Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Noul „Lotus” - o armă înfricoșătoare pentru Forțele Aeropurtate ale Rusiei

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaСамоходное артиллерийское орудие калибра 120-мм 2С42 "Лотос"
Самоходное артиллерийское орудие калибра 120-мм 2С42 Лотос - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2023
Abonare
Revista americană National Interest a menționat că tunul autopropulsat ”Lotus” este o armă înspăimântătoare, cu mari posibilități funcționale, care va deveni un reper important în procesul de modernizare a artileriei rusești.
Tunul de artilerie autopropulsat, amfibiu, aeropurtat „Lotus” de calibru 120 mm, creat pentru trupele aeropurtate ale Rusiei, va înlocui sistemul „Nona”, care se află în serviciul Forțelor Aeropurtate și infanteriei marine din 1991, iar până în prezent nu are echivalent în lume în ceea ce privește eficiența în luptă și spectrul posibilităților.
Ministerul rus al Apărării reînarmează în regim prioritar Forțele Aeropurtate. S-au încheiat testările preliminare ale celui mai nou tun de artilerie autopropulsat (SAO) „Lotus”. Testările de stat vor începe în primăvara anului 2024. Mai departe urmează producția în serie. În primii cinci ani, Forțele Aeropurtate contează să primească 750 astfel de mașini.
Reînarmarea planificată a Forțelor Aeropurtate și a infanteriei marine va crește capacitățile de atac și manevrabilitatea, va păstra capacitatea trupelor de desantare aeriană (maritimă), cucerirea și menținerea capetelor de pod în spatele inamicului, precum și opțiunea de utilizare a muniției NATO de 120 mm. Arsenalul tunului de artilerie autopropulsat (trei în unul: mortier, tun și obuzier) include toate tipurile de mine pentru mortierele de 120 mm, precum și proiectile cumulative capabile să penetreze până la 600 mm de armură.
Cazas polivalentes rusos Su-57 (archivo) - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2023
Editoriale
Ce promite pentru NATO „roiul de drone” din compartimentele Su-57 rusesc
SAO ”Lotus” este destinat distrugerii posturilor de comandă și punctelor de tragere, a tehnicii blindate și construcțiilor inginerești ale inamicului în operațiunile de desantare și asalt. Și este vizibil superior față de ”Nona” în ceea ce privește raza de acțiune (până la 13 km) și precizie de tragere, viteză (până la 70 km/h), manevrabilitatea și siguranța. Noul tun de artilerie are de două ori mai multă muniție. Greutatea a crescut până la 18 tone. Posibilitățile ”Lotusului” cresc și datorită integrării cu noua mașină de dirijare a focului ”Zavet-D”. Complexul de artilerie este de asemenea capabil să primească indicații de desemnare a țintei de la mașinile de dirijare și drone. O altă inovație importantă este controlul de la distanță al tunului. Asemenea tehnică blindată și artilerie nu există peste hotare.

Din cer – în luptă

Noul tun autopropulsat „Lotus” pe șasiul BMD - 4M cu un sistem îmbunătățit de control al focului, un complex de răspuns optic-electronic activ împotriva armelor de înaltă precizie ale inamicului, echipamente digitale, o instalație puternică (450 CP) – le va adaugă Forțelor Aeropurtate dinamicitate și putere de atac pe câmpul de luptă.
„Lotus” a fost proiectat în așa fel încât toți cei patru membri ai echipajului să poată fi parașutați în mașină din avionul Il-76 (construcția ”Nonei” permite aflarea în mașină la aterizare doar a comandantului și șoferului-mecanic). Suspensia hidropneumatică reglabilă a ”Lotusului” a făcut posibilă clearance-ul până la 400 mm, ceea ce facilitează desantarea dintr-un avion de transport militar. Distanța de croazieră a tunului autopropulsat - de cel puțin 500 de km - permite parcurgerea unei distanțe considerabile după aterizare fără realimentare. Automatizarea sporită a sistemului de artilerie îl ajută pe comandantul echipajului să realizeze în mod autonom toate calculele necesare pentru distrugerea țintei. Unghiul de deviere vertical al tunului (până la 80 de grade) îi permite să funcționeze eficient, inclusiv împotriva țintelor aeriene. Iar mitraliera de 7,62 mm cu telecomandă contribuie la suprimarea eficientă a forței vii a inamicului, care cu siguranță va încerca să împiedice utilizarea calibrului principal al tunului autopropulsat ”Lotus”.
Directorul general al Institutului central de cercetare în domeniul mașinilor de precizie (unde a fost creat ”Lotus”), Anton Semeneako, a menționat anterior că noul tun autopropulsat pentru Forțele Aeropurtate are un nivel sporit de protecție a echipajului împotriva gloanțelor, schijelor și minelor, turela tunului poate trage într-un diapazon de 360 ​​de grade la orizont, este capabil să atace cu un „torent de foc”.
Submarinul „Mojaisk” - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2023
Editoriale
Noi submarine pentru Flota Maritimă: caracteristici și capacități
Revista americană National Interest a comunicat că tunul autopropulsat ”Lotus”, în pofida „frumuseții florale” a numelui, este o armă înspăimântătoare, cu mari posibilități funcționale, care va deveni un reper important în procesul de modernizare a artileriei rusești. Întrebarea publicației: „Ar trebui să se îngrijoreze NATO?” - pare retorică. Artileria domină în continuare pe câmpul de luptă și asigură până la 80% din pierderile totale ale inamicului în ceea ce privește forța vie și tehnica.
Prin analogie cu ”Nona”, cel mai nou tun autopropulsat va fi cu siguranță solicitat și de Forțele Terestre. Experiența semnificativă de utilizare în luptă a SAO ”Nona” (de la defileurile fierbinți ale Afganistanului în secolul trecut până la stepele reci ale teatrului de război ucrainean în prezent) a dovedit eficiența și siguranța sporită a tunului mobil de artilerie. Odată cu începerea livrărilor în serie ale noilor tunuri autopropulsate pe șenile, ”Nona” cu roți nu va rămâne de domeniul trecutului, va fi utilizată în versiuni modernizate în diverse formațiuni ale armatei Rusiei.
Fluxul de știri
0