Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii - record la credite: Ce înseamnă aceasta și ce fac oamenii cu banii

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele fizice din Moldova contractează de câteva ori mai multe credite decât în anii trecuți. Au nevoie de bani pentru a-și îmbunătăți nivelul de trai: cumpără imobile, mașini, diverse instalații și aparataje pentru gospodărie.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Moldovenii iau bani cu împrumut mai mult ca niciodată. Statisticile oficiale arată că, în 2018, gospodăriile casnice, adică persoanele fizice, au contractat credite în valoare de 4,8 miliarde de lei, o sumă de patru ori mai mare decât media pentru anii 2013-2017. Chiar comparativ cu anul 2017, nivelul împrumuturilor făcute de persoanele fizice aproape că s-a dublat, atingând nivelul de 9% din Produsul Intern Brut (PIB). Această creștere va continua în ritm alert, anticipează analiștii economici.

Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova
Adevărul despre ”Prima Casă” – Pontul pe care nu l-au înțeles încă moldovenii

Record absolut la credite în Moldova

„În aprilie 2019, portofoliul de credite a atins cel mai mare nivel din întreaga istorie de creditare a Republicii Moldova, ajungând la 37 de miliarde de lei. Pentru persoanele fizice se atestă o dinamică intensă de creștere a portofoliului de credite. Ceea ce înseamnă că persoanele fizice iau tot mai mult și mai mult credite pe diverse perioade”, a remarcat expertul economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik să comenteze tendințele de pe piața împrumuturilor.

În principal, persoanele fizice au revigorat atât de mult piața creditelor, dar pe unele sectoare, cum ar fi agricultura și construcțiile, au contractat mai multe împrumuturi și persoanele juridice, a menționat expertul economic.

Potrivit datelor oficiale, persoanele fizice au contractat în 2018 aproximativ 40% din totalul creditelor acordate. Pentru comparație, doar aproximativ 15% din credite erau oferite persoanelor fizice în anii trecuți. Gospodăriile casnice se împrumută mai ales de la bănci – în proporție de aproape 54%, apoi de la companii de microfinanțare - 36%, de la companii de leasing – 6% și de la asociații de economii și împrumut – peste 4%.

Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Expert: Reproș la adresa antreprenorilor – Iată de ce băncile nu le dau bani

„În mare parte, moldovenii împrumută bani pentru îmbunătățirea nivelului de trai, pentru achiziționarea anumitor bunuri, anumitor instalații, mijloace de telecomunicații pe care și le doresc. Deci, nu este vorba despre credite pentru produse alimentare, alte necesități. Este mai degrabă vorba despre îmbunătățirea nivelului de trai prin achiziționarea de imobile, electrocasnice, alt aparataj pe care și-l doresc cetățenii”, a explicat Roman Chircă.

Au planuri, stimulați de creșterea salariilor și scăderea dobânzilor 

De ce persoanele fizice au început să contracteze mai multe credite? „Cetățenii au început să aibă venituri mai mari, inclusiv în sfera bugetară, lucru care îi stimulează pentru planificarea achizițiilor unor produse ce le-ar îmbunătăți calitatea vieții”, a apreciat expertul economic.

În plus, băncile au redus dobânzile. „Noi am avut o diminuare semnificativă a ratei de bază în ultimii 3-4 ani. De la aproape 20%, într-o perioadă când rata de bază constituia un instrument de politică macromonetară pentru sterilizarea monetară, rata de bază a coborât acum până la aproximativ 6,5%. Băncile aveau lichidități pe care nu puteau să le plaseze. Odată cu diminuarea ratei de bază, creditele au devenit mai atractive și această discrepanță dintre depuneri și credite s-a diminuat semnificativ în ultima perioadă”, a constatat Roman Chircă.

Potrivit expertului economic, tendința diminuării ratei de bază se păstrează, iar acest fapt va contribui la sporirea în continuare a volumului de credite și, implicit, la creșterea economiei naționale.

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Armașu: sectorul bancar este unul sănătos și capabil să finanțeze economia țării

„Dacă vor crește volumele de credite acordate, va fi impulsionat sectorul real al economiei. Totodată, vor fi utilizate excedentele de lichidități de care dispun băncile. Fenomenul va avea ca efect creșterea sistemului bancar, stabilizarea acestuia și premise pentru creșterea economiei naționale”, a concluzionat Roman Chircă.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a exprimat părerea că „Moldova întră activ în era consumului bazat pe împrumuturi financiare, iar instituțiile financiare trebuie să-și accelereze lansarea produselor pe piață, pentru a nu pierde din cota de piață care va crește puternic în următorii ani”. În opinia sa, în 2019, gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice va atinge nivelul de 11% din PIB, ceea ce este de cinci ori mai mult decât acum 15 ani. „Persoanele fizice au devenit clientul de bază al întregului sector financiar și această tendință se va menține și în anii următori”, a constatat Veaceslav Ioniță.

Fluxul de știri
0