Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ka-52M rusesc modernizat operează cu succes în zona operațiunii speciale

© Photo : Russian НelicoptersKamov Ka-52 Alligator/Hokum B
Kamov Ka-52 Alligator/Hokum B - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2023
Abonare
Operațiunea militară specială din Ucraina accelerează reînarmarea Armatei Ruse, modernizarea unei game largi de tehnică militară, inclusiv cel mai avansat elicopter de recunoaștere și atac din lume, Ka-52 ”Aligator”.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat duminică pentru prima dată despre utilizarea cu succes a unui grup de atac de ”Aligatori” Ka-52M modernizați în zona operațiunii speciale - împotriva punctelor fortificate, a tehnicii militare și forței vii ale inamicului, în direcția Donețk (https://ria.ru/20231210/vertolety-1914880456.html). Anterior, o sursă informată i-a relatat agenției RIA Novosti despre puterea sporită a elicopterului Ka-52M și a noilor sale rachete (https://ria.ru/20230111/vertolet-1844019931.html). ”Aligatorul” modernizat cu armamentul înnoit este capabil să lovească mai eficient posturile de comandă, depozitele de combustibil, hangarele cu tehnică și alte obiective importante.
Fără exagerare, cel mai bun elicopter de atac din lume, Ka-52, a fost modernizat cu luarea în calcul a utilizării în luptă în Siria și în teatrul de operațiuni ucrainean. Mașina și-a extins arsenalul de rachete de înaltă precizie, a primit un nou sistem de vizualizare și navigație, radar cu antenă activă în faze, blindaj suplimentar și tren de aterizare consolidat. În zona operațiunii speciale, „Aligatorii” demonstrează zilnic superioritate în luptă, eficiența sporită a rachetelor ghidate „Ataka-VM” cu rază de acțiune de până la 6 km, „Vihr-M” - până la 10 km, „Izdelie 305” - mai mult de 14 km.
„Izdelie 305”, unică în felul ei, cu sistem combinat de navigație și ghidare prin satelit inerțial are o stație radio pentru schimbul de date cu transportatorul – elicopterul Ka-52/Mi-28 sau cu un avion de atac. Semnalul video care vine de la capul de orientare permite corectarea zborului rachetei în orice sector al traiectoriei. „Produsul 305”, cu o greutate de lansare de 105 kg și un focos de 25 kg (putere echivalentă cu 35 kg de TNT) este de două ori mai puternic și zboară cu 5 km mai departe decât cel mai bun analog NATO pentru elicopter AH-64 Apache - AGM -114 ATGM Hellfire cu un focos de 12,5 kg. Lungimea rachetei este de aproximativ doi metri, diametrul corpului este de 200 mm. „Produsul 305” rusesc este folosit pentru nimicirea fortificațiilor, tehnicii blindate și forței vii a inamicului - în trei regimuri:
- „ai tras și ai uitat” (după introducerea datelor, operatorul nu participă la ghidare);
- utilizarea sistemului de vizualizare a elicopterului pentru a transmite coordonatele (în sectorul final, racheta acaparează de sine stătător țintă conform standardului introdus);
- elicopterul lansează racheta după orizont de țintă, conform coordonatelor orientative, iar ghidarea precisă este asigurată de grupul de recunoaștere sau de dronă - ținând cont de imaginea transmisă de capul de orientare.

„Aligatorul” sigur și omnivor

Cele șase puncte rigide externe ale Ka-52M transportă până la 2,8 tone de arme, în principal rachete ghidate de diferite clase și principii de nimicire. În curând, ”Aligatorul” va putea folosi rachete de croazieră cu rază de acțiune de până la 100 km și va putea concura pe câmpul de luptă cu bombardierele Su-24M și avioanele de atac Su-25M. Îi adaugă putere tunul 2A42 de 30 mm cu un set de muniție de 500 de proiectile (același ca și pe BMP-2 și BTR-82A). Puterea de foc a lui Ka-52M se combină armonios cu manevrabilitatea sporită, avionica modernă, echipamentele de desemnare a țintei, de război electronic și permite atacarea oricăror ținte.
”Aligatorul” zboară foarte repede - până la 320 km/h (marșarier - până la 100 km/h, lateral - până la 80 km/h). Raza practică de zbor este de 460 km la altitudini de până la 5,5 km. „Inima” modificării de bază a Ka-52 este complexul ”Argument-2000”, în care este integrat computerul digital ”Baghet-53”, un complex de zbor și navigație, un sistem de căutare și ochire și radarul ”Arbalet-52”, sisteme de bord de comunicații și apărare. Pentru a înțelege care sunt capacitățile, „Arbalet” este în stare să urmărească până la 20 de ținte, „vede” racheta antiaeriană ”Stinger” la o distanță de până la 5 km, un tanc – de până la 12 km și un avion al inamicului – de până la 15 km. În același timp, transmite date către sistemele de ochire și navigație și avertizează în privința obstacolelor la altitudini foarte joase.
Elemente importante ale capacității de supraviețuire a mașinii și a echipajului sunt dirijarea dublă și scaunele ejectabile (pentru prima dată în lume la elicopterele produse în serie). Blindajul și dubla dirijare fac din Ka-52M cel mai protejat elicopter de pe planetă. Echipajul ”Aligatorului” indestructibil rusesc este protejat în mod sigur împotriva a aproape tuturor mijloacelor de nimicire. Cabina blindată îi protejează pe piloți de gloanțelor perforatoare cu un calibru de până la 12,7 milimetri și fragmentelor de obuze. În unul din episoadele de luptă de anul trecut pe aerodromul Gostomel de lângă Kiev, rusescul Ka-52M a fost atacat de 18 ori de rachetele antiaeriene ale inamicului, s-a ales doar daune necritice, a aterizat, iar echipajul nu a avut de suferit.
Datorită câtorva monitoare LCD, piloții sunt informați maximal și sunt în stare să controleze eficient complexul de armamente. Datele despre mediul înconjurător – radar, camere termice, telemetru laser și camere – intră în computerul de bord, care emite recomandări echipajului și respinge automat atacurile rachetelor antiaeriene cu mijloacele de apărare. Sistemul de apărare al familiei ”Vitebsk” detectează automat iradierile cu laser, radar, lansarea rachetei și aplică independent bruiajul pasiv, perturbând ghidarea rachetelor inamicului în diapazon infraroșu și radio.
Publicația National Interestconsideră că elicopterul Ka-52 este „elegant” și „periculos de moarte”. Portalul Business Insider a menționat că renumitul AH-64 Apache american îi cedează ”Aligatorului” în ceea ce privește înarmarea, protecția, manevrabilitatea, viteza și raza practică de zbor (https://ria.ru/20181206/1543701993.html). Superioritatea în luptă a elicopterului Ka-52M este o provocare serioasă pentru cel mai nou elicopter de atac american Bell AH-1Z Viper, creat în baza AH-1 Super Cobra. Raportul preț/calitate confirmă și statutul olimpic al ”Aligatorului”. Costul elicopterului american de atac ”Apache” începe de la 52 de milioane de dolari. În 2011, Ministerul rus al Apărării a făcut comanda pentru 140 de ”Aligatori” la costul de 28,5 milioane de dolari per unitate, însă la sfârșitul anului 2021, fiecare Ka-52M a costat Ministerul Apărării al Federației Ruse echivalentul a 15 milioane de dolari. Producția rusească a celor mai bune elicoptere de atac din lume este de multe ori mai eficientă din punct de vedere economic.
Fluxul de știri
0