Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

SUA au văzut o nouă amenințare rusească - în spațiu

© Sputnik / Pavel Balabanov / Accesați arhiva multimediaDesenul "Andocarea navei spațiale Soiuz-Apollo"
Desenul Andocarea navei spațiale Soiuz-Apollo - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2024
Desenul "Andocarea navei spațiale Soiuz-Apollo". Foto de arhivă
Abonare
Pentagonul studiază de decenii OZN-urile, iar o luptă serioasă cu extratereștrii necesită finanțare considerabilă.
CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Atunci când guvernul american are urgentă nevoie de banii contribuabililor pentru războiul proxy sau complexul militar-industrial, pentru cheltuieli extrabugetare sau alegeri prezidențiale, Casa Albă caută extratereștri și alte amenințări spațiale neidentificate. În același timp, rămâne în umbră arsenalul spațial în creștere al Pentagonului.
Promovând insistent asistența militară de miliarde pentru Ucraina, Israel și Taiwan prin Camera Reprezentanților, Casa Albă a decis să-i sperie pe congresmeni cu o nouă amenințare spațială. Creativul consilier al președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit la un briefing secret în Congres despre intențiile Rusiei de a desfășura arme nucleare în spațiul cosmic apropiat Pământului - pentru utilizarea împotriva sateliților Pentagonului și NATO. Șeful Forțelor Spațiale ale SUA, Chance Saltzman, a confirmat oficial nivelul de pericol ridicat și „extrem de alarmant”. Kremlinul a calificat scurgerea de informații „secrete” de la Sullivan drept un nou truc al Casei Albe, care încearcă prin toate mijloacele să împingă Congresul spre aprobarea proiectului de lege cu privire la alocarea banilor pentru Kiev.
Forțele armate americane depind în mare măsură de gruparea de sateliți care asigură navigarea, recunoașterea, avertizarea timpurie, comunicațiile, comanda militară și controlul forțelor nucleare. Însă ipotetica amenințare nucleară din spațiu nu poate fi redusă prin alocarea de urgență a 60 de miliarde de dolari Ucrainei „pentru confruntarea cu Rusia” la suprafața planetei.
Expoziția națională de infrastructură a aviației civile  NAIS 2024 - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2024
Editoriale
Rusia la expozițiile NAIS de la Moscova și World Defense Show de la Riad
Prioritățile ucrainene ale Casei Albe arată destul de ciudat, chiar și din punctul de vedere al congresmenilor americani. Peste 21 de miliarde de dolari sunt necesari pentru amenajarea și securizarea frontierei deocamdată „transparente” dintre SUA și Mexic. Pentagonului nu-i ajung 35 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi rachete intercontinentală cu bazare în siloz, Sentinel, care ar trebui să înlocuiască vechiul ICBM Minuteman III. Pentru dezvoltarea unei rachete de croazieră cu bazare maritimă cu echipament nuclear (SLCM-N), pentru anul 2024 au fost alocate cu greu 260 de milioane de dolari. Din cauza restricțiilor bugetare, armata SUA va reduce în 2025 achiziția de avioane de luptă F-35 cu 18%.
Pentagonul studiază de decenii OZN-urile. O luptă serioasă cu extratereștrii necesită finanțare considerabilă și rămâne o „afacere” profitabilă pentru angajații departamentului „extraterestru” al Ministerului Apărării al SUA. Însă „proiectul ucrainean” al Washingtonului nu se prea leagă cu cosmosul. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că Casa Albă nu-i va forța pe congresmeni să aprobe proiectul de lege privind ajutorul extern (beneficiarii a 95 de miliarde sunt Ucraina, Israel, Taiwan).

Orbite secrete

Există oare în realitate amenințările spațiale menționate mai sus? Washingtonul este sigur că Rusia deține multe „posibilități antisatelit dăunoase”. Printre acestea ar fi aparate capabile să „manipuleze fizic alți sateliți sau să lanseze proiectile către ținte de pe orbită, precum și sisteme de la sol – rachete, laser și război electronic”. Potrivit Pentagonului, sateliții de spionaj americani sunt supuși zilnic „atacurilor reversibile” (război electronic sau orbire cu laser) din Rusia și China. În fiecare zi, deja de câțiva ani. Nimic nou.
Comandamentul Forțelor Spațiale ale SUA a comunicat anterior despre testarea a doi „sateliți-inspectori” ruseștii care au urmărit satelitul-spion american USA-245, manevrau activ, s-ar fi putut apropia și scoate din funcțiune USA-245 – ”cu o armă cu energie direcționată” sau „printr-un atac cinetic”. În primăvara lui 2020 și în toamna lui 2021, specialiștii Pentagonului au fost alarmați de testarea cu succes a „rachetei rusești antisatelit cu lansare directă” cu bazare terestră.
Proiectul 955 Borei, submarinul nuclear Alexander Nevski  - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2024
Editoriale
Un cuvânt bun al Rusiei și al optulea „strateg” al proiectului ”Borei”
Americanii presupun că Rusia dispune de capacități suplimentare extinse antisatelit și alte capacități spațiale care rămân secretizate. Armele de la sol cunoscute (complexul laser ”Peresvet” este în serviciul de luptă din decembrie 2018) permit nimicirea sateliților inamicului la altitudini de până la 1500 km deasupra Pământului. Linia existentă de sisteme antisatelit sigure și eficiente ale Forțelor Armate ale Rusiei face pur și simplu inoportună lansarea armelor nucleare pe orbită. Rusia nu are niciun motiv să încalce Tratatul din 1967 privind spațiul cosmic.
Pe de altă parte, Pentagonul recunoaște deschis spațiul ca zonă de desfășurare a operațiunilor de luptă, SUA refuză să încheie tratatul internațional cu privire la interzicerea amplasării armamentelor pe orbita Pământului. Nu trebuie lăsat în umbră arsenalul spațial și capacitățile antisatelit în creștere al Pentagonului. Se știe că în perioada din 2008 până în aprilie 2022 americanii au exersat distrugerea practică a sateliților cu rachete. Și absolut în zadar la briefingurile din Congres nu se discută despre misiunile orbitale ale navei spațiale fără pilot Boeing X-37B (în componența Forței Spațiale ale SUA) cu o durată de până la 908 zile. Boeing X-37B (greutate de lansare - 5 tone, sarcină utilă - aproximativ 1000 kg) poate transporta tot ce vrei în compartiment. Inclusiv armamente nucleare, care îi îngrijorează atât de mult pe americani. Potrivit informațiilor directorului general al concernului rus de apărare ”Almaz-Antei”, Ian Novikov, X-37 este în stare să poarte până la șase focoase nucleare.
Fluxul de știri
0