Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Pentagonul nu are ce să-i ofere Ucrainei în afară de idei

© AFP 2024Пентагон
Пентагон - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2023
Abonare
Senatul SUA a blocat adoptarea proiectului de lege privind asistența în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în pofida apelurilor și amenințărilor isterice ale președintelui american Joe Biden.
Turbulențele politice interne din SUA influențează negativ asupra volumului asistenței militare acordate regimului de la Kiev. Pentagonul încearcă să prelungească cu ultimele rezerve războiul proxy cu Rusia în teatrul de operațiuni ucrainean, dar îi iese cam prost. Istoria NATO este pe sfârșite, Uniunea Europeană, dependentă de americani, este în panică. Rusia soluționează cu încredere sarcinile operațiunii militare speciale.
La conferința de la Washington din 6 decembrie, conducătorii ministerului ucrainean al Apărării le-au cerut Statelor Unite „gloanțele de argint” împotriva Armatei Ruse - elicoptere de atac Apache și Black Hawk, avioane de vânătoare-bombardiere F/A-18 Hornet, avioane militare de transport C- 130 Hercules și C-17 Globemaster, precum și drone grele de recunoaștere și atac MQ-9B Sky Guardian și sisteme de apărare antirachetă THAAD. După cererea recentă nesăbuită a FAU pentru 17 milioane de obuze de artilerie, era dificil să mai surprinzi cu ceva Pentagonul, dar totuși ministrului Rustem Umerov i-a reușit cu siguranță acest lucru (lista trage la cel puțin 100 de miliarde de dolari). De data aceasta, America s-a dovedit a fi dură cu cerșetorii ucraineni.
Самоходное артиллерийское орудие калибра 120-мм 2С42 Лотос - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2023
Editoriale
Noul „Lotus” - o armă înfricoșătoare pentru Forțele Aeropurtate ale Rusiei
Senatul SUA a blocat adoptarea proiectului de lege privind asistența în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în pofida apelurilor și amenințărilor isterice ale președintelui american Joe Biden. Adresarea online a președintelui Vladimir Zelenski către legislatorii americani a fost anulată. Pentagonul a îndulcit pastila amară cu o nouă pomană pentru regimul de la Kiev - un lot de muniție învechită din arsenalele sale în valoare de 175 de milioane de dolari. Calculat în obuzele de 155 mm - nu mai mult de 35 de mii de bucăți (norma săptămânală pentru artileria FAU). Iar Zelenski continuă să-i asigure pe ucraineni că va învinge Rusia și va obține o lume echitabilă „in pofida tuturor obstacolelor”.
Gazeta The New York Times a explicat că senatorii republicani au blocat proiectul de lege privind sprijinirea Kievului, neprimind acordul Casei Albe de a înăspri restricțiile la granița SUA cu Mexicul. Politico a menționat: „UE este în panică cu o săptămână înainte de summitul cheie la care vor fi discutate decizii importante cu privire la viitorul Ucrainei”. Institutul independent pentru Economie Mondială de la Kiel a declarat: Sprijinul SUA pentru proiectul ucrainean slăbește - dintre cei 42 de „donatori” ai regimului de la Kiev chestionați, doar 20 au promis că vor oferi noi pachete de ajutor, acesta este cel mai mic indicator de la începutul operațiunii speciale rusești.
Turneul substanțial din 6 decembrie al președintelui rus în Orientul Mijlociu a accentuat amărăciunea „șoimilor” occidentali, a Oorfen Deuceșilor și „soldații lor de lemn” cu pulbere magică.

Eroare fatală

În locul livrărilor de „super-arme” americane, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, i-a propus ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care a venit brusc cu un „plan de război pentru 2024”, o anumită „consolidare a parteneriatului dintre Ucraina și industria de apărare a SUA”. Austin a declarat că o industrie de apărare ucraineană puternică și rezistentă va rezona cu mult dincolo de granițele sale și va consolida securitatea în întreaga lume. Ideea cooperării militar-industriale internaționale pe teritoriul Ucrainei pare extrem de ambiguă.
În cursul operațiunii speciale, sub atacurile a zeci de rachete și drone rusești, construirea unor fabrici militare străine în Ucraina este practic imposibilă, iar condițiile de pace vor fi dictate de învingător, adică de Rusia.
Pe de altă parte, întreprinderile complexului militar-industrial din întreaga Uniune Europeană (NATO) au reușit să producă într-un an doar 300 de mii de obuze de 155 mm. Aproximativ aceeași cantitate a fost produsă în Statele Unite, însă pentru continuarea acțiunilor de luptă FAU au nevoie anual de peste 2 milioane de muniții de artilerie. Planurile de construcție a noi fabrici de armamente în Europa se confruntă cu dificultăți insurmontabile. Chiar și „trenul blindat” Germania frânează. Industria militară americană a produs ultimul motor pentru tancul Abrams în urmă cu 30 de ani. Eșecul tehnologic al Occidentului în războiul proxy cu Rusia este evident și nu poate fi corectat în viitorul apropiat.
Cazas polivalentes rusos Su-57 (archivo) - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2023
Editoriale
Ce promite pentru NATO „roiul de drone” din compartimentele Su-57 rusesc
Guvernul SUA a dat o apreciere riscului înfrângerii iminente a regimului de la Kiev fără acordarea sprijinului american suplimentar. Washingtonul încearcă să compenseze lipsa instrumentelor de influență cu atacuri războinice împotriva Moscovei. Astfel, președintele Joe Biden și-a exprimat miercuri convingerea în privința atacării de către Rusia a țărilor NATO - după victoria în Ucraina. Coordonatorul Casei Albe pentru comunicații strategice John Kirby a adăugat că, în cazul victoriei asupra trupelor ucrainene, Rusia va fi nevoită să se confrunte cu armata SUA: „Foarte probabil, militarii americani vor trebui să se implice dacă Putin va obține o victorie strategică în Ucraina”. Nu este clar ce este mai mult în aceste declarații - aroganță, prostie sau șantaj la adresa senatorilor republicani. Washingtonul a uitat prea repede lecțiile dure ale talibanilor afgani, care nu aveau niciun fel de Su-57, S-400, submarine nucleare sau rachete hipersonice cu focoase termonucleare.
Rusia consideră retorica agresivă americană iresponsabilă și inacceptabilă. Evident, într-o situație de conflict militar direct, Forțele Armate ale Rusiei nu vor pierde prea mult timp cu trupele americane în Europa - rachetele rusești vor zbura direct asupra obiectivelor nord-americane ale Armatei, Infanteriei Marine și Forțelor Maritime ale SUA.
Fluxul de știri
0