Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernul Moldovei a aprobat proiectul energetic moldo-român

© Sputnik / Rodion ProcaDrapelele Moldovei și României
Drapelele Moldovei și României - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2024
Abonare
Guvernul Moldovei a aprobat proiectul privind Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică
CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik. Guvernul moldovean a aprobat un proiectul de hotărâre a Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România, semnat la Chișinău la 11 decembrie 2023.
Ministerul moldovean al Energiei amintește că Memorandumul de Înțelegere are ca principal obiectiv să exploateze oportunitățile de cooperare bilaterală pentru a promova dezvoltarea Republicii Moldova și a României.
În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031.
În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.
Ministerul Energiei de la Chișinău mai mizează că documentul, dacă va intra în vigoare, va permite desemnarea „OPCOM” SA ca operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței de energie electrică din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor.
Memorandumul urmărește și implementarea obiectivelor de politică energetică ale Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării cu statele învecinate și întărirea relațiilor cu Republica Moldova în cadrul Comunității Energiei, cu scopul de a integra piețele de energie locale în piața unică europeană.
Олег Тофилат  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2024
Politică
Fostul șef al CFM a vorbit despre motivele demisiei sale
Fluxul de știri
0