Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Oprirea tranzitului prin Ucraina va duce la creșterea prețurilor la gaz în Europa – expert

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimedia le gaz russe
 le gaz russe - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2024
Abonare
Coridorul ucrainean este una dintre cele două rute prin care gazul rusesc ajunge în Europa.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina va priva Europa de aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz și va duce la o creștere a prețurilor la gaz cu 200-300 de dolari pentru o mie de metri cubi, a declarat expertul Igor Iușkov de la Universitatea Financiară și de la Fondul Național de Securitate Energetică, pentru РИА Новости.
Coridorul ucrainean este una dintre cele două rute prin care gazul rusesc ajunge în Europa. Contractul de tranzit semnat în 2019, pe o perioadă de cinci ani, va expira la sfârșitul anului 2024. Kievul a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să-l prelungească. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a afirmat că Uniunea Europeană este pregătită pentru încheierea acordului de tranzit și nu se așteaptă la o penurie.
„Dacă nu va exista tranzit, în mijlocul sezonului de încălzire – din 1 ianuarie – acest gaz nu va putea ajunge în Europa pe alte rute, ceea ce înseamnă că Europa va pierde 15 miliarde de metri cubi pe an. Acest lucru va provoca, desigur, o penurie pe piața europeană, iar prețurile la gaz vor crește”, a spus Iușkov.
„Toți consumatorii europeni vor fi afectați, deoarece prețul oricărui gaz, nu doar rusesc, va crește”, a subliniat expertul.
Деловой форум БРИКС  - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2024
Rusia
Putin: BRICS deja a depășit G7 în ce privește mai mulți indicatori economici
Întrebat despre cât de mult ar putea crește prețurile pe piețele de gaz din Europa în cazul opririi tranzitului, Iușkov a răspuns: „Totul va depinde de iarnă, de temperatura din Europa și Asia... Dar, în orice caz, cred că, în cazul opririi tranzitului, prețul ar putea crește cu 200-300 de dolari pentru o mie de metri cubi față de valoarea de la 1 ianuarie”.
Cu toate acestea, prețul va reveni treptat la valoarea anterioară, deoarece „Europa are multe gaze în depozitele subterane, iar consumul din sectorul industrial va scădea odată cu creșterea prețurilor”. Prețurile se vor stabiliza în decurs de o lună sau o lună și jumătate, a precizat Iușkov.
Prețurile pe piețele de gaz din Europa au depășit la începutul lunii august, pentru prima dată din decembrie, pragul de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe fondul temerilor legate de tranzitul prin Ucraina, din cauza evenimentelor din zona Suji în regiunea Kursk.
Prețul mediu pe piața europeană în anul trecut a fost de aproximativ 460 de dolari pentru o mie de metri cubi. În prima jumătate a acestui an, prețurile au fost în mare parte stabile, cu o medie de aproximativ 310 dolari în primul trimestru și aproape 355 de dolari în al doilea, ceea ce corespunde nivelului din mai-iunie 2021 – începutul crizei energetice în Europa. Prețurile medii din al treilea trimestru au crescut la 405 dolari.
OTR-21 Tochka - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2024
Internațional
Bild: Kievul amenință că poate construi arme nucleare în câteva săptămâni
Fluxul de știri
0