Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Rusia la expozițiile NAIS de la Moscova și World Defense Show de la Riad

© Sputnik / Станислав Красильников / Accesați arhiva multimediaExpoziția națională de infrastructură a aviației civile NAIS 2024
Expoziția națională de infrastructură a aviației civile  NAIS 2024 - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2024
Expoziția națională de infrastructură a aviației civile NAIS 2024
Abonare
Revoluția tehnologică de pe câmpul de luptă sugerează că rolul dronelor de recunoaștere și atac cu inteligență artificială și a complexelor la fel de inteligente de contracarare a UAV-urilor va fi doar în creștere în următoarele decenii.
Complexul militar-industrial de înaltă tehnologie al Federației Ruse răspunde operativ provocărilor timpului și „revoluției dronelor” în teatrele de acțiuni militare din Ucraina și din altă parte.Chiar și întreprinderile din sectorul civil al industriei ruse încep să creeze sisteme anti-dronă eficiente.Tendința de dezvoltare accelerată a mijloacelor anti-UAV se reflectă în cadrul expozițiilor internaționale NAIS-2024 de la Moscova și World Defense Show-2024 de la Riad.
Expoziția de la Moscova de infrastructură a aviației civile NAIS a avut loc în perioada 6-7 februarie pe platforma ”Crocus Expo”, cu participarea a 110 companii din Rusia, Belarus, China, Iran și a prezentat o gamă largă de echipamente și tehnică moderne - de la sisteme de iluminat și rame de siguranță până la radare și UAV-uri, care sunt destinate dezvoltării și modernizării aeroporturilor, asigurării unei securități de încredere a fiecărui port aerian.
Expoziția internațională de produse cu destinație militară, World Defense Show, se desfășoară în perioada 4-8 februarie în capitala Arabiei Saudite, cu participarea a 750 de producători din 45 de țări. Evenimentele diferă ca tematică și amploare, dar le unește pronunțatul accent anti-dronă.

Perfecțiunea rece NAIS

La expoziția de infrastructură a aviației civile NAIS, în mod neașteptat pentru mine, s-au regăsit multe sisteme și complexe de combatere a dronelor (de toate dimensiunile și tipurile). Deținând o bază solidă de cercetare și producție, constructorii au folosit pentru căutarea, identificarea și neutralizarea eficientă a UAV-urilor integrarea radarului, instrumentelor optice, rețelelor neuronale, vederii computerizate și a inteligenței artificiale. Având în vedere accelerarea și automatizarea proceselor de detectare și distrugere a dronelor „nechemate”.
Liderul rus în producția tehnicii de control, compania moscovită ”Neoscan” a prezentat la expoziția NAIS un nou sistem complex de contracarare a UAV-urilor, creat în comun cu ”Laboratorul Kaspersky”. Particularități tehnologice - căutarea automată a dronelor într-un spectru electromagnetic și optic extins, cu utilizarea AI și rețelelor neuronale, neutralizarea țintelor la comanda operatorului sau fără participarea acestuia.
Complexul include o stație radar, un scaner de radiofrecvență, o cameră de supraveghere video, module de neutralizare direcționale și omnidirecționale.Sistemul Kaspersky Android în baza inteligenței artificiale, rețelelor neuronale și vederii computerizate controlează toate componentele complexului cu celeritate și precizie sporită. Potrivit ”Neoscan”, complexul detectează în mai puțin de 15 secunde ținte mici precum DJI Mavic în zonele urbane dense - la o distanță de până la 40 km. Iar la o distanță de până la 4 km, tipul și modelul dronei este determinat în mai puțin de o secundă.
În același timp, software-ul ”Laboratorului Kaspersky” ajută la determinarea coordonatelor operatorului. Contracararea UAV-urilor este scalabilă la un obiect protejat de orice dimensiune - aerodrom, întreprindere industrială, loc unde are loc un eveniment public.
Printre numeroasele produse de la standurile NAIS nu s-au pierdut „diamantele” inovatoare ale întreprinderii ”Eliars” (Zelenograd), cunoscut dezvoltator și producător în Rusia de echipamente cu microunde înalt integrate cu destinație civilă și militară. Remarcabilele arme anti-dronă PARS-4 și PARS-5 se disting prin puterea lor de radiație și sunt capabile să neutralizeze UAV-urile la o distanță de până la 1500 de metri. Un tip unic de antenă-emițător în spirală creează polarizare circulară, ceea ce crește eficacitatea suprimării dronelor inamicului (se include regimul „aterizare” sau „revenire la locul lansării”).De altfel, utilizarea armei produse la Zelenograd nu necesită abilități și experiență speciale. Timpul de funcționare neîntreruptă de la un acumulator este de până la 4 ore, există și o husă comodă pentru transportare.
Expoziția NAIS a reflectat în mod pregnant tendința de consolidare a siguranței la sol a aerodromurilor și aeronavelor de aviație civilă ale Federației Ruse prin intermediul mijloacelor de combatere a UAV-urilor.Însă această tendință și luptă acoperă o suprafață mult mai mare în toate domeniile de utilizare a dronelor - în aer, pe uscat, pe apă și sub apă.

Interesul fierbinte al World Defense Show

Expoziția internațională de armamente de la Riad a reflectat de asemenea pasiunea constructorilor, producătorilor și consumatorilor pentru dronele de înaltă tehnologie cu diverse destinații și mijloacele eficiente de combatere a UAV-urilor. Site-ul World Defense Show subliniază: „Lumea este axată pe inteligență artificială, robotică, sisteme autonome, învățare automată, tehnologii hibride, dezvoltare durabilă a blockchain”.
În Arabia Saudită, ”Rostec” a prezentat peste 100 de mostre de produse a industriei de apărare: aviație, tehnică blindată, arme de calibru mic.Armamentele rusești încântă în mod tradițional experții și cumpărătorii străini.Cel mai puternic interes este provocat de ”Orlanii” fără pilot, drona kamikaze” KUB-E”, complexul fără pilot SKAT 350 M (o modernizare profundă a Supercam-350), precum și mijloace de combatere a dronelor inamicului – armamente rusești testat în zona operațiunii militare speciale.
La Riad, ”Rostec” a prezentat pentru prima dată cel mai recent sistem automat de suprimare a UAV-urilor al liniei ”Serp” (Secera) și echipamente de monitorizare radio care pot „calcula” coordonatele operatorului dronei. Complexul ”Serp-VS6” rezistă eficient unor drone aparte și grupurilor de drone pe o rază de până la 5 km, în condiții de vizibilitate radio directă și este în stare să suprime dronele FPV. O particularitate importantă - „Secera” este invizibilă pentru mijloacele radiotehnice ale inamicului deoarece nu are radiații active.
Revoluția tehnologică de pe câmpul de luptă sugerează că rolul dronelor de recunoaștere și atac cu inteligență artificială și a complexelor la fel de inteligente de contracarare a UAV-urilor va fi doar în creștere în următoarele decenii.Complexul științific și de producție al Rusiei este gata să-și multiplice și să-și extindă operativ realizările - în conformitate cu cerințele timpului, pentru vecinii buni de pe planetă.
Anatol Nosatîi - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2024
Politică
Nosatâi s-a întâlnit cu ambasadorul Poloniei Kobzdej
Fluxul de știri
0