Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bild: Kievul amenință că poate construi arme nucleare în câteva săptămâni

CC BY 3.0 / Michael / OTR-21 Tochka
OTR-21 Tochka - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2024
Abonare
Bild: Ucraina ar putea dezvolta arme nucleare pentru a le folosi împotriva Rusiei
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Ucraina ar putea crea arme nucleare în câteva săptămâni și să le folosească împotriva armatei ruse, scrie Bild, citând un oficial ucrainean anonim care lucrează în domeniul achizițiilor de arme.
„Avem materialul, avem cunoștințele. Dacă ordinul este dat, ne va lua doar câteva săptămâni să fabricăm prima bombă”, a declarat el.
Se precizează că această declarație a fost făcută în urmă cu câteva luni, în cadrul unei ședințe de informare cu ușile închise, la care a fost prezent un corespondent Bild.
Oficialul a precizat că un astfel de scenariu este considerat posibil dacă Ucraina nu este admisă în NATO după încheierea conflictului actual, iar după aceasta vor urma noi acțiuni din partea armatei ruse. Occidentul ar trebui „să se gândească mai puțin la liniile roșii ale Rusiei” și „mult mai mult” la liniile lor roșii, a avertizat oficialul ucrainean.
Viktor Orban și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2024
Internațional
Orban va cere lui Macron și Scholz să înceapă negocierile cu Rusia pe tema Ucrainei
Bild susține că pregătirea Kievului pentru un astfel de scenariu este confirmată de cuvintele lui Vladimir Zelenski. La o întâlnire cu Donald Trump, acesta a spus că „fie Ucraina va avea arme nucleare” și atunci aceasta va deveni apărarea lor, fie „va trebui să adere la un fel de alianță”. Astăzi, nu există alte alianțe eficiente în afară de NATO, a clarificat Zelenski.
După destrămarea URSS, Ucraina a rămas cu un arsenal nuclear semnificativ. În 1994, Ucraina, Rusia, Statele Unite și Marea Britanie au semnat Memorandumul de la Budapesta. Conform documentului, acest arsenal a fost eliminat, iar în schimb puterile nucleare s-au angajat să garanteze securitatea Kievului.
Fluxul de știri
0