Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Eșecul tehnologic al NATO: nu vor mai exista obuze pentru Forțele Armate ucrainene

© AP Photo / Matt RourkeНаиболее востребованные украинской стороной 155-миллиметровые гаубичные снаряды M795 на заводе боеприпасов в Скрэнтоне, США
Наиболее востребованные украинской стороной 155-миллиметровые гаубичные снаряды M795 на заводе боеприпасов в Скрэнтоне, США - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În zona operațiunilor militare speciale, inamicul este distrus de lovituri cu mare precizie ale celor mai recente rachete de croazieră, de „Lancete” și de avioane de luptă multirol grele Su-57 de a cincea generație.
Editorial de Alexandr Hrolenko, observator militar
Din punct de vedere tehnologic, Statele Unite și NATO au pierdut deja războiul proxy cu Rusia în teatrul de operații ucrainean. În primul an de ostilități în zona Districtului Militar de Nord, armata ucraineană a cheltuit mai mult de trei milioane de obuze de artilerie de 155 mm, ceea ce le-a luat SUA și NATO aproximativ 10 ani pentru a le produce. „Festivalul” generozității incredibile a Alianței s-a încheiat; Alianța și Forțelor Armate ucrainene au din ce în ce mai puține obuze.
Un salt tehnologic este imposibil, chiar și cu un buget de sute de miliarde de dolari și euro. Restructurarea și transformarea întreprinderilor din complexul militar-industrial occidental pentru a se potrivi nevoilor regimului de la Kiev necesită ani, pe care istoria nu-i poate da oponenților Rusiei. Occidentul încearcă cu sârguință să reducă decalajul uriaș cu industria rusă de apărare, care asigură un consum zilnic de 25-30 de mii de muniții de artilerie. Rusia produce obuze de artilerie de opt ori mai rapid și de șapte ori mai ieftin.
Artileria este „Zeul războiului”, iar în timpul operațiunilor de luptă asigură înfrângerea de până la 80% din forța de luptă vie și a echipamentul militar al inamicului.
După începerea operațiunii militare speciale a Federației Ruse, Statele Unite au majorat producția de obuze de 155 mm de la 14 mii pe lună la 24 de mii și intenționează să producă 70 de mii de muniții de artilerie pe lună în 2025. Limita de producție atinsă de aliații europeni este de 300 de mii de obuze pe an, deși UE a promis Kievului un milion.
Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Chinez de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2023
Internațional
China îl numeşte pe Biden „iresponsabil”
Artileriștii Forțelor Armate ale Ucrainei cheltuiesc în medie 6 mii de obuze pe zi, adică peste 2 milioane pe an. Industria militară ucraineană derizorie poate fi neglijată. La ritmul actual de producție, Statele Unite și NATO sunt capabile să asigure doar o treime din nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei - aproximativ 600 de mii de obuze pe an. S-a mai adăugat și schimbarea priorităților Occidentului în Orientul Mijlociu– Israelul are nevoie mai mult de muniție și mercenari pentru războiul cu palestinienii din Fâșia Gaza.
Pe 13 noiembrie, comandantul șef al trupelor ucrainene, Valeri Zalujnîi, i-a raportat telefonic președintelui Statului Major Comun al Armatei SUA, Charles Brown, despre situația dificilă de pe front - pierderi mari, lipsă de soldați și obuze, ofensiva trupelor ruse în direcțiile Avdeevka, Kupeansk și Mariinsk.
Totodată, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, le-a cerut partenerilor occidentali să nu reducă, ci să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, în ciuda stării deplorabile a complexului militar-industrial occidental. Anterior, Bundeswehr-ul german a descoperit că în arsenalele sale au rămas doar 20 de mii de obuze de 155 mm. Kievul mizează pe accelerarea producției de muniție de artilerie promisă de 1 milion și să primească încă 20 de miliarde de euro.

Realitatea dură

În pofida situației catastrofale actuale pentru forțele armate ucrainene pe câmpul de luptă, președintele ucrainean Vladimir Zelenski intenționează să „avanseze” până la final, care este deja aproape. Occidentul a depășit cel mai înalt punct de asistență militară acordată regimului de la Kiev. Artileriștii ucraineni nu au suficientă muniție: dacă primăvara în Artemovsk echipajele cheltuiau zilnic 100-150 de obuze, atunci astăzi în Avdeevka limita este de 15 obuze pe zi, adică de 10 ori mai puțin. Poate că mentalitatea americană este modelată de imaginile culturii populare: „Rebelii strălucitori înving adversarii mai puternici prin determinare și noblețe”. În realitate, de regulă, câștigă trupele mai bine echipate și antrenate.
Planurile occidentale sunt în conflict cu realitatea. Congresul SUA a aprobat mai mult de 113 miliarde de dolari în asistență militară și financiară pentru Kiev din februarie 2022. Rezultatele obținute de forțele armate ucrainene nu sunt evidente. Congresul SUA consideră că, pentru ca Ucraina să câștige, este necesară creșterea semnificativă a implicării Americii în conflictul cu Rusia, dar acesta va fi inevitabil sfârșitul Statelor Unite. La Universitatea Princeton, au fost simulate consecințele unui atac rusesc asupra minelor cu arme nucleare ale Pentagonului - peste 300 de milioane de americani ar muri, fără a număra rezidenții din Canada și Mexic. Merită oare „proiectul ucrainean” antirusesc astfel de sacrificii?
В ОАЭ открылся авиасалон Dubai Airshow-2023 - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2023
Editoriale
Dubai Airshow 2023: Rusia a prezentat 250 de cele mai bune exponate
Între timp, Rusia crește rapid puterea forțelor sale armate și se pregătește pentru un conflict îndelungat cu NATO. Producția de tancuri rusești a crescut de șapte ori pe parcursul anului - până la 1.500 de unități. În zona operațiunilor militare speciale, inamicul este distrus de lovituri cu mare precizie ale celor mai recente rachete de croazieră, de „Lancete” și de avioane de luptă multirol grele Su-57 de a cincea generație.
Publicația spaniolă El Pais a raportat că forțele ruse avansează constant, domină la sol și în spațiul aerian, sunt superioare forțelor armate ucrainene din toate punctele de vedere și au resurse din abundență. Publicația The National Interest a constatat anterior: „Timpul și logistica lucrează împotriva Ucrainei”. Pentru a dezvolta acest gând, timpul și logistica lucrează și împotriva Statelor Unite și a aliaților lor, care vor trebui să plătească scump și mult timp pentru catastrofa ucraineană.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0