Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Burghiul” rusesc este gata de luptă

© Photo : Russian Defence Ministry / Accesați arhiva multimediaKinjal
Kinjal - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2024
Abonare
Bombele aeriene rusești puternice și avansate din punct de vedere tehnologic accelerează realizarea obiectivelor operațiunii speciale în Ucraina, formarea unui sistem de securitate egal și indivizibil în lume.
Pe 10 ianuarie, ”Rosteh” a anunțat despre finalizarea cu succes a testelor de stat și începerea producției în serie a bombei cu dispersie ”cu planare” de înaltă precizie „Drel” (”Burghiul”), calibrul 500 kg.
Forțele Aerospațiale ale Rusiei își sporesc arsenalul de bombe aeriene „inteligente” care planează de la înălțimea de 10-15 km. Acesta include deja UPAB-1500B și UPAB-500B cu sisteme de ghidare inerțiale prin satelit, KAB-250LG cu cap de orientare laser, muniție explozivă cu module universale de planificare și corecție (UMPC).
Noua serie îi va permite aviației ruse să ”foreze” mai activ pozițiile inamicului în teatrul de operațiuni ucrainean.
„Drielul” cu planare conține 15 elemente de distrugere și este destinat nimicirii tehnicii blindate, sistemelor de apărare aeriană, sistemelor de rachetă, artileriei și posturilor de comandă ale inamicului - la o distanță de peste 30 km de punctul de aruncare.
sistemul Aegis - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2023
Editoriale
”Aegis" în Polonia - un instrument al SUA în războiul proxy cu Rusia
Particularitățile tehnologice ale ”Burghiului” sunt precizia ridicată, coeficientul mare de sarcină utilă, invizibilitatea pentru radare, mecanismul de autolichidare a submunițiilor (în cazul în care ținta părăsește zona de distrugere).
Ca și alte bombe ”cu planare” ghidate ale Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, ”Drel” este folosit la altitudini de până la 14 km, conform principiului „ai aruncat și ai uitat”, iar puterea sa de luptă depășește omologii NATO de tip JDAM.
Navigarea se realizează cu ajutorul sistemului de satelit GLONASS și altor mijloace de ghidare. Lungimea ”Burghiului” este de 3,1 m, greutatea - 540 kg.
Directorul executiv al companiei ”Tehmaș”, Aleksandr Kocikin, a anunțat anterior că în baza ”Drelului” va fi creată o întreagă linie de „produse pentru diverse destinații”, despre caracteristicile lor ne putem doar imagina.
Despre crearea unei noi bombe aeriene a fost anunțat pentru prima dată în 2016.
În unele sectoare ale frontului în zona operațiunii militare speciale, avioanele Su-34 rusești utilizează zilnic împotriva inamicului până la 40 de bombe cu planare de înaltă precizie, de calibru mare. Ele nu pot fi interceptate de sistemele antiaeriene sau sistemele de război electronic. Militarii ucraineni din prima linie mărturisesc că loviturile metodice cu bombe cu planare „deschid porțile iadului” și nu există scăpare nici măcar în buncărele adânci din beton.

Revenirea la realitate

Complexul militar-industrial rusesc a început producția în serie a bombelor cu planare de mare putere cu mult înainte de operațiunea militară specială, însă teatrul ucrainean, saturat cu sisteme NATO de recunoaștere, apărare aeriană și război electronic, a determinat rolul special al unor astfel de arme de distrugere în spargerea apărării FAU.
De exemplu, bombele ghidate UPAB-1500B au început să fie folosite în primăvara anului 2022 și comandamentul ucrainean le-a calificat imediat drept „amenințare extremă”. Puternica bombă cu planare UPAB-1500B este în stare să nimicească țintele la o distanță de până la 50 km de punctul de aruncare a focosului cu greutatea de 1010 kg, este compatibilă cu avioanele de luptă multirol Su-30SM și Su-35, bombardierele Su-34 și avioanele de atac Su-25.
Ulterior, FAU și NATO așa și nu au învățat să doboare sau să „blocheze” navigația „valchiriilor” rusești grele. Fără îndoială, noul „Drel” îi va adăuga inamicului noi probleme și pierderi.
Utilizarea activă a muniției cu planare „demilitarizează” operativ întregi zone fortificate ale FAU. Iar în viitorul previzibil, dezvoltarea inteligenței artificiale va extinde semnificativ posibilitățile bombelor aeriene rusești cu planare.
Specialiștii din Occident analizează cu îngrijorare utilizarea de către Forțele Aerospațiale ale Rusiei a bombelor aeriene „inteligente” de calibrul de la 500 la 1500 kg și văd aceasta ca pe o „problemă crescândă” nu doar pentru armata ucraineană marionetă, deoarece SUA și NATO duc lipsă de mijloace pentru contramăsuri.
Sistemele de rachete antiaeriene Patriot, NASAMS, Iris-T și altele s-au dovedit a fi complet inutile pe acest sector. Iar de echipamentul de război electronic în lupta împotriva talibanilor și a altor „rebeli” în general nu a fost nevoie.
Kamov Ka-52 Alligator/Hokum B - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2023
Editoriale
Ka-52M rusesc modernizat operează cu succes în zona operațiunii speciale
Pe de altă parte, bomba aeriană ”cu planare” americană cu greutatea de 1020 kg și focosul de 109 kg - GBU-34 perforatoare de beton - este capabilă să zboare către țintă la doar 24 km de locul aruncării și este semnificativ inferioară omologilor săi rusești la toți parametrii.
În teatrul de operațiuni ucrainean, nu au justificat așteptările bombele americane ghidate ”cu planare” GPS - JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition) cu calibrul de la 225 la 450 kg (integrate cu MiG-29 ucrainene), precum și bombele GLSDB cu raza de 150 km și focos de 115 kg. Tehnologiile rusești de război electronic s-au dovedit a fi neașteptat de „orbitoare” pentru NATO. Puterea bruiajului rusesc suprimă semnalele GPS din spațiu. Mijloacele rusești de război electronic sunt capabile să intercepteze și să retransmită semnalele GPS modificate, ceea ce schimbă întregul sistem de coordonate al SUA și NATO.
Publicația Business Insider constata anterior: „Bruiajul electronic al Rusiei este atât de eficient, încât Ucraina, precum și SUA și NATO, nu mai pot conta pe faptul bombe JDAM și alte arme ”inteligente” își vor atinge țintele”.
Revista The American Conservative a adăugat: dorințele regimului de la Kiev depășesc semnificativ posibilitățile sale, iar Rusia „câștigă războiul proxy cu America”.
Fluxul de știri
0