Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Un cuvânt bun al Rusiei și al optulea „strateg” al proiectului ”Borei”

© Photo : Chantiers navals SevmachProiectul 955 Borei, submarinul nuclear Alexander Nevski
Proiectul 955 Borei, submarinul nuclear Alexander Nevski  - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2024
Proiectul 955 Borei, submarinul nuclear Alexander Nevski . Foto de arhivă
Abonare
Înfricoșătoarele submarine cu rachete balistice ale diverselor proiecte ale Flotei Militare rusești au echilibrat pe parcursul a zeci de ani „balanța războiului și păcii”.
Odată cu sporirea liniei celor mai noi submarine strategice port-rachetă ale proiectului ”Borei”, cu o salvă completă de aproximativ 120 de ICBM nucleare ”Bulava” cu capacitatea sumară de 200 de megatone de TNT, proiectul rusesc al lumii multipolare cu prioritatea unei securități egale și indivizibile pentru toate țările fără excepție, devine tot mai convingător și lipsit de alternativă. Iar extinderea NATO spre est și agitația antirusească a Occidentului în Ucraina par tot mai nesăbuite.
Pe 3 februarie, la Severodvinsk, a avut loc ceremonia solemnă de lansare a crucișătorului submarin nuclear cu destinație strategică (SSBN) „Cneazul Pojarski” al Proiectul 955-A (”Borei-A”). Și acesta a fost un triumf vizibil al suveranității de stat rusești, a superiorității tehnologiilor rusești. După lansarea pe apă, cea mai nouă navă de generația a 4-a va fi supusă testelor de uzină și testelor de stat, iar apoi va intra în serviciul Forțelor Maritime ale Rusiei. „Cneazul Pojarski” și alte SSBN ale liniei „Borei” vor constitui baza forțelor nucleare strategice maritime ale Rusiei pentru următoarele decenii. Niciun „hegemon” nu este în stare să-i dicteze Moscovei voința sa ostilă, atâta timp cât ”Boreii” rusești își desfășoară discret misiunile de patrulare militară.
Încărcarea armelor la bordul unei nave marine americane - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2024
Editoriale
Bombele GLSDB nu-i compensează armatei ucrainene deficitul de artilerie
Comandantul șef al Forțelor Maritime, amiralul Nikolai Evmenov, a menționat în cadrul ceremoniei de la Severodvinsk că „Cneazul Pojarski” întruchipează cele mai avansate soluții tehnologice, experiența și tradițiile Rusiei în construcția de nave submarine. Într-adevăr, crucișătorul Proiectului 955-A este capabil să transporte 20 de rachete balistice intercontinentale ”Bulava” cu rază de acțiune de până la 10 mii de kilometri. Este echipat cu sisteme avansate de torpilă, radio, navigație și hidroacustică, care în ocean devin instrumente ale forței de luptă și superiorității. ”Borei” este de două ori mai puțin zgomotos decât submarinul de generația a 4-a din clasa ”Virginia” al Marinei SUA. Complexul hidroacustic al „strategului” rusesc poate detecta submarinul inamicului la o distanță de până la 320 km și poate urmări simultan cel puțin 30 de ținte. Limita hidroacustică a submarinelor americane „Ohio” sau „Virginia” este de 230 km.
Ministerul Apărării al Federației Ruse intenționează să construiască 10 port-rachete de clasa ”Borei” către anul 2027. În ultimul deceniu, în serviciul Flotei Maritime Militare a Rusiei au intrat trei SSBN ale proiectului 955 (”Iuri Dolgorukii”, ”Aleksandr Nevski”, ”Vladimir Monomah”) și patru ale proiectul 955-A îmbunătățit (”Cneazul Vladimir”, ”Cneazul Oleg”, Generalisimul Suvorov ”, ”Împăratul Alexandru III”). Crucișătorul ”Cneazul Pojarski” devine al optulea în linia ”Boreei-lor”. Navele de serie ale proiectului 955-A „Dmitri Donskoi” și „Cneazul Potemkin” se află la diferite stadii de construcție. Principalele particularități ale Proiectului 955-A sunt cele 20 de silozuri pentru rachete (cu patru mai multe decât la proiectul 955) și reactorul nuclear de nouă generație.

Fantoma adâncurilor maritime

Controlul submarinului cu propulsie nucleară ”Borei-A” este primul din lume complet automatizat. Submarinul poate fi „dirijat” de un sistem digital integrat de control (ACCS) cu douăzeci și cinci de niveluri de protecție - nava însăși nu-i va da echipajului posibilitatea de a comite o greșeală. Teoretic, „Borei” poate să nu se ridice la suprafață timp de câțiva ani - din contul dispozitivului energetic nuclear, a sistemului de regenerare a aerului, de purificare și desalinizare a apei. Perioada de autonomie - 100 de zile - este limitată doar de rezerva de alimente pentru echipaj (peste 100 de marinari). Siguranța sporită este asigurată și de o cameră de salvare pop-up cu o rezervă de urgență de apă și hrană pentru întregul echipaj.
Destinația și sarcina principală a ”Borei-lor” în condiții de luptă este de a intra discret în zona de tragere și a asigura lansarea rachetelor cu același discreție sporită (din poziție subacvatică). De aceea camuflajul hidroacustic este o caracteristică cheie și excelentă a crucișătorului. Această „trăsătură ucigașă” a rusescului „Borey-A” îi îngrijorează foarte mult pe experții occidentali. Fiecare dintre cele 20 de ICBM strategice ”Bulava” poartă 10 focoase termonucleare de 100 - 150 de kilotone, capabile să execute manevre pe traiectorii balistice cu o supraîncărcare de până la 30 g, eludând apărarea antirachetă a inamicului și poate să arunce până la 20 de ținte false (ICBM americană ”Trident- II" nu are mai mult de opt "momeli"). Astfel, în silozurile de rachete ale fiecărui ”Borei-A” (proiectul 955-A) există 200 de blocuri termonucleare cu o capacitate totală de până la trei megatone și aceasta este suficient pentru a nimici complet agresorul pe teritoriul oricărei țări. Ogivele de înaltă precizie se pot abate de la țintă cu cel mult 150 de metri.
Танк Leopard 2 на демонстрационном мероприятии, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2024
Editoriale
De ce armele occidentale sunt atât de vulnerabile în zona operațiunii speciale
Submarinele nucleare port-rachetă ale proiectului ”Borei-A”, cu deplasamentul de 24000 de tone, sunt capabile să se scufunde la adâncimi de până la 480 de metri și să atingă viteze subacvatice de până la 29 de noduri. Pentru navele de suprafață și subacvatice ale inamicului, care vor încerca să se angajeze într-un duel cu ”Borey”, există torpile de 533 mm și rachete torpile RPK-6M ”Vodopad”. Nu întâmplător, șeful adjunct al Comandamentului Strategic al SUA, generalul Robert Forst, a recunoscut anterior: „Bărcile rusești ale proiectului 955 reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității Statelor Unite ale Americii”. Potrivit specialiștilor americani, este suficientă o salvă de rachete ale unui ”Borei” pentru provocarea unor daune ireparabile pentru SUA.
Și totuși, înfricoșătoarele SSBN ale diferitelor proiecte ale Flotei Militare rusești au echilibrat pe parcursul a zeci de ani „balanța războiului și păcii”. Aflându-se în vizorul celui mai nou ”Borei”, Occidentul începe de nevoie să asculte cuvintele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, despre inadmisibilitatea extinderii NATO la est și chiar și „hegemonul” american revine dureros la realitatea unei lumi multipolare.
Fluxul de știri
0