Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii, total nepregătiți de criză: Greșeala enormă pe care o facem cu toții

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii își asigură în primul rând mașinile, în timp ce contractele vizând asigurările de sănătate și de viață sunt puțin populare. Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat această stare de fapt pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. E.L. Numărul contractelor de asigurare a crescut cu 15% în primul trimestru din acest an, comparativ cu intervalul corespunzător din 2018. Principala activitate de asigurare din Republica Moldova este cea de răspundere civilă auto, arată informațiile statistice oficiale.

Tatiana Ciobanu - Sputnik Moldova
Care sunt asigurările cele mai solicitate și de ce moldovenii evită asigurarea de viață

Veniturile companiilor de asigurări au constituit peste 646 de milioane de lei în perioada menționată, ceea ce înseamnă o creștere de 28% față de primul trimestru al anului trecut. În același timp, cheltuielile asigurătorilor au fost de 615 milioane dolari, sporind cu 23% în comparație cu ianuarie-martie 2018.

Mașinile, mai importante decât oamenii

La fel ca în anii precedenți, moldovenii au dat prioritate contractelor de asigurare de răspundere civilă auto – acestea au avut o pondere de 77% din total la sfârșitul lunii martie. Asigurărilor de sănătate le-a revenit o cotă de aproape 6%, iar asigurările de viață au avut o pondere de 7%.

Compartimentului „asigurări de incendiu, alte calamități naturale și alte asigurări de bunuri” i-au revenit 13% dintre contracte.

Reporterul Sputnik l-a solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să descifreze datele statistice, să ne spună ce dezvăluie această stare de fapt despre piața asigurărilor din Moldova și despre moldoveni. 

„Acestă realitate vorbește despre lipsa culturii financiare în Republica Moldova și despre un grad destul de rudimentar de dezvoltare economică și socială”, a fost concluzia lui Viorel Gîrbu.

„De ce sunt importante asigurările? Poate că din motivul că noi nu putem cunoaște foarte clar viitorul, atât dimensiunea ce ține de viața noastră privată, cât și ceea ce ține de evoluțiile ce caracterizează viața noastră în plan economic, evoluția profesională. Foarte multe pot fi asigurate, dar, în mod regretabil, cetățenii noștri nu cunosc acest lucru”, a constatat expertul economic.

O persoană asigurată depășește mai ușor criza

Viorel Gârbu a menționat că „asigurarea este importantă pentru a evita situațiile de criză apărute ca urmare a situațiilor mai puțin fericite, situații care ne produc fie o pagubă sănătății, fie o pagubă materială. Dacă sunt asigurate, persoanele care se confruntă cu asemenea situații pot reveni rapid la situația anterioară sau, cel puțin, să compenseze o mare parte a pierderilor. În Republica Moldova acest lucru nu este răspândit și acest aspect înseamnă pierderi pentru economia națională”.

Internet - Sputnik Moldova
Societate
De ce se tem cel mai mult moldovenii

”Dacă un agent economic se confruntă cu o situație de criză, dar situația respectivă este asigurată, agentul economic își revine la situația anterioară rapid și își continuă activitatea. Dacă nu este asigurat, agentul economic este scos din joc pe o perioadă lungă de timp. În mod similar, și persoana fizică, dacă se confruntă cu o problemă de sănătate, dar este asigurată de acest risc, își poate reveni rapid sau, cel puțin, primește un suport financiar substanțial, care nu-i permite să ajungă în categoria celor vulnerabili din punct de vedere social. Or, dacă riscul respectiv nu este asigurat, persoana devine vulnerabilă și dintr-o persoană activă se transformă într-o povară pentru societate. Nu este întâmplător faptul că sectorul asigurărilor deține o pondere foarte mare în economiile dezvoltate”, a subliniat Viorel Gîrbu.  

Sectorul asigurărilor este slab dezvoltat, cu prime mici

Deși domeniul asigurărilor a cunoscut o creștere în Republica Moldova pe parcursul anilor, „importanța acestuia pentru economia națională este de 10 ori mai mică față de situația din cadrul economiilor dezvoltate”, a evidențiat expertul economic.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 iulie, companiile de asigurări vor stabili singure prețul la RCA și Catre Verde

„Volumul primelor brute subscrise a crescut de la 914 milioane de lei în 2010 până la 1,5 miliarde de lei în 2018. Totuși, ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), indicatorul vizat se află într-o continuă descreștere. Dacă în statele dezvoltate volumul primelor brute subscrise reprezintă circa 8-9% din PIB, în Republica Moldova volumul primelor brute subscrise a reprezentat în anul 2018 doar 0,8% din PIB, față de 1,06% cât a fost în 2010”, a analizat Viorel Gîrbu. 

„Sectorul serviciilor trebuie să dețină o pondere mare în economie. Acest sector oferă locuri de muncă, se plătesc contribuții, taxe. Este o contribuție pentru dezvoltarea economică. Dacă există cerere de asigurare, se creează domenii noi de activitate”, a explicat expertul economic.

„Sectorul asigurărilor nu este dezvoltat în Republica Moldova. Chiar dacă se fac asigurări, primele care se achită sunt mici, modeste. Astfel, compensarea eventualelor pierderi, urmare a unor riscuri asigurate, este mică și nu se compară cu realitățile care există pe continentul european. Nu doar Republica Moldova se află în această situație. În statele sărace este dezvoltat în mică măsură acest sector al economiei”, a menționat Viorel Gîrbu.

La sfârșitul lunii martie 2019, în Republica Moldova activau 17 companii de asigurări. Aproximativ 71% din numărul contractelor de asigurare au revenit unui număr de cinci asigurători.

Fluxul de știri
0