Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul șef al CFM a vorbit despre motivele demisiei sale

© Sputnik / Mihai CarausОлег Тофилат
Олег Тофилат  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2024
Abonare
Oleg Tofilat consideră că autoritățile au făcut totul pentru a-i îngreuna munca de administrator al CFM.
CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Încă șef al CFM, Oleg Tofilat, (va exercita funcția până la numirea unui nou director) a declarat că nu a dispus de instrumente corporative suficiente pentru a putea soluționa probleme mai mari în cadrul instituției „Calea Ferată”.
Potrivit acestuia sunt o serie de măsuri ce se impun, dar care sunt la latitudinea factorilor de decizie politici. Este vorba de capitalizarea, garantarea creditelor, vânzarea activelor ne-operaționale, eșalonarea obligațiunilor fiscale, alocările bugetare anuale pentru infrastructură și transport călători.
Totodată, Tofilat precizează că există o incoerență a viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ.
„În viziunea mea, circa 20% din veniturile sectorului feroviar trebuie sa vina din buget. La moment e 0%. Astfel orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări”, a declarat Tofilat.
El s-a expus și asupra necesității cât mai rapide a reformei feroviare.

„Ce e prioritar în reforma feroviară, forma sau conținutul? E important sa livrăm cât mai repede divizarea întreprinderii sau să asigurăm modernizarea guvernanței corporative și mecanisme de piață pentru a spori competitivitatea transportului feroviar?, a mai scris el în postare pe o rețea de socializare.

Fostul șef de la CFM se întreabă retoric și despre faptul cum are loc luarea deciziilor în acest domeniu care la moment îngreunează impulsionarea activității economice a întrepriinderii de stat.
„Care este independența decizională a administratorului CFM (sau altor întreprinderi mari) in activitățile sale? În ce măsură poate decide asupra tarifelor, logisticii operaționale, cooperării cu mediul de afaceri? E necesar de coordonat orice pas cu consiliul de administrație, fondator, minister, guvern sau pot fi stabilite imputerniciri clare și un sistem de notificare și raportare? În domeniul corporativ este esențial să poți adopta decizii repede și consecvent, altfel ești irelevant și necompetitiv”, mai menționează el.
El nu trece cu vederea prestația instituțiilor resposabile de respectarea ordinei de drept care a existat în raport cu compania de stat, șeful căruia a fost în această perioadă.
„Prestația organelor de securitate și anchetă o găsesc execrabilă, în cei aproape trei ani cât am condus CFM. Nu știu dacă doar la CFM așa, dar am impresia că organele fac totul pentru a complica și compromite lucrul meu ca administrator și nimic pentru a ma susține în revitalizarea întreprinderii. Am formulat sesizări privind atacuri concertate asupra mea și a colegilor, începând cu 2021. Am raportat cazuri concrete de riscuri și activități nocive - fără efect până azi. Și chiar dacă marea majoritate a ofițerilor cu care am interacționat i-am găsit bine-intenționați și competenți, rezultatul eforturilor instituționale nu mi-a lăsat decât un gust amar”, conchide Tofilat.
Fluxul de știri
0