Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

FEERM va avea un buget de peste 723 de milioane de lei în următorii trei ani

© Sputnik / OsmatescoEnergetică, Moldova
Energetică, Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2023
Abonare
Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei în următorii trei ani, anunță ministerul de resort.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, FEERM, va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei în următorii trei ani, bani ce urmează a fi colectați de la întreprinderile din sectorul energetic, conform unei hotărâri de Guvern, aprobate astăzi, privind Programul de obligații de eficiență energetică, anunță Ministerul Energiei al Republicii Moldova.
Instituția mai subliniază că suplimentar la sumele colectate de la agenții economici, bugetul anual al FEERM va fi dublat din contribuțiile partenerilor de dezvoltare și ale organizațiilor financiare internaționale. Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă, CNED, succesorul Agenției pentru Eficiență Energetică.
FEERM va oferi finanțare nerambursabilă în valoare de pînă la 70% din totalul cheltuielilor necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial, restul urmând a fi asigurat prin contribuția locatarilor. Obiectivul Fondului este de a renova anual o suprafață încălzită de cel puțin 155 mii m2 în blocurile locative și 56 mii m2 în casele individuale și, astfel, reducerea consumului de resurse energetice cu cel puțin 30% din valoarea consumului în condiții normate în clădirile sectorului rezidențial beneficiare ale programelor de finanțare.
75% din resursele FEERM vor fi destinate modernizării blocurilor locative, urmând a fi identificate criteriile de selectare a acestora în baza nivelului de pierderi a energiei, vulnerabilității energetice a consumatorilor, disponibilitatea contribuției proprii, etc. Pentru anul 2024 deja au fost selectate prin concurs 25 de asociații de locatari, în blocurile gestionate de acestea urmând a fi efectuate audituri energetice și realizate măsurile necesare de eficiență energetică.
Anca Dana Dragu - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2023
Politică
”Sorosizare” și nu ”românizare” la Chișinău
Investițiile FEERM ar urma să genereze anual economii de cel puțin 2400 tone echivalent petrol sau 11% din angajamentul Republicii Moldova de a reduce anual consumul final de energie cu 0,8% raportat la media anuală a consumului final de energie în ultimii trei ani (2019 - 2021). În perioada 2024-2026, ar urma să fie realizate economii cumulative de energie de cel puțin 14 400 tone echivalent petrol, ceea ce va permite reducerea cheltuielilor populației pentru resursele energetice consumate în această perioadă cu cel puțin 120 milioane lei.
În afară de obținerea economiilor directe de energie, realizarea programului va permite și obținerea unor beneficii indirecte, prin reducerea costurilor la importurile de resurse energetice, sporirea nivelului de confort în clădirile reabilitate, îmbunătățirea aspectului estetic al clădirilor și creșterea valorii imobilelor, creșterea venitului disponibil al populației – aceste resurse fiind îndreptate spre alte cheltuieli, bunuri și servicii – creșterea activității economice în sectorul construcțiilor, transport și servicii, crearea noilor locuri de muncă necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică, reducerea emisiilor de CO2, îmbunătățirea condițiilor de trai și a sănătății populației.
La programul de obligații de eficiență energetică pentru anul 2024 vor contribui 55 de întreprinderi din sectorul energetic, inclusiv 2 operatori ai sistemelor de distribuție a energiei electrice, 19 operatori al sistemelor de distribuție a gazelor naturale, 26 importatori de produse petroliere (benzină, motorină și gaz lichefiat) și 8 furnizori de energie termică pentru încălzire și/sau prepararea apei calde menajere, și/sau răcire. Valoarea obligațiilor de eficiență energetică nu va influența semnificativ tarifele finale și va fi de cca un ban per kWh de energie electrică, 5 bani pe m3 gaze naturale, 10 și 11 bani per litru de benzină și, respectiv, motorină și 15 lei pentru o Gcal de energie termică.
Instalarea modulelor de control pentru proiectul Arctic LNG 2 - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Rusia
Veniturile energetice rusești au ajuns la nivelul dinaintea conflictului din Ucraina
Fluxul de știri
0