Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri 2020: Republica Moldova își alege președintele

© Sputnik / Cristina BașВыборы президента Молдовы
Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii moldoveni își aleg astăzi președintele, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Astăzi are loc cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidențiale. Secțiile de votare se vor deschide la ora 07:00 și vor fi închise la 21:00, cu excepția secțiilor de votare din orașele Baku, Republica Azerbaidjan și Strasbourg, Republica Franceză. Secția de votare nr. 1/307, din orașul Baku, Republica Azerbaidjan, va fi deschisă între orele 7:00 și 18:00. Amintim că, autoritățile Republicii Azerbaidjan au declarat anterior Legea marțială în legătură cu conflictul militar azero-armean, care prevede introducerea stării de asediu în mai multe orașe, inclusiv în orașul Baku. Secția de votare nr. 1/342, din orașul Strasbourg, Republica Franceză, va activa între orele 7:00 și 20:00. În acest caz, autoritățile Republicii Franceze au prelungit măsurile restrictive interne de deplasare instituite în contextul pandemiei de COVID-19, acestea rămânând în vigoare și pentru 15 noiembrie 2020.

Голосование на выборах президента Молдавии в Москве - Sputnik Moldova
Program de lucru special pentru două secții de vot din străinătate

La fel, Comisia Electorală Centrală a stabilit program special de lucru pentru secția de votare nr. 1/442 Budapesta, Republica Ungară. Această secție de votare va fi deschisă între orele 07:00 și 19:00.

Pentru turul doi în buletinul de vot sunt incluși cei doi candidați care au trecut de primul tur al scrutinului. Este vorba de candidatul indepepndent, Igor Dodon și camdidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.  Pe prima poziție în buletinul de vot este înscris candidatul care a acumulat mai multe voturi în primul tur al scrutinului – Maia Sandu (36,16%), desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar pe poziția a doua – Igor Dodon (32,62% din voturi), candidat independent, a decis CEC. 

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. Pentru scrutinul prezidențial din 15 noiembrie au fost formate 2 143 de secții de votare. În turul doi al alegerilor prezidențiale, va fi deschis același număr de secții de votare în străinătate ca și în primul tur inclusiv, 139 de secții.

A fost majorat numărul buletinelor de vot pentru secțiile din străinătate

Pentru secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017), prețul unui exemplar fiind 14,4 bani. Pentru turul doi al scrutinului prezidențial, din 15 noiembrie, au fost tipărite cu peste 115 mii mai multe buletine de vot în limba română pentru secțiile din străinătate.  

Alegerile prezidențiale din Moldova: coadă la secția de vot din incinta AEP, București - Sputnik Moldova
Moldoveni din România: Atenție la noile adrese ale secțiilor de vot

CEC a decis majorarea tirajului buletinelor de vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial pentru secțiile de votare din străinătate. Numărul buletinelor de vot în limba rusă a rămas neschimbat, dar a fost majorat cu peste 115 mii de exemplare numărul buletinelor de vot în limba română.

Alegeri pe timp de pandemie

Astăzi, alegătorii care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu se pot deplasa la secţia de votare mai pot solicita biroului electoral să le fie adusă urna de vot mobilă la locul aflării, prin cereri în scris, până la ora 15:00, dacă prezintă şi certificat medical.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Detalii despre secțiile de vot din străinătate

Pentru turul doi de scrutin, din 15 noiembrie, nu există mari schimbări în ceea ce privește secțiile de votare de peste hotare. Totuși, unele secții de vot - din Germania, Italia, România și Israel - și-au schimbat adresa. Publicăm în continuare noile adrese ale secțiilor de votare din Germania, Italia, România și Israel pentru 15 noiembrie, precum și linkul la care pot fi precizate adresele tuturor celor 139 de secții de votare de peste hotare.

ITALIA:

1/380 Milano, Via Tortona 27

1/369 Parma, Via Bizzozzero, 13, Parco Bizzozzero

1/376 Verona, Piazzale Olimpia, 3

1/367 Bologna, Via del Pilastro 2, Hotel Savoia

GERMANIA:

1/349 Frankfurt PSD Bank Arena, Richard-Herrmann-Platz 1D - 60386 Frankfurt am Main

1/352 München Alte Kongresshalle Am Bavariapark 14, 80339 München

ROMÂNIA:

1/408 Iași Casa de Cultură a Studenților Iași, str. Vasile Conta, nr. 30, cod 700106 Iași

ISRAEL:

1/358 Tel Aviv Sediul Beit Hasofer - Casa Ziariștilor, str. Eliezer Kaplan 6, or. Tel Aviv

Important: Adresele secțiilor de votare din străinătate sunt „la un click distanță”: aflați care sunt cele mai apropiate secții în funcție de locul unde sunteți pe site-ul diaspora.cec.md al Comisiei Electorale Centrale.

München, Germania - Sputnik Moldova
Noi adrese pentru secțiile de votare din Germania: Atenție!

Ministerul de Externe precizează că cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot urmări pe paginile oficiale web și Facebook ale ambasadelor informații despre condițiile sanitare pe care urmează să le respecte și alte actualizări importante în ziua votului.

Vom avea sau nu exit poll: Decizia CEC

Comisia Electorală Centrală a aprobat desfășurarea sondajului de tip Exit Poll la ieșirea din secțiile de votare, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc pe 15 noiembrie. Sondajul urmează să fie realizat în cadrul a 100 de secții de votare din Republica Moldova. Pentru realizarea sondajelor au fost acreditați 150 de operatori. Totodată, președintele CEC, Dorin Cimil, a atenționat că rezultatele sondajului nu reprezintă un act care ar putea avea efecte juridice. Rezultatele Exit Poll vor fi anunțate în mod separat pentru secțiile din țară și pentru cele din diasporă. Organizatorii își asumă răspunderea că nu vor efectua agitație electorală în ziua votării și că nu va fi încălcată prevederea privind secretul votului. Ultimul Exit Poll efectuat în Moldova a fost realizat acum 10 ani.

Supraveghere video în secțiile de votare

Comisia Electorală Centrală a anunțat că și la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în toate secțiile de votare va funcționa un sistem de înregistrare video.

Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri 2020: Buletinul de vot pentru turul doi – aprobat

Sistemul de înregistrare video nu va avea conexiune la rețeaua internet și va fi funcțional și activ doar în ziua votării, „pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor”, a explicat CEC. Astfel, înregistrarea video va începe în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare, când sunt sigilate urnele de vot, este verificată prezența listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor.

Apoi, înregistrarea video va fi oprită la deschiderea secției de votare, la ora 7:00, la intrarea primului alegător. Ulterior, înregistrarea video va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Cum va informa CEC despre prezența la vot și rezultatul alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat că în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi difuzate informaţii de interes public și vor fi organizate briefinguri cu participarea membrilor Comisiei Electorale Centrale conform următorului orar: ora 08:00; ora 12:00; ora 15:00; ora 18:00; ora 22:00.

Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova
Alegeri 2020: Câți moldoveni au ieșit la vot

Prin intermediul unei aplicații disponibile pe pagina-web a instituției www.cec.md sau în pagină separată, la fel ca la scrutinele anterioare, va fi posibilă vizualizarea prezenței la vot pe parcursul zilei alegerilor, dar și informații despre rezultatele preliminare ale scrutinului după închiderea secțiilor de votare.

Validarea alegerilor

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie. În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Mandatul președintelui

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului. Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat. Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016, când candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Igor Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0