Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Trei elefanți” ai aviației ruse cu rază lungă de acțiune: Il-96-400M, Il-76MD-90A, Tu-144

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaРепетиция воздушной части парада Победы
Репетиция воздушной части парада Победы - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2023
Abonare
Reînvierea în Rusia a producției de aeronave cu fuzelaj larg, concepute a zbura la distanțe lungi confirmă suveranitatea tehnologică și deschide o nouă eră a aviației civile în țară.
Editorial de Alexandr Hrolenko, observator militar
Pe 15 noiembrie, ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat că Rusia are toate resursele necesare pentru a crea avionul supersonic de pasageri Tu-144 folosind o nouă tehnologie. Aceasta nu este o figură de stil cu ocazia celui de-al XVII-lea Forum Internațional „Transportul Rusiei” de la Gostinîi Dvor (Moscova). Țara are toate competențele, o bază de cercetare și producție și cel mai mare teritoriu din lume, ceea ce necesită dezvoltarea aviației civile supersonice.
La salonul aerian Dubai Airshow-2023, aeronava rusă de transport greu modernizată (mai mult de 70% din sisteme și ansambluri) Il-76MD-90A cu motoare PS-90A-76, capabilă să transporte până la 60 de tone de sarcină utilă și să transporte oameni și echipamentelor la o viteză de 800 km/h pe o distanță de până la 5000 km, a trezit un mare interes în rândul specialiștilor. Aripa întărită și șasiul modernizat permit bazarea și funcționarea autonomă a acestui vehicul pe aerodromuri neechipate și piste neasfaltate. Negocierile sunt în desfășurare pentru vânzarea de până la 50 de aeronave Il-76MD-90A către țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Sud-Est.
Anterior, pe 1 noiembrie, Il-96-400M cu rază lungă de acțiune, construit la Uzina de Aviație Voronej, a efectuat primul zbor. Această aeronavă, propulsată de motoare PS-90A1, este capabilă să transporte 40 de tone de sarcină utilă sau 400 de pasageri pe o distanță de 8.100 km cu o viteză de croazieră de 850 km/h. Sarcina maximă a Il-96-400M este de 58 de tone.
Наиболее востребованные украинской стороной 155-миллиметровые гаубичные снаряды M795 на заводе боеприпасов в Скрэнтоне, США - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2023
Editoriale
Eșecul tehnologic al NATO: nu vor mai exista obuze pentru Forțele Armate ucrainene
Avioanele din această clasă în lume sunt construite numai de corporația europeană Airbus și compania americană Boeing. Directorul general al Corporației de Stat Rostec, Serghei Cemezov, a subliniat: „Programul Il-96-400M a început prin decizia președintelui Rusiei. Aeronava va asigura transportul aerian de mărfuri, precum și accesibilitatea transportului către diferite regiuni ale țării.”
Asistăm la începutul unei noi ere a aviației pe distanțe lungi în Federația Rusă. Să remarcăm că primul avion supersonic de pasageri în serie din lume a fost construit tot la Voronej (în martie 1972) și nu a fost o coincidență faptul că ministrul transporturilor al Federației Ruse, Vitali Saveliev, și-a amintit ieri „reîncarnarea” Tu- 144.

Depășind „Boeing” și „Corcorde”

Crearea primului avion de pasageri din lume capabil să zboare cu o viteză de croazieră de peste 2000 km/h a marcat victoria URSS în cursa globală a tehnologiei. Tu-144 a spart pentru prima dată bariera sunetului pe 5 iunie 1969, la o altitudine de 11.000 de metri. Concorde-ul britanic-francez a decolat și a depășit viteza supersonică câteva luni mai târziu. În mai 1970, experimentalul Tu-144 a depășit Mach 2 (2.150 km/h) la o altitudine de 16.300 de metri. Avioanele supersonice în serie construite la Uzina de aviație Voronej au zburat către Alma-Ata, Berlin, Varșovia, Paris, Praga, Sofia și Khabarovsk (rază supersonică - 2920 km, aproape plafon - 20 mii de metri).
Au fost construite doar 16 avioane. Producția Tu-144 a fost oprită în 1981 din mai multe motive, inclusiv costul ridicat de operare (Concorde a pierdut, de asemenea, cerul în favoarea unor avioane subsonice mai eficiente din punct de vedere al combustibilului). Și totuși, experiența creării Tu-144 a fost utilă mai târziu în dezvoltarea aeronavelor supersonice grele Tu-22M și Tu-160, care până în prezent întăresc efectiv capacitățile de apărare ale Rusiei. În plus, compania americană Boeing și ASTC „Tupolev” au finalizat cu succes în 1999 un program comun de cercetare pe Tu-144LL pentru a crea o aeronavă supersonică promițătoare de pasageri.
Rusia nu a pierdut potențialul de înaltă tehnologie al industriei aviatice, care astăzi ajută la întărirea capacității de apărare și a suveranității statului (Su-57, Su-35S, Su-30SM), iar mâine va asigura realizarea de noi frontiere ale „supersonicului civil” și va accelera semnificativ dezvoltarea economică a celei mai mari țări din lume, cu o lungime de peste 9.000 km de la est la vest și 4.000 km de la nord la sud.
В ОАЭ открылся авиасалон Dubai Airshow-2023 - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2023
Editoriale
Dubai Airshow 2023: Rusia a prezentat 250 de cele mai bune exponate
Condițiile de bază pentru dezvoltarea cu succes a aviației civile cu rază lungă și supersonică la sol nu stârnesc îndoieli. United Aircraft Corporation (UAC) a fost creată în 2006 pentru a consolida activele celor mai mari companii aeriene din Rusia. UAC face parte din Rostec State Corporation și este cea mai mare companie de inginerie din țară - 800 de organizații științifice și de producție în 60 de entități constitutive ale Federației, cu venituri consolidate în 2022 de peste 2,1 trilioane de ruble. Ponderea produselor civile este de peste 44%.
Pe de altă parte, dependența strategică a industriei aviatice occidentale de Rusia, care dispune de resurse enorme, este evidentă. Permiteți-mi să vă reamintesc că VSMPO-Avisma rusesc furnizează o treime din livrările de titan „înaripat” pentru Boeing și până la 60% pentru Airbus Corporation. Uniunea Europeană nu este pregătită să renunțe la titanul rusesc, nici măcar în cadrul sancțiunilor anti-ruse. Tehnologiile și resursele rusești oferă în mod obiectiv avantaje competitive semnificative.
Fluxul de știri
0