Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Irina Vlah: s-a instaurat o dictatură în Moldova sub lozinci pro-europene

© Sputnik / OsmatescoИрина Влах
Ирина Влах - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2024
Abonare
Fostul bașcan al Găgăuziei a transmis un apel secretarului general al Consiliului Europei, exprimându-și îngrijorarea extremă cu privire la situația din domeniul democrației și drepturilor omului în Republica Moldova.
COMRAT, 22 iunie - Sputnik. Situația în domeniul democrației și drepturilor omului în Republica Moldova se deteriorează constant, ceea ce nu poate decât să provoace îngrijorare, a spus fostul bașcan al Găgăuziei, liderul platformei Moldova, Irina Vlah.
Ea a trimis un apel către Consiliul Europei, menționând că libertatea de exprimare a fost distrusă în Moldova, peste 60 de instituții de presă au fost închise, iar cetățenii opoziției sunt persecutați și intimidați.
Vlah afirmă că Moldova, în care principiul prezumției de nevinovăție a fost abolit de facto, iar accesul cetățenilor în propria țară este limitat sau chiar interzis, „nu mai poate fi numită nici măcar în mod formal stat de drept”.
„După aproape trei ani de guvernare PAS, în Republica Moldova nu a mai rămas practic nimic care să indice că suntem încă un stat democratic - nicio presă liberă, nicio instituție democratică funcțională, nicio justiție independentă, nicio persoană cu drepturi garantate și respectate, etc. Echipa Maiei Sandu ne conduce rapid spre dictatură, dar cel mai important este că dictatura în Moldova se instaurează sub sloganuri pro-europene, pro-democratice”, notează Irina Vlah în discursul său.
Ea le-a cerut partenerilor europeni ai țării să studieze situația din Moldova și să facă concluziile și recomandările lor, „oricât de dure ar suna acestea”. „Democrația în Republica Moldova este în pericol, iar intervenția dumneavoastră promptă poate salva situația”, a conchis Vlah.
Fluxul de știri
0