 6 iulie „nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte”.

Banca ar fi manifestat, în opinia MAI, „absenţă totală a unei preocupări (...) pentru implementarea standardelor de siguranţă în sistemul financiar bancar”.

„Moldova Agroindbank” a replicat că „dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate”, iar compania care-i asigură paza este licențiată de MAI.

MAIB a precizat ulterior că cea mai mare companie de securitate din Republica Moldova îi asigură paza, iar în unele situații contractează și serviciile întreprinderii ”Pază de Stat”.