Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Irina Vlah a cerut autorităților Chișinăului să nu transforme Moldova într-o țintă

© Sputnik / OsmatescoИрина Влах
Ирина Влах - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2024
Abonare
Fostul bașcan al Găgăuziei a cerut autorităților moldovenești să nu transforme țara într-o țintă
CHIȘINĂU, 21 septembrie – RIA Novosti. Fostul bașcan al autonomiei găgăuze, liderul mișcării Platforma Moldovei, Irina Vlah, a cerut autorităților de la Chișinău să nu transforme țara într- o țintă.
Sâmbătă, Vlah a fost înregistrată de Comisia Electorală Centrală ca candidat independent la alegerile prezidențiale din Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie.

"Nu ne mai târâiți țara în conflicte străine, care au permis ca Moldova să fie transformată într-o țintă. Oamenii s-au săturat să trăiască în pericol constant. Ne dorim pace și oportunitatea de a ne dezvolta țara. Pentru a învinge sărăcia, trebuie să menținem pacea. Pentru a crește copiii și a le oferi un viitor, avem nevoie de pace. „Pentru a aduce înapoi investitorii și a porni economia, avem nevoie de pace”, a spus Vlah într-un mesaj video pe canalul său Telegram.

Conform constituției, Moldova are un statut neutru, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În plus, odată cu venirea la putere a partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui lider informal este președintele Maia Sandu , au început să se desfășoare frecvent exerciții în țară cu participarea cadrelor militare din SUA , Marea Britanie , Germania și România . Reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova au mai declarat că doresc să consolideze capacitatea de apărare a țării și să dobândească armamentul necesar în acest sens. În special, ministrul Apărării Anatoli Nosatâi a vorbit despre necesitatea creării unui sistem de apărare aeriană. Însuși Sandu, într-un interviu acordat publicațiilor locale, subliniază că republica trebuie să continue discuția despre apropierea de NATO, deoarece se presupune că aceasta contribuie la întărirea capacității de apărare a țării.
Fluxul de știri
0