Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Irina Vlah și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale

© Sputnik / Maxim TopalIrina Vlah
Irina Vlah - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2024
Irina Vlah. Foto de arhivă
Abonare
Irina Vlah a anunțat oficial că va candida la funcția de președinte al Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik. Liderul Platformei Moldova, fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, va candida la alegerile prezidențiale din Moldova, a declarat aceasta miercuri în cadrul unui briefing.
„Declar oficial că voi candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în calitate de candidat independent. Programul meu electoral se va axa exclusiv pe problemele concrete ale oamenilor și soluționarea lor. Cunosc aceste probleme pentru că sunt mereu lângă oameni, mereu împreună cu ei. Știu ce îi îngrijorează pe oameni și ce așteaptă ei”, a spus Vlah.
Cariera politică a Irinei Vlah a început în 2005, când a devenit deputat pe listele Partidului Comuniștilor. Ea a fost deputat în mai multe legislaturi, până în 2014. În acel an, politicianul a părăsit pentru prima dată fracțiunea comuniștilor, fiind acuzată de cooperare cu alianța pro-europeană de atunci, iar în 2015 a părăsit PCRM.
În 2015, ea a devenit candidat independent pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidatura sa a fost susținută de Partidul Socialiștilor, iar pe 22 martie a fost aleasă cu 51,11% din voturi.
De asemenea, Vlah a candidat pentru un al doilea mandat și a fost realeasă în funcția de șef al autonomiei găgăuze la 30 iunie 2019, cu 91,27% din voturi. Mandatul Irinei Vlah a expirat la 19 iulie 2023, fiind imposibil să candideze pentru un nou mandat în conformitate cu legislația în vigoare.
Irina Vlah a fost decorată cu Ordinul de Onoare în 2019.
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în cadrul cărora va fi testat votul prin corespondență, vor avea loc pe 20 octombrie. În aceeași zi, în țară va avea loc un referendum constituțional republican.
Fluxul de știri
0