Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Reprezentanții MAIA au evaluat realizarea câtorva proiecte de îmbunătățiri funciare

© Sputnik / Andrey Solomonovпахота зяби для урожая будущего года
пахота зяби для урожая будущего года - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2024
Abonare
Reprezentanții MAIA au evaluat realizarea câtorva proiecte de îmbunătățiri funciare
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Secretarul de Stat Vasile Șarban, împreună cu specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și alți experți din domeniu au mers în teren, pentru a evalua implementarea a 4 proiecte de îmbunătățiri funciare, anunță serviciul de presă al MAIA.
Scopul evaluării, potrivit sursei oficiale, a fost de a urmări progresul realizat în implementarea proiectelor și asigurarea că acestea își ating obiectivele propuse.
În satul Malcoci din raionul Ialoveni, a fost evaluat proiectul implementat de o întreprindere agricolă care vizează înființarea a 10 hectare de înveliș de ierburi în livada de cireș, susținut de proiectul IFAD. Acest lucru este important pentru prevenirea eroziunii solului și menținerea apei în sol, reducând astfel eroziunea.
De asemenea, în satul Varnița din raionul Anenii Noi, s-au evaluat lucrările de reconstrucție a bazinului de compensare la stația de pompare Varnița-14, parte a proiectului finanțat de Fondul de Dezvoltare Durabilă și gestionat acum de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Acest proiect va permite irigarea a aproximativ 1500 de hectare de teren agricol.
Un alt proiect evaluat a fost în satul Ustia din raionul Dubăsari, unde se construiește un sistem de irigare prin picurare și un bazin de acumulare a apei pentru irigarea culturilor horticole, sprijinit de proiectul Livada Moldovei. Aceste măsuri vor permite irigarea a până la 100 de hectare de teren agricol.
În plus, s-a inspectat construcția bazinului de acumulare a apei pentru irigare la SP Nistru 8 din satul Gura Bîcului, parte a Sistemului Centralizat de Irigare „NISTREAN”, transmis în comodat către Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare „DajîdaPrim”. Acest bazin, cu o capacitate de 8 mii de metri cubi, va asigura irigarea a 500 de hectare de teren agricol.
Proiectele sunt parte a Planului de acțiuni pentru anii 2021-2023, în cadrul Programului de îmbunătățiri funciare, având ca obiectiv gestionarea durabilă a resurselor de sol pentru perioada 2021-2025.
Protest al fermierilor, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2024
Internațional
Și fermierii bulgari blochează drumurile și vămile cu proteste masive
Fluxul de știri
0